Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta17007.12.201616

12800-2016 (032)

Muutokset kirjastopalvelujen maksuissa 1.1.2017 alkaen

Tiivistelmä:

Kirjastopalvelujen maksumuutokset uuden kirjastolain astuessa voimaan.

Kultlk § 170

Kirjastopalvelujohtaja Aart de Heer ja seutupalvelupäällikkö Ulla-Maija Maunu 28.11.2016:

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi yleisistä kirjastoista ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 2 §:n muuttamisesta on annettu eduskunnalle 10.11.2016. Laki astuu voimaan 1.1.2017.

Lain valmisteluprosessi viivästyi, sillä lausuntokierros, jossa pyydettiin lausuntoa myös Turun kaupunginkirjastolta - Varsinais-Suomen maakuntakirjastolta (kulttuurilautakunta 14.9.2016 § 112, kaupunginhallitus 19.9.2016 § 356) oli tarkoitus käydä jo keväällä 2016, mutta toteutui vasta alkusyksyllä 2016. Tästä johtuen lain voimaantulon uskottiin myös viivästyvän tavoitellusta ajankohdasta, 1.1.2017. Viimeisimmän tiedon mukaan laki todennäköisesti astuu kuitenkin jo voimaan alkuperäisen aikataulun mukaan.

Uuden kirjastolain 12 §:ssä säädetään palvelun maksuttomuudesta seuraavasti:

Yleisen kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Maksuttomia ovat myös valtakunnallista ja alueellista kehittämistehtävää hoitavan yleisen kirjaston muille yleisille kirjastoille antamat kaukolainat.  

Kunta ei jatkossa voi enää periä varausmaksua uuden lain tullessa voimaan. Vaski-kirjastoissa varausmaksu on ollut yksi euro varausta kohden ja Turun kaupunginkirjastolle varausmaksuista kertyy kuluvana vuonna tuloa noin 70.000 euroa.

Samassa 12. pykälässä todetaan lisäksi:

Kunta voi periä myöhässä palautetuista aineistoista, varatun aineiston noutamatta jättämisestä ja muista kuin 1 momentissa tarkoitetuista yleisen kirjaston suoritteista kohtuullisen, enintään suoritteen tuottamisesta kunnalle aiheutuvien kokonaiskustannusten määrää vastaavan maksun.

Jotta poistuvien varausmaksujen johdosta ei syntyisi aineistokierron hidastumista ja turhaa varaamista, esitetään lautakunnalle, että uutena maksuna otetaan käyttöön maksu noutamatta jääneestä varauksesta. Tämä maksu olisi 2 euroa noutamatta jääneeltä varaukselta.

Vaski-kirjastojen johtoryhmä käsittelee muita maksuja vasta kokouksessaan 9.12.2016 siksi, että lain voimaanastumisen ajankohdasta ei ollut tarkkaa tietoa. Tällöin käsitellään myöhästymismaksujen mahdollista korottamista. Jos myöhästymismaksuihin esitetään muutoksia, tulee niistä ehdotus vuoden 2017 ensimmäiseen lautakunnan kokoukseen. Myöhästymismaksu ei ole kirjaston käyttömaksu samalla tapaa kuin varausmaksu, vaan se on sanktio siitä, että käyttösääntöjä ei noudateta. Myöhästymismaksuilta voi välttyä palauttamalla tai uusimalla lainansa ajoissa.

Liite 1Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi yleisistä kirjastoista ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 2 §:n muuttamisesta

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että Turun noutamatta jääneistä varauksista peritään kaksi (2) euroa varaukselta ja että varausmaksu poistetaan kirjastolain niin edellyttäessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvVapaa-aikatoimiala, kirjastopalvelut


Liitteet:

Kultlk § 170
Liite 1:Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi yleisistä kirjastoista ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 2 §:n muuttamisesta