Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta3017.02.201612

11436-2015 (055, 021)

Läntinen tanssin aluekeskusyhdistys ry:n oikaisuvaatimus

Tiivistelmä: -

Kultlk § 30

Vapaa-aikatoimialan hallinto, kulttuurisihteeri Mette Karlsson:

Läntinen tanssin aluekeskusyhdistys ry on tehnyt oikaisuvaatimuksen kulttuurilautakunnan päätöksestä asiassa Sopimuksen tehneiden kumppaneiden avustukset vuodelle 2016 (Kultlk § 158 16.12.2015).

Oikaisuvaatimuksen perusteina Läntinen tanssin aluekeskusyhdistys ry katsoo, että asiassa ei toteudu hallintolaissa määritetyt hyvän hallinnon oikeusperiaatteet, joiden mukaan hallinnossa asioivia on kohdeltava tasapuolisesti, toimien on oltava puolueettomia ja oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden.

Kulttuurilautakunta myöntää vuosittain avustuksia turkulaisille yhdistyksille, yhteisöille ja työryhmille, joiden toiminta liittyy taiteen harjoittamiseen tai harrastamiseen. Lisäksi kulttuurilautakunta jakaa vuosittain henkilökohtaisia apurahoja turkulaisille taiteilijoille. Avustusten ja apurahojen pääpaino on ammattitaiteilijoiden tukemisessa. Kulttuurilautakunnan avustukset ja apurahat ovat tarkoitettu ainoastaan taiteellisen sisällön tuottamiseen, eivät esimerkiksi tilavuokriin, matkakuluihin, opintoihin, laitehankintoihin, julkaisutoimintaan tai tallenteisiin, esiintymismatkoihin tai -asuihin. Avustuksia ja apurahoja myönnettäessä noudatetaan kaupunginhallituksen 21.12.1998 § 1380 hyväksymiä yleisohjeita sekä kulttuurilautakunnan 16.9.2015 § 123 hyväksymiä jakoperusteita.

Kyseessä oleva avustus kuuluu lautakunnan päätöksen mukaiseen kategoriaan 1; Taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustukset (sopimuksen tehneille). Sopimuksen tehneisiin toimijoihin kuuluu turkulaisia ammattitaiteilijoiden yhdistyksiä ja kulttuurilaitoksia, jotka ovat osoittaneet toimintansa vakiintuneeksi osaksi kaupungin kulttuurituotannon kenttää, ja jotka tukevat ammattilaisten työllistymistä tai ammattilaisten työn esille tuomista. Arvioinnin perusteena ovat taiteellisen laadun ja kokemuksen lisäksi vakiintunut toiminta, toiminnan pitkäjänteinen kehittäminen, jatkuvuus, yhteistyö muiden toimijoiden kanssa sekä muun rahoituksen laajuus.

Kulttuurilautakunnan avustus- ja apurahapäätökset ovat harkinnanvaraisia ja pohjautuvat virkamiesvalmisteluun sekä lautakunnan käymään lähetekeskusteluun. Päätöstä tehdessään lautakunta on arvioinut hakijoiden toimintaedellytyksiä sekä avustuksen vaikutusta toimijoiden talouteen. Avustukset on valmisteltu ja myönnetty käytettävissä olevan taloudellisen mitoituksen mukaan.

Hyvän hallinnon mukaan avustukset on valmisteltu tasapuolisesti, puolueettomasti ja oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden, kaikkia hakijoita arvioiden. Asian esittelijä ja valmistelija ovat tavanneet kaikki kategorian 1 tanssitaiteen avustuksen saajat ja kuulleet heidän näkemyksensä kulttuurilautakunnan ja avustuksen saajan välisestä yhteistyöstä. Valmistelutilanteesta ei prosessin kuluessa tasapuolisuus huomioon ottaen erikseen informoida ja tarvittavat lisätiedot pyydetään hallintolain mukaisesti ennen päätöksentekoa. 

Tanssitaiteen avustusten myöntämistä on valmistelu- ja päätöksentekoprosessissa pyritty katsomaan kokonaisuutena. Läntinen tanssin aluekeskusyhdistys ry:lle myönnetystä summasta on aiempina vuosina kohdennettu yhteistyösopimuksin 40 % kahdelle turkulaiselle tanssiteatterille. Nyt kyseinen avustussumma on siirretty suoraan asianomaisten tanssiteattereiden avustukseen. Tämä turvaa osaltaan tanssiteattereiden valtionosuusrahoituksen pysymistä ennallaan. Kulttuurilautakunnan tanssitaiteen toimijoille kategoriasta 1 myöntämä kokonaissumma pysyy ennallaan eikä muutoksella näin ollen ole vaikutusta alaan laajemmin.

Läntinen tanssin aluekeskusyhdistys ry:n oikaisuvaatimus tulee hylätä. Asiaa koskeva kulttuurilautakunnan päätös 16.12.2015 § 158 ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, lautakunta ei ole päätöstä tehdessään ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole muutoinkaan lainvastainen taikka epätarkoituksenmukainen.

Liite 1Läntinen tanssin aluekeskusyhdistys ry:n oikaisuvaatimus

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää edellä esitetyin perustein hylätä oikaisuvaatimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kokouksessa Seija Tölkkö.

Perho ja Gardberg ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi Birstolin.

Jakelu

aoLäntinen tanssin aluekeskusyhdistