Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta11414.09.20166

9482-2016 (061)

Kontrabasson hankinta

Tiivistelmä: -

Kultlk § 114

Intendentti Emilie Gardberg: 

Kaupunginorkesterille on hankittu osana sen taiteellista kehittämistä omia instrumentteja, jotta varmistetaan soitinsektioiden mahdollisimman yhteensopiva sointi ja korkeatasoinen lopputulos. Orkesteri omistaa mm. puhallinsoittimia sekä kaikki käytössä olevat lyömäsoittimet.

Orkesteri on perinteisesti omistanut myös käytössä olevat kontrabassot. Orkesterin soittajistoon on tullut muutoksia ja sitä myötä tarve uudelle, korkealaatuiselle kontrabassolle on tullut aktuelliksi. On tärkeää, että kontrabasso suurikokoisena ja ergonomisesti haastavana instrumenttina sopii hyvin soittajalleen. Iäkkäät arvoinstrumentit ovat uniikkeja yksilöitä ja myös niiden yhteensopivuus muun soittimiston kanssa on ratkaisevaa. Hankittava kontrabasso tulee ensisijaisesti kontrabasson varaäänenjohtaja Tomi Laitamäen käyttöön, sen tulee olla hänelle yksilöllisesti sopiva soitin. Laadukkaan kontrabasson hankinta on myös investointi orkesterille, on todennäköistä, että instrumentin arvo nousee ajan kuluessa.

Orkesterin omistukseen hankittavat soittimet ovat ammattikäyttöön tarkoitettuja erikoissoittimia ja niiden pitää täyttää erittäin tarkat laatuvaatimukset sekä teknisesti että taiteellisesti. Kontrabasson äänenjohtaja Mikko Multamäki sekä varaäänenjohtaja Tomi Laitamäki ovat koesoittaneet Euroopassa tarjolla olevia instrumentteja. Tarkoituksenmukaisimmaksi soittimeksi valikoitui englantilainen neljäkielinen kontrabasso C-jatkeella, Betts workshop, Lontoo, rakennettu 1800-luvun alkupuolella. Soitin on ollut yksityisomistuksessa, sen välittää soitinrakentaja René Zaal, Bemmel, Alankomaat hintaan 68.000 €. Hankinta tehdään kaupunginorkesterin vuoden 2016 kontrabasson hankintaan osoitetusta investointimäärärahasta (investointitilausnumero 101967).

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hankkia kaupunginorkesterin omistukseen neljäkielisen kontrabasson C-jatkeella, Betts workshop. Lontoo, rakennettu 1800-luvun alkupuolella, jonka myy soitinrakentaja René Zaal, Bemmel Alankomaat hintaan 68.000 €. Hankinta tehdään kaupunginorkesterin vuoden 2016 kontrabasson hankintaan osoitetusta investointimäärärahasta (investointitilausnumero 101967).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginorkesteri
tpvGardberg Emilie