Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta11614.09.20168

4321-2016 (041)

Kulttuurilautakunnan talous- ja toimintasuunnitelmaehdotus 2017 - 2020

Tiivistelmä: -

Kultlk § 116

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen ja osastopäällikkö Ritva Jykelä:

 

Kaupunginvaltuusto päätti 20.6.2016 § 122, että lauta- ja johtokuntien vuosien 2017 - 2020 taloussuunnitelman suunnitteluluvut vahvistetaan oheismateriaalin 1 mukaisesti. Kulttuurilautakunta kävi kokouksessaan 24.8.2016 § 79 lähetekeskustelun talous- ja toimintasuunnitelmasta 2017 -2020.

 

Vapaa-aikatoimialan ehdotus tarkennetuksi strategiseksi sopimukseksi sisältää toimialan yhteisten tavoitteiden lisäksi lautakuntaa sitovat taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet. Operatiivinen sopimuksen taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet ovat toimialajohtajaa sitovia tavoitteita suhteessa lautakuntaa. Tavoitteet on johdettu toimialan strategisesta sopimuksesta. Lautakunnan tulee hyväksyä strategiset ja operatiiviset sopimukset 16.9.2016 mennessä.

 

Talousarviolaadinnan lähtökohtana on annettu suunnitteluluku. Nyt hyväksyttäväksi esitettävä talousarvio on tehty suunnittelulukuihin. Talousarvio ei sisällä kulttuurilautakunnan talousarvioon tulevaa teatterin kasvaviin vuokriin kohdentuvaa avustuksen osaa. Tuo lisäys tehdään yhteisten neuvottelujen jälkeen konsernin talouden toimesta talousarviovalmistelun myöhemmässä vaiheessa. Talousarvio sisältää maltilliset korotukset museoiden sisäänpääsymaksuihin.

 

 

 

 

 


Muutokset strategiseen sopimukseen

 

Toukokuussa hyväksyttyyn strategiseen sopimukseen on tehty seuraavat päivitykset ja täydennykset:

 

Toimintaympäristön muutostekijät – kohtaan (1.2) on päivitetty toimialan vastuualueen lakiuudistusten tilanne (kirjastolaki, liikuntalaki ja nuorisolaki). Määrärahat palvelualueittain -kohtaan (2.2) on täydennetty luvut. Työvoiman (3.1) sekä tilojen ja alueiden käyttö (3.2) – kohtaan on tehty pieniä täydennyksiä ja korjauksia. Kohdassa 4.1 Strategiset tavoitteet (kv) on päivitetty toteutuminen ja tavoitetasot. Kohdan 4.2 toimialojen yhteisiin, strategisiin tavoitteisiin työryhmät valmistelevat mittareita ja tavoitetasoja ja tavoitteena on saada ne valmiiksi ennen kaupunginhallituksen käsittelyä. Toimialan ensimmäistä yhteistä tavoitetta (Aktiivisuuden edistäminen alue- ja kohderyhmätyöllä) on muokattu. Muissa tavoitteissa on vain pieniä täydennyksiä tavoitetasoihin. Tunnusluvuissa (6.1.) on täydennetty vuoden 2015 toteutumatietoja.

 

Kulttuurilautakunnan palvelualueiden operatiivisen sopimuksen kehittämisprojektit ja toimenpiteet vuodelle 2017

 

Operatiivinen sopimus sisältää kaupungin strategiasta, strategisten ohjelmien linjauksista sekä toimialan strategisesta sopimuksesta johdetut, palvelualuetta sitovat, palvelualuetasoiset taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet, tunnusluvat sekä henkilöstön työhyvinvointia kuvaavat mittarit.

 

Strategisen sopimuksen tavoitetta ”Yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden vähentäminen ” toteuttavat seuraavat:

 

Kirjastopalvelut

 

• Sosiaalisen yhdenvertaisuuden ja hyvinvoinnin lisääminen. Sosiaalisella kirjastotyöllä poistetaan kirjastokäytön ja osallistumisen esteitä ja tehdään aikuisryhmille suunnattua ohjausta liittyen monilukutaitoon ja muihin yhteiskuntataitoihin.

 

Museopalvelut

 

• Vuorovaikutteisuuden kehittäminen, keskeisessä roolissa museopalveluiden vuorovaikutussuunnittelija yhteistyössä keskustan aluetiimin kanssa.

 

Orkesteri

 

• Yhteiskuntarauhan ja dialogin edistäminen musiikin keinoin (You must be the change -hanke). Laaja tasa-arvoisesti saavutettava hanke, joka sisältää kohderyhmätapahtumia sekä oppilaitos- ja kolmannen sektorin yhteistyötä.

 

Tavoitetta ”Aktiivisuus mahdollisimman monen turkulaisen elämäntavaksi” toteuttavat seuraavat:

 

Kirjastopalvelut

 

• Käyttäjälähtöisten, avoimenpien ja taloudellisempien kirjastojärjestelmien käyttöönotto ja kehittäminen keskeisimpänä Koha -avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmä. Se mahdollistaa uusien, asiakaslähtöisten digitaalisten palvelujen joustavan kehittämisen.

