Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta16107.12.20167

12644-2016 (21)

Vapaa-aikatoimialan valmiussuunnitelma

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunnalle esitetään vapaa-aikatoimialan valmiussuunnitelman hyväksymistä.

Kultlk § 161

Erityisasiantuntija Ritva Jykelä:

Valmiuslain(1552/2011) 12 § mukaan kuntien tulee valmiussuunnitelmin ja poikkeusoloissa tapahtuvan toiminnan etukäteisvalmisteluin sekä muilla toimenpiteillä varmistaa tehtäviensä mahdollisimman hyvä hoitaminen myös poikkeusoloissa. Muita valmiussuunnitteluun liittyviä säännöksiä ovat pelastuslaki(379/2011) ja –asetus(407/2011), puolustuslaki(1083/1991) ja yhteiskunnan turvallisuusstrategia(VN:n periaatepäätös 18.12.2010).

Varautuminen poikkeusoloihin sekä normaaliolojen häiriötilanteisiin muodostuu kaupungin valmiussuunnitelman yleisestä osasta sekä liikelaitoksen, toimialojen ja strategisten yhteisöjen omista valmiussuunnitelmista. Kaupunginhallitus hyväksyi 2.5.2016 § 184 päivitetyn yleisen osan, jossa selvitetään mm. valmiussuunnittelua koskeva lainsäädäntö ja ohjeet, kunnan ja eri viranomaisten tehtävät häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa, tiedottaminen ja tiedottamisvastuut sekä evakuointiin liittyvät vastuut ja tehtävät. Yleisessä osassa määritellään täydentävien esim. toimialojen suunnitelmien sisällöksi seuraava: toimialan ydintehtävät, tarvittaessa keskeytettävät tehtävät, toimijoiden vastuualueet ja johtosuhteet häiriö- ja kriisitilanteissa, tilanteiden hallitsemiseksi tarvittavat toimenpiteet ja käytettävissä olevat voimavarat. Valmiussuunnittelua koordinoi riskienhallintapäällikkö. Toimialan lautakuntien tulee käsitellä toimialan valmiussuunnitelma joulukuun loppuun 2016 mennessä.

Toimialan vastuulla on hallinnassaan olevissa rakennuksissa sekä toiminnoissa ehkäistä vaaratilanteiden syntymistä, varautua henkilöiden, omaisuuden ja ympäristön suojaamiseen vaaratilanteissa sekä varautua sellaisiin pelastustoimenpiteisiin, joihin se omatoimisesti kykenee. Toimialan hallinnassa olevasta, taide- ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta esineistöstä on huolehdittava myös poikkeusoloissa. Yhteistyösopimuksiin tulee harkita toiminnan jatkuvuuden hallintaa häiriö- ja poikkeusoloissa koskevat suositukset.

Vapaa-aikatoimialalla ei ole sellaisia tehtäviä, jotka on aina yllä pidettävä ja joita ei voida keskeyttää. Mikäli häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa ei kaikkia palveluja ja toimintoja voida jatkaa, varmistetaan kirjastopalvelujen jatkaminen tapauskohtaisesti määritettävällä tasolla. Museo-, orkesteri-, liikunta- ja nuorisopalvelut voidaan keskeyttää tai niistä voidaan luopua pitkäaikaisesti. Toimialajohtajalla on kriisinhallinta- ja viestintävastuu. Hän johtaa toimialan kriisitilanteiden toimintaryhmää, jonka kokoonpano on määritelty kriisiviestintäohjeita päivitettäessä toimialan johtoryhmässä 7.10.2015. Toimialan varautumisen toimenpiteet ovat: omatoiminen varautuminen, toimipisteiden ja suurten tapahtumien pelastussuunnitelmat, toimipisteiden järjestyssäännöt ja käyttö-ohjeet, kriisiviestintä, sisäinen valvonta ja riskienhallinta, työsuojelu ja arvokkaiden esineiden evakuointi. Toimialan valmiussuunnitelmassa on otettu huomioon yhteistyökumppaneiden, muiden toimialojen ja toimijoiden varautumistarpeet. Suunnittelu ja harjoitukset toteutetaan yhteistyönä.

Liite 1Vapaa-aikatoimialan valmiussuunnitelma (salassa pidettävä, JulkL 24.1 §:n 8 kohta)

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen vapaa-aikatoimialan valmiussuunnitelman ja lähettää sen tiedoksi kaupungin riskienhallintapäällikölle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedJykelä Ritva
tiedVähäkuopus Heikki


Liitteet:

Kultlk § 161
Liite 1:Vapaa-aikatoimialan valmiussuunnitelma (salassa pidettävä, JulkL 24.1 §:n 8 kohta)