Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta13112.10.20168

12475-2015 (642, 041)

Peri ry:n vuokrasopimus Wäinö Aaltosen museossa ja arvonlisävero

Tiivistelmä:

Peri ry on Wäinö Aaltosen museon toimitiloja koskevan 9.12.2015 allekirjoitetun vuokrasopimuksen ehtojen kohdan 6. mukaisesti tuonut esiin, ettei se enää ole merkittynä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, minkä vuoksi vuokrasopimuksen mukaan vuokranantajalla on oikeus purkaa sopimus. Kulttuurilautakunnalle esitetään, että vuokranantaja ei toistaiseksi käytä oikeuttaan sopimuksen purkamiseen ja että lautakunta päättää lopullisesti purkamisesta sekä sopimuksessa mainitusta vahingonkorvausvelvollisuudesta sen jälkeen, kun asian vaikutuksista on saatu riittävä selvitys. Asia tuodaan kulttuurilautakunnan uudelleen käsiteltäväksi viimeistään helmikuun 2017 kokoukseen.

Kultlk § 131

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen 7.10.2016:

Peri ry on ollut Wäinö Aaltosen museossa vuokralaisena vuodesta 2010 lähtien ja uusin vuokrasopimus on allekirjoitettu 9.12.2015. Peri ry on ollut arvonlisäverovelvollisten rekisterissä 1.1.2010, mutta ei tällä hetkellä. Peri ry:n puolesta on selvitetty verohallinnolta mahdollisuutta tulla merkityksi arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, mutta verohallinnolta saadun tiedon mukaan yhdistyksen arvonlisäveron alaisen toiminnan määrä on liian vähäinen rekisteriin pääsemiseksi.

Kaupungin lakiasiain vastuualue on ottanut kantaa asiaan.

Kaupunginlakimies Leila Visa:

Turun kaupunki ei voi tehdä alv-vähennyksiä Perille vuokrattujen tilojen ja yhteisten tilojen (aula-, sosiaali-, siivous- ja kokoustilojen) prosentuaaliselta osalta, eikä siivous-, vartiointi-, jätehuoltopalveluista, koska Peri ry ei ole arvonlisäverovelvollisten rekisterissä. Asiaa on selvitelty mm. KPMG:n arvolisäveroasiantuntijalta.

Turun kaupunki ei ole tehnyt alv-vähennyksiä Perin käyttämien tilojen ja palveluiden osalta vuoden 2016 alusta. Nämä alv-vähennykset, joita kaupunki ei ole voinut vuonna 2016 tehdä, tulee uuden vuokrasopimuksen 6. kohdan perusteella laskuttaa Periltä. Mikäli päätetään, ettei näitä peritä, tulee kaupungin toimivaltaisen viranomaisen tehdä siitä perimättä jättämispäätös.

Vuokrasopimuksen 6. kohdan mukaan ”Mikäli Peri poistetaan arvonlisäverovelvollisten rekisteristä, kyseessä on niin oleellinen muutos, että vuokranantajalla on oikeus purkaa sopimus.” 

Wäinö Aaltosen museoon on suunnitteilla peruskorjaus. Jos Perille edelleen vuokrataan tiloja ja se ei ole arvonlisäverovelvollisten rekisterissä, aiheutuu peruskorjauksesta suuret kustannukset kaupungille, koska alv-vähennyksiä ei voida tehdä Perille vuokratuista tiloista, eikä osasta yleisistä tiloista eikä palveluista. KPMG:n arvonlisäveroasiantuntijan mukaan verottaja seuraa vielä 10 vuotta remontin päättymisen jälkeen tilojen käyttöä, joten vuokralaisen tulee olla arvonlisäverovelvollisten rekisterissä, muussa tapauksessa alv-vähennyksiä ei voida tehdä. 

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen:

Kiinteistöön kohdistuvia juoksevien kulujen osalta, mm. huolto-, vartiointi, siivouskustannusten alv-vähennysrajoitteen kustannusvaikutuksista, on pyydetty arviota tilapalveluilta. Muutokset alv-jakoihin tehdään kerran vuodessa. Koska tämä vähennysrajoitteinen vuokralainen ei ollut tilapalvelujen tiedossa vielä viime tarkastelussa, muutosta ei ole sisäiseen vuokraan vielä tehty. Seuraava alv-jakojen päivitys tehdään marraskuussa, jolloin asia korjaantuu. Vähennysrajoitteisen arvonlisäveron vaikutus sisällytetään sisäiseen vuokraan. Tilapalveluilla ei ole mahdollisuuksia tässä kohtaa arvioida kustannusvaikutuksia, mutta heiltä saadun arvion mukaan juoksevien kulujen osalta kyseessä ei ole erityisen merkittävä summa. Arvio pohjautuu Perin käyttämään tilamäärään. Vapaa-aikatoimialalla tehtyjen laskelmien mukaan kustannus on enimmillään 3 000 €/vuodessa. Mikäli sopimusta ei pureta tulee museopalveluille aiheutunut todellinen lisäkustannus, sen selvittyä, siirtää vuokralaiselta perittävään vuokraan tai kirjata vuokralaiselle myönnetyksi avustukseksi.

Liite 1Vuokrasopimus

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että vuokranantaja ei toistaiseksi käytä oikeuttaan sopimuksen purkamiseen ja että lautakunta päättää lopullisesti purkamisesta sekä sopimuksessa mainitusta vahingonkorvausvelvollisuudesta sen jälkeen, kun asian vaikutuksista on saatu riittävä selvitys.

Asia tuodaan kulttuurilautakunnan uudelleen käsiteltäväksi viimeistään helmikuun 2017 kokoukseen. 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian kokouksessa esitteli Seija Tölkkö.

Jakelu

tiedValokuvakeskus Peri ry


Liitteet:

Kultlk § 131
Liite 1:Näyttely- ja toimistotilojen vuokrasopimus - Valokuvakeskus Peri