Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta625.01.20176

12845-2016 (011)

Turun Kaupunginteatteri Oy:n ja kulttuurilautakunnan välinen yhteistyösopimus

Tiivistelmä: -

Kultlk § 6

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen 19.01.2017:

Turun kaupunginvaltuusto päätti Turun Kaupunginteatteri Oy:n perustamisesta 18.6.2012 § 152. Valtuuston päätöksen mukaan yhtiön omistajapoliittisena linjauksena on, että Turun Kaupunginteatteri Oy on kaupungin 100 % omistama yhtiö, jonka tehtävänä on ylläpitää taiteellisesti korkeatasoista ja asiakaslähtöistä teatteria Turussa. Valtuuston päätöksen mukaan yhtiö saa rahoituksensa valtionosuuksista, lipputuloista ja muista liiketoiminnan tuloista sekä kaupungin sopimusohjauksella yhtiöön kanavoitavasta tulosta. Yhtiötä ohjataan osana vapaa-ajan toimialan kulttuurilaitosten sopimusohjausta. Yhtiön tehtävänä ei ole omistaa kiinteistöjä, vaan se järjestää toimintansa vuokratiloissa. Yhtiön tavoitteena on kasvattaa lipputulojen ja muun liiketoiminnan tulojen osuutta kokonaistuloista.

Kulttuurilautakunta hyväksyi 29.1.2014  § 7 Turun Kaupunginteatteri Oy:n ja kulttuurilautakunnan välisen yhteistyösopimuksen vuosille 2014–2016.  Sopimuksen lähtökohtana on ollut, että Turun kaupunki asettaa Turun Kaupunginteatteri Oy:lle tavoitteet talousarvion laatimisen yhteydessä kulloinkin valitun mittariston ja seurantajärjestelmän mukaisesti. Valmistelussa on kiinnitettävä huomiota siihen, että mittarit ovat riittävän informatiivisia sekä antavat oikeaa ja tarpeellista tietoa Turun kaupungille omistajana. Yhtiölle asetettavista tavoitteista neuvotellaan vapaa-aikatoimialan kanssa. Turun Kaupunginteatteri Oy tekee kulttuurilautakunnan kanssa sopimuksen, jossa määritellään yhtiön teatteripalveluiden tavoitteet ja kaupungin osoittaman avustuksen suuruus. Sopimuksen sisällön ja tavoitteiden tulee olla kulttuurilautakunnan ja kaupunginhallituksen välisen strategisen palvelusopimuksen mukaisia. Lautakunnan ja yhtiön välisessä sopimuksessa otetaan huomioon toimialaa ja teatteritoimintaa koskevat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet. Yhtiö raportoi yhteistyösopimuksen tavoitteiden toteutumisesta kulttuurilautakunnalle puolivuosittain. Yhtiön tavoitteet tarkennetaan ja päivitetään vuosittain toiminta- ja taloussuunnitelmalla avustuksen anomisen yhteydessä.

Tulevalle sopimuskaudelle 2017–2020 tehtävän sopimuksen lähtökohdat vastaavat päättyvää sopimusta. Toiminnallisiin mittareihin ja tavoitteisiin kuten kävijöiden ja ensi-iltojen tavoitteisiin on tehty määrällisiä muutoksia, mutta muut toiminnalliset mittarit ja tavoitteet vastaavat aiempaa.

Kulttuurilautakunnan ja Turun Kaupunginteatteri Oy:n välisen yhteistyösopimuksen liiteasiakirjaan on uudelle sopimuskaudelle kirjattu toiminnallisiksi mittareiksi ja tavoitteiksi:

-       kävijämäärätavoite

-       ensi-iltojen määrä tavoite

-       yhteistyöproduktioiden määrä

-       eri kohdeyleisöille suunnattujen esitysten määrä ja

-       pyrkimys laaja-alaiseen ohjelmistoon

Luettelon kolmelle viimeiselle mittarille ei ole asetettu määrällisiä tavoitteita, vaan ne kuvataan ja arvioidaan tilinpäätöksen yhteydessä.

Kaupungin toiminta-avustuksen määrä vuodelle 2017 on 3 540 388 euroa. Kyseinen määrärahavaraus sisältyy kulttuurilautakunnan vuoden 2017 talousarvioon. Kaupunginteatterin peruskorjauksen valmistumisen myötä kasvaviin vuokriin kohdennettava avustus sisältyy kaupunginhallituksen talousarvioon, josta se tarkan vuokran selvittyä siirretään kulttuurilautakunnalle. Taloussuunnitelmavuosille kirjattuun avustukseen sisältyvät sekä toiminnallinen että vuokra-avustus yhtenä lukuna.

Turun Kaupunginteatteri Oy:n hallitus on käsitellyt sopimusta 16.1.2017.

Liite 1Turun Kaupunginteatteri Oy:n ja kulttuurilautakunnan välinen yhteistyösopimus (luonnos, luottamuksellinen)

Liite 2Turun Kaupunginteatteri Oy:n tavoitteet (luottamuksellinen)

Vs. hallinto- ja henkilöstöpäällikkö Seija Tölkkö, toimialajohtajan varahenkilönä:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää

että liitteen 1 mukainen sopimus hyväksytään

että liitteen 2 mukaiset tavoitteet hyväksytään ja

että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaiseksi tuloa.

Lisäksi kulttuurilautakunta päättää valtuuttaa toimialajohtajan varahenkilön tekemään tarvittavat vähäiset muutokset yhteistyösopimukseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Kaupunginteatteri Oy


Liitteet:

Kultlk § 6
Liite 1:Turun Kaupunginteatteri Oy:n ja kulttuurilautakunnan välinen yhteistyösopimus (luonnos, luottamuksellinen)
Liite 2:Turun Kaupunginteatteri Oy:n tavoitteet (luottamuksellinen)