Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta11514.09.20167

9386-2016 (045, 016)

Turun Kaupunginteatteri Oy:n vuoden 2015 toimintakertomus ja tilinpäätös

Tiivistelmä: -

Kultlk § 115

Toimitusjohtaja Arto Valkama:

Turun Kaupunginteatteri Oy:n vuoden 2015 toimintakertomus ja tilinpäätös on valmistunut ja yhtiökokous on vahvistanut ne 18.5.2016.

Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2015

Turun Kaupunginteatteri Oy:n toimintavuosi 2015 oli sekä taloudellisesti että toiminnallisesti menestyksekäs.

Kaupunginvaltuustoon nähden sitovat tavoitteet ylitettiin selvästi ja myös kaikki konsernijaoston seuraamat toiminnalliset tavoitteet ylitettiin. Vuoden 2015 toteutunut täyttöaste oli 74,7%, mikä ylittää 72% tavoitetason selvästi. Ryhmäasiakkaiden tasoksi tavoiteltiin 25 000 katsojaa, mutta kaiken kaikkiaan ryhmien mukana teatteriin tuli 30 285 katsojaa. Ryhmäasiakkaiden määrään on kirjattu kaikki yli 10-hengen ryhmät.

Omia ensi-iltoja Turun Kaupunginteatteri tuotti kaikkiaan kymmenen, mikä ylittää kulttuurilautakunnan ja Turun Kaupunginteatterin välisen sopimuksen mukaisen tavoitetason. Lisäksi vuoden aikana nähtiin 17 eri vierailuesitystä. Etenkin vierailuesitysten määrää nosti syksyllä käyttöönotettu Domino-teatteri. Vuoden 2015 kokonaisesitysmäärä oli 360.

Katsojaluvuissa mitattuna Turun Kaupunginteatterin vuosi 2015 oli onnistunut. Kokonaiskatsojamäärä oli 101 932 katsojaa. Kasvua vuoteen 2014 verrattuna oli 49 % (katsojia vuonna 2014 oli 68 582). Esityskohtaiset katsojaluvut ja täyttöasteet on kuvattu toimintakertomuksessa.

Turun Kaupunginteatteri avasi ensimmäistä kertaa kesäkauden, johon tuotettiin Emma-teatterin kanssa yhteistyössä Hockey Night lätkäkomedia. Kaupunginteatteri osallistui myös useisiin muihin erityyppisiin yhteistyöhankkeisiin mm. Turun Nuoren Teatterin, Espoon Kaupunginteatterin, Turun Tähtituotannon ja Aurinkobaletin kanssa. Yhteistuotantoja teatterin ohjelmistossa oli kaikkiaan viisi, joista Aurinkobaletin kanssa toteutettu Saiturin joulu jatkaa ohjelmistossa myös joulusesonkina 2016.

Vuoden 2015 aikana erityiskohderyhmille suunnattuja esityksiä oli niin lapsille, nuorille kuin varttuneillekin katsojille. Lastenesityksenä nähtiin 3-8 vuotiaille suunnattu musiikkinäytelmä Mörköjen yö ja erityisesti nuorelle yleisölle kohdennettiin Turun Nuoren Teatterin kanssa toteutettu Meganin tarina, joka vieraili Tampereen Teatterikesässä. Kiertue-esityksenä vanhainkodeissa ja palvelutaloissa jatkoi Jukka Aaltosen käsikirjoittama ja ohjaama Aili.

Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2015

Kustannussäästöt ja onnistunut taloudenpito yhdistettynä erinomaisesti onnistuneeseen omaan tulonhankintaan synnyttivät vahvan taloudellisen tuloksen.

Teatterin toimintaa uudelleen resursoimalla ja henkilöstön aiempaa tehokkaammalla käytöllä henkilöstökuluissa on kyetty jopa hieman säästämään suhteessa budjetoituun. Kustannusseurantaa ja kulujen kohdentamista on edelleen tarkennettu, mikä näkyy talousarvion ja toteuman hyvässä tasapainossa.

Turun Kaupunginteatteri Oy:n vuoden 2015 pääsylipputulot ylittivät budjetoidun, minkä lisäksi muut oman tulonhankinnan kanavat, mm. käsiohjelmatuotot ja naulakkomaksut, ylittivät budjettitason.

Pääsylipputulojen merkittävä nousu suhteessa budjetoituun selittyy suurelta osin ensimmäisen kesäteatterikauden onnistumisella, Tamara-musikaalin syyskauden poikkeuksellisella liki 96 prosentin täyttöasteella ja Domino-teatterin syyskauden hyvällä tuloksella. Toimintavuonna 2015 saavutettiin omien tuottojen osalta ennätyksellinen taso.

Yhtiömuotoisen toiminnan aikana omarahoitusaste on kasvanut merkittävästi. Viimeisenä yhtiöittämistä edeltävänä toimintavuonna 2013 omarahoitusaste oli 22% ja vuonna 2015 se oli 32%.

Kaupungin toiminta-avustus yhtiölle oli vuonna 2015 yhteensä 3.547.000 euroa.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee Turun Kaupunginteatteri Oy:n vuoden 2015 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.