Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta1625.01.201716

11728-2016 (055, 021)

Lasten ja Nuorten kuvataideyhdistys ry / Turun Kuvataidekoulun oikaisuvaatimus kulttuurilautakunnan päätökseen 7.12.2016 § 159

Tiivistelmä: -

Kultlk § 16

Vapaa-aikatoimialan hallinto, kulttuurisihteeri Mette Karlsson 22.1.2016:

Lasten ja Nuorten Kuvataideyhdistys ry/ Turun Kuvataidekoulu/Irena Kojonkoski on 9.1.2017 vaatinut oikaisua kulttuurilautakunnan 7.12.2016 § 159 tekemän päätöksen esittelytekstin kohtaan "Sopimuskausi on kolmevuotinen, nykyinen kausi on vuosille 2016–2018. Uusia sopimuskumppaneita ei oteta kesken sopimuskauden". Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan sanotun kohdan kumoamista.

Oikaisuvaatimuksen perusteeksi esitetään, että ratkaisu on perustuslain ja kuntalain vastainen ja loukkaa törkeästi kunnassa toimijoiden yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoisuutta, koska näillä sopimuksen ulkopuolisilla toimijoilla ei ole mahdollisuutta hakea vuosittain tähän päätökseen liittyviä kunnan harkinnan alaisia avustuksia kolmivuotiskautena (Suomen perustuslaki 2 LUKU Perusoikeudet 6§ Yhdenvertaisuus). Vapaa-aikatoimialan toimesta Yhdistyksen/Kuvataidekoulun sopimusta ei allekirjoitettu.

Suomen perustuslain 2 luvun perusoikeuksia koskevan 6.1-2 § mukaan Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä eikä ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Kulttuurilautakunta on 16.9.2015 § 123 päättänyt, että sopimuksen tehneisiin toimijoihin kuuluu ammattitaiteilijoiden yhdistyksiä ja kulttuurilaitoksia, jotka ovat osoittaneet toimintansa vakiintuneeksi osaksi kaupungin kulttuurituotannon kenttää, ja jotka tukevat ammattilaisten työllistymistä tai ammattilaisten työn esille tuomista. Arvioinnin perusteena ovat taiteellisen laadun ja kokemuksen lisäksi vakiintunut toiminta, toiminnan pitkäjänteinen kehittäminen, jatkuvuus, yhteistyö muiden toimijoiden kanssa sekä muun rahoituksen laajuus. Taiteen perusopetuksen avustukset on tarkoitettu sopimuksen tehneille toimijoille, joiden opetussuunnitelman kulttuurilautakunta on hyväksynyt. Sopimuskausi on kolmevuotinen, nykyinen kausi on vuosille 2016–2018. Uusia sopimuskumppaneita ei oteta kesken sopimuskauden.

Kulttuurilautakunta päätti 13.12.2006 § 362 solmia ensimmäisen kerran kolmevuotisen sopimuksen vakiintuneiden avustusten saajien kanssa. Sopimuskausi kattoi vuodet 2007-2009.  Kulttuurilautakunta päätti 26.8.2009 § 154 avustusten jakorakenteen uusimisesta vuodesta 2010 lähtien. Tällöin jatkettiin sopimuksen tehneiden kategoria edellä kuvatun määritelmän mukaisesti. Tämä kolmen vuoden sopimuskausi on vain sopimuksen tehneiden kategoriassa ja kulttuurilautakunnan myöntämissä muissa kategorioissa avustuksen kesto on vuosi.

Kulttuurilautakunnan avustukset perustuvat kaupungin yleisiin säännöksiin, lautakunnan talousarvioon ja lautakunnan päättämiin myöntämisperiaatteisiin. Avustukset ovat harkinnanvaraisia niin, ettei kenelläkään ole subjektiivista oikeutta avustuksen saamiseen. Kolmivuotisella sopimuksella em. edellytykset täyttävien yhteistyötahojen kanssa pyritään kuitenkin tarjoamaan mahdollisuus toiminnan suunnitteluun vuotta pidemmälle ajalle.

Yleisellä yhdenvertaisuuslausekkeella ilmaistaan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa koskeva pääperiaate. Siihen sisältyy mielivallan kielto ja vaatimus samanlaisesta kohtelusta samanlaisissa tapauksissa.

Kulttuurilautakunta on päätöksessään tosin todennut, ettei uusia sopimuskumppaneita oteta kesken sopimuskauden, mutta päätös kohtelee yhdenvertaisesti kaikkia sopimuksen ulkopuolella olevia. Ehtoa ei voida myöskään pitää kohtuuttomana, sillä se on tarkoituksenmukainen ottaen huomioon määrärahojen kokonaismäärä sekä sopimusavustusten tavoite ja merkitys.

Oikaisuvaatimuksessa esitetään päätöksen olevan myös kuntalain vastainen lainkohtaa kuitenkaan tarkemmin yksilöimättä. Mitä tulee kuntalain säännöksiin kunnan velvollisuuksista palvelujen järjestämiseen taikka kunnan asukkaiden osallistumis- tai muistakaan oikeuksista, ei niissä ole yhtymäkohtia oikaisuvaatimuksessa päätöksestä poistettavaksi esitettyyn osaan.

Lasten ja Nuorten kuvataideyhdistys ry / Turun Kuvataidekoulu/Irena Kojonkosken oikaisuvaatimus tulee hylätä. Asiaa koskeva kulttuurilautakunnan päätös 7.12.2016 § 159 ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, lautakunta ei ole päätöstä tehdessään ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole muutoinkaan lainvastainen taikka epätarkoituksenmukainen.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hylätä Lasten ja Nuorten kuvataideyhdistys ry / Turun Kuvataidekoulu/Irena Kojonkosken oikaisuvaatimuksen perusteettomana ja pysyttää lautakunnan päätöksen 7.12.2016 § 159.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLasten ja Nuorten Kuvataideyhdistys ry