Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta4823.03.201611

2943-2015 (041, 040)

Toiminnan ja talouden vuosiraportti 1.1.-31.12.2015

Tiivistelmä: -

Kultlk § 48

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen:

 

Kuntalain 69 §:n mukaan tilinpäätökseen sisältyvässä toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan talouteen ja konsernitaseeseen liittyvistä oleellisista asioista, joista ei ole tehtävä selkoa tuloslaskelmassa tai taseessa.

 

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2015 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt talousarvion sitovuudesta. Tilinpäätöksessä raportoidaan valtuuston sitoviksi asettamien taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden sekä henkilöstötavoitteiden toteutuminen sekä kaupunginvaltuustolle tiedoksi annettavien tunnuslukujen toteutuminen 1.1.–31.12.2015. Tilinpäätöksessä raportoidaan myös kaupunginvaltuuston kullekin toimielimelle talousarvion yhteydessä päättämät päätöslauselmat. Lisäksi tilinpäätöksen yhteydessä raportoidaan kaupunginhallitukselle toimialojen strategisissa sopimuksissa vahvistettujen strategisten tavoitteiden toteutuminen ja tiedoksi annettavat tunnusluvut sekä tiliryhmätasoisten taloudellisen tavoitteiden.

 

Talouden ja toiminnan vuosiraporttiin liittyvät dokumentit.

 

Oheismateriaali 1Tilinpäätös 2015 (Strategisen sopimuksen toteumaraportti)

 

Oheismateriaali 2   

   Kirjastopalveluiden operatiivisen sopimuksen toteuma

 

Oheismateriaali 3   

   Museopalveluiden operatiivisen sopimuksen toteuma

 

Oheismateriaali 4   

   Kaupunginorkesterin operatiivisen sopimuksen toteuma

 

Oheismateriaali 5   

   Toimialan hallinnon operatiivisen sopimuksen toteuma

 

Kirjastossa omatoimisuuspalveluilla on lisätty kansalaisten mahdollisuuksia itsenäiseen ja aktiiviseen kirjastonkäyttöön. Omatoimikirjasto-konseptin laajeni kolmeen uuteen lähikirjastoon (Hirvensalo, Ilpoinen, Lauste). Omatoimisuuspalveluiden lisäksi kirjaston vahva, ammattitaitoinen ja aktiivinen peruspalvelu on lisännyt kansalaisten kirjastonkäyttöä. Kirjasto panosti monilukutaidon ja kansalaistaitojen edistämiseen käyttäjäkoulutusten määrää lisäämällä. Tämän myötä erityisesti lasten ja nuorten kirjastonkäyttö lisääntyi edellisvuodesta. Kirjastossa järjestettiin vuonna 2015 yli 1 200 kulttuuri- ja kohtaamistapahtumaa, joihin osallistui yhteensä 28 000 kansalaista.

 

Käyttäjät ja kokoelmat –raportointipalvelulla on pystytty hyödyntämään asukas- ja asiakastietoja osana suunnittelu-, arviointi- ja kehittämistyötä. Kirjasto oli aktiivisesti mukana kansallisella yhteistyöllä kehitettävän Finna-verkkokirjaston käyttöönotossa.

 

Museoiden työpajatoiminta ja muu museopedagoginen toiminta ja näyttelyiden oheistoiminta on vuoden aikana ollut onnistunutta innostaen osallistujia omaan luovuuteen ja ajatteluun. Museopalvelut oli aktiivinen sisällöntuottaja koulujen Kulttuuripolussa. Kuralan Vapaa-aikaverstaan onnistuminen näkyi vuoden aikana Kuralan Kylämäen toiminnassa lisääntyneinä kävijämäärinä ja lisääntyneenä yhteistyönä, jotka mahdollistavat 3.sektorin toimijoiden toiminnan museoalueella.

 

Museopalvelut toteutti kävijätutkimuksia, joiden tuloksia tullaan hyödyntämään toiminnan suunnittelu- ja kehittämistyössä, mm. Apteekkimuseon ja Qwenselin talon uudistamisen määrittelyyn tähtäävät kävijäkyselyt.

 

Museopalvelut toteutti yhteistyössä eri tahojen kanssa Tyttökuningas – Made in Turku näyttelyn Turun linnassa, joka herätti laajasti kiinnostusta ja houkutteli runsaasti kävijöitä.

 

Kaupunginorkesterin 225 juhlavuosi tavoitti ennätyksellisen laajan kuulijakunnan. Musiikkielämyksiä tuotettiin laajassa yhteistyössä eri kaupungin toimijoiden, oppilaitosten, harrastusryhmien, seurakuntien sekä vapaaehtoisten kanssa. Laaja yhteistyö kolmannen sektorin, oppilaitosten ja muiden toimijoiden kuten seurakuntien kanssa takaa orkesterille suuren läsnäolon kaupunkilaisten arjessa ja juhlassa.

 

Orkesteri tavoitti vuoden 2015 aikana runsaan yleisön sekä konserttisaleissa, jalkautumisten yhteydessä että virtuaalisesti. Orkesterin uudet, palkitut nettisivut lisäsivät näkyvyyttä huomattavasti ja orkesteri pystyi jatkamaan yhtenä virtuaalisempana musiikkitoimijana Suomessa mm. maailmanlaajuisella nettitempauksella 7 kukkulaa soi.

 

Orkesteri jalkautui aktiivisesti kaupunkilaisten joukkoon ja käytti runsasta yleisöpalautetta laajasti ohjelmistosuunnittelussaan. Osoituksena asian onnistumisesta on kasvanut täyttöaste niin sinfonia- kuin erikoiskonserteissa. Lisäksi orkesteri toteutti laajan nettikonserttisarjan, ja hyödynsi sähköisiä viestimiä laajasti.

 

Aktiivista elämätapaa on vahvistettu vapaa-aikatoimialan palvelualueiden ja toimialojen yhteistyönä. Aktivointityötä on tehty eri kohderyhmien parissa, jossa on vahvistettu sosioekonomisesti haastavassa asemassa olevien palvelutuotteita mm. Kimmoke-rannekkeen avulla sekä toimialojen yhteisen palveluohjauksen/palveluketjujen kehittämisellä mm. ikäihmisten omatoimisen toimintakyvyn ylläpitämiseen. Asuinalueilla toimialojen yhteistyö asukkaiden aktiivisuuden edistämiseksi saatiin vakiinnutettua Runosmäen alueella sekä käynnistettyä useilla muilla. Toiminnassa keskeistä on ollut asukkaiden osallistaminen palvelujen ja rakennetun ympäristön suunnitteluun sekä toiminnan toteutukseen. Aktiivisuuden lisääntymisestä kertovat osaltaan useat palvelujen käyttövolyymeja kuvaavat mittarit, kuten kävijämäärien selvä kasvu mm. museoissa ja huipputuotteet, kuten kiitetty pääkirjasto ja innovatiivinen konserttianti.

 

Järjestöyhteistyössä ja kumppanuusmallin kehittämisessä aloitettiin tiivis yhteistyö vapaa-aika- ja hyvinvointitoimialojen sekä konsernihallinnon kanssa.

 

Talouden toteutuminen palvelualueittain

 

Käyttöomaisuusinvestoinnit toteutuivat

 

 

Oheismateriaali 6   Talouden tarkempi toteuma

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee talouden ja toiminnan vuosiraportin 2015 tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.