Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta8615.06.20167

1715-2011 (653)

Kirjastopalvelujen järjestäminen Länsi-Maaria-Jäkärlän alueella Yli-Maarian monitoimitalon valmistuttua

Tiivistelmä: -

Kultlk § 86

Kirjastopalvelujohtaja Aart de Heer ja palvelupäällikkö Sanna Hernelahti 7.6.2016:

Kulttuurilautakunta päätti 16.9.2015 § 126 hyväksyä päivitetyn Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman kirjastopalvelujen osalta ja sitoutua suunnitelmassa esitettyihin huoneistomenoihin; vuoden 2015 hintatasossa 77 500 €/vuosi.

Lisäksi kulttuurilautakunta päätti, että kirjastopalvelujen tulee yhteistyössä kaupungin eri tahojen kanssa tehdä esitys siitä, miten ja millaisia kirjastopalveluja Länsi-Maaria Jäkärlän alueella on mahdollisuus toteuttaa.

Maarian kirjasto on siirtymässä Yli-Maarian monitoimitaloon loppuvuonna 2018. Siirrolla haetaan niin ratkaisua pohjoisen Turun kirjastopalvelujen järjestämiseksi muuttuvassa toimintaympäristössä kuin synergiaetua muiden toimijoiden kanssa yhteiseen toimintaan tähdäten (nuorisopalvelut, yhtenäiskoulu).  Nuorisolautakunta on osaltaan hyväksynyt Yli-Maarian koulun päivitetyn hankesuunnitelman 23.9.2015 § 98.

Yli-Maarian kirjaston nuorten tilat suunnitellaan yhteisiksi nuorisopalveluiden kanssa. Kirjastotila mahdollistaa eri toimijoiden välisen tiiviin yhteistyön. Kirjasto on avoinna alueen asukkaille joka päivä omatoimisesti. Se toimii viihtyisänä, julkisena kokoontumistilana, joka edistää asukkaiden aktiivisuutta ja yhteiskuntaan kuulumista.

Yli-Maarian monitoimitalon valmistuessa alueelle valmistuu uusi kevyen liikenteen väylä Paimalantien ja Pyhän Marian tien välille alittaen Tampereen valtatien. Välimatka nykyisen Maarian kirjaston ja nuorisotilan sekä uuden Yli-Maarian monitoimitaloon tulevien tilojen välillä on kevyen liikenteen väylää pitkin noin 1,7 km.

Jäkärlän alueen asukkaat ovat huolestuneita alakouluikäisten (9-12-vuotiaat) lasten ja nuorten palveluista. Viime vuosina nuorisopalveluissa on panostettu erilaisiin nuorten luokse tuleviin palveluihin ja Pop Up-toimintaan. Kesäaikaan asuinalueille on mahdollista kutsua Nuokkaribiili, joka tuo ohjaajat, toiminnan ja välineet sinne missä lapset ja nuoret ovat. Ohjattua ja Pop Up-nuorisotoimintaa on mahdollista järjestää esim. Jäkärlän koulussa ja alueen muissa tiloissa (Nuorisolautakunta 16.6.2016).

Jäkärlän alueen kirjastopalvelut hoidetaan vuoden 2019 alusta alkaen tehokkaimmin kirjastoauton avulla. Koululla sekä Jäkärlän keskuksessa sijaitsevat pysäkit tuovat aineistot lähelle asiakkaita. Koulun kanssa tehtävää yhteistyötä kehitetään niin, että Elämyspolku (ent. Kulttuuripolku) turvataan kirjaston osalta koululaisten arjessa. Elämyspolku on perusopetuksen aikana toteutettava suunnitelma, joka yhdistää opetussuunnitelmaan perustuvan koulun ulkopuolisen toiminnan eheäksi kokonaisuudeksi. Myös esikoululaisten kirjastokurssit tullaan järjestämään alueella.

Koulun tarjoamia mahdollisuuksia kartoitetaan edelleen. Sivistystoimiala ja vapaa-aikatoimiala käyvät keskustelua koulun tilojen käytöstä ja laajemman yhteistyön käynnistämiseksi.

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee tiedoksi selvityksen kirjastopalvelujen toteuttamismahdollisuuksista Länsi-Maaria Jäkärlän alueella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kulttuurilautakunta päätti, että hankkeen etenemisestä sekä yhteistyömahdollisuuksista ja suunnitelmista tuodaan lautakunnalle selvitys vuoden 2017 keväällä.

Jakelu

tiedVapaa-aikatoimiala, kirjastopalvelut
tiedVapaa-aikatoimiala, nuorisopalvelut
mtpvDe Heer Aart
mtpvHernelahti Sanna