 

Tavoitetta ”Aktiivisuuden edistäminen alue- ja kohderyhmätyöllä” toteuttaa seuraava:

 

Museopalvelut

 

•Digistrategian jalkautus –projekti.

 

Tavoitetta ”Toimialan yhteisten toimintamuotojen edistäminen” toteuttavat seuraavat:

 

Kirjastopalvelut

 

• Omatoiset kirjastopalvelut, joihin kuuluvat kirjastopalvelujen saavutettavuuden parantaminen kehittämällä edelleen asiakkaiden omatoimista kirjastonkäyttöä sekä kirjasto- ja nuorisopalvelujen yhteistyön syventäminen uusissa monipalvelutaloissa.

 

Kirjastopalvelujen kohdennettua strategisen sopimuksen tavoitetta ” Vahvistetaan tietoyhteiskunnan perustaitoja” toteuttaa Kansalaistaitojen edistäminen, johon sisältyy asiakkaiden osallisuuden lisääminen kirjaston palvelujen suunnittelussa ja tuottamisessa esim. kehittämällä palveluja lasten suoran palautteen perusteella sekä sanataiteeseen ja itseilmaisuun liittyvän kerhotoiminnan avulla.

 

Museopalvelujen kohdennettua tavoitetta ” Museotoimintaa uudistetaan kokemukselliseen perhe- ja kulttuurimatkailun suuntaan” toteuttavat:

 

• Historian museon -hanke jakautuu projekteihin, joista edistetään Unelmien museo -projektia ja tehdään valmistelutyötä tilaratkaisuun. Vuonna 2017 toteutetaan Pop up-kansalaistila yhdessä kaupunkilaisten kanssa osallisuuden ja yhteistyön keinoin.

 

• Apteekkimuseon ja Qwenselin talon uudistamishanke 2014 - 2018,

 

• Luostarinmäen käsityöläismuseon kehittämishanke 2017 – 2021,

 

• Wäinö Aaltosen museon kehittämisprojekti 2017 – 2018, ja

 

• Aktiivista asiakaspalvelua -hanke 2016 – 2018.

 

Lisäksi museopalvelut tehostavat tilojen käyttöä: Kokoelmien säilytystilat.

 

Orkesterille kohdennettua tavoitetta ”Vahvistetaan Turkua taidemusiikin dynaamisena keskittymänä sekä kiinnostavana yhteistyökumppanina” toteuttaa Kansainvälisen tunnettavuuden edistäminen(verkkopalvelut, Die Kalewainen in Pochjola, Suomi 100 juhlavuosi ja siihen kuuluvat juhlatilaisuudet, Reformaation 500 -juhlavuosi).

 

Hallinnon palvelusopimus

 

Sopimuksessa kuvataan hallinnon sisäisten palvelujen sisältö ja työnjako. Se hyväksytään kulttuurilautakunnassa ja viedään tiedoksi liikunta- ja nuorisolautakunnille. Sopimuksen projektit ja toimenpiteet toteuttavat seuraavia (strategisia) tavoitteita: Toimialan yhteisten toimintamuotojen edistäminen ja Aktiivisuuden edistäminen alue- ja kohderyhmätyöllä sekä Toimialan viestinnän ja markkinoinnin kehittäminen.

 

Liite 1                                  Vapaa-aikatoimialan Strateginen sopimus 2017

 

Liite 2                                  Museopalvelujen operatiivinen sopimus 2017

 

Liite 3                                  Kirjastopalvelujen operatiivinen sopimus 2017

 

Liite 4                                  Turun kaupunginorkesterin operatiivinen sopimus 2017

 

Liite 5                                  Hallintopalvelujen operatiivinen sopimus 2017

 

Liite 6                                  Käyttöomaisuushankinnat ja hankintasuunnitelma 2017 - 2020

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakuntakunta päättää hyväksyä strategisen ja operatiivisen sopimuksen sekä talous- ja toimintasuunnitelmaehdotuksen 2017 - 2020 liitteissä 1-6 ilmenevässä muodossa ja lähettää ne edelleen kaupunginhallitukselle.

Lisäksi lautakunta päättää omalta osaltaan hyväksyä 2 henkilötyövuoden siirron museopalveluilta nuorisopalveluille ja

merkitsee tiedoksi, että teatterin kasvaviin vuokriin kohdentuva avustus lisätään yhteisten neuvottelujen jälkeen konsernihallinnon talouden vastuualueen toimesta talousarviovalmistelun myöhemmässä vaiheessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Kultlk § 116
Liite 1:Uusi liite, Vapaa-aikatoimialan Strateginen sopimus 2017
Liite 2:Museopalvelujen operatiivinen sopimus 2017
Liite 3:Kirjastopalvelujen operatiivinen sopimus 2017
Liite 4:Turun kaupunginorkesterin operatiivinen sopimus 2017
Liite 5:Hallintopalvelujen operatiivinen sopimus 2017
Liite 6:Käyttöomaisuushankinnat ja hankintasuunnitelma 2017 - 2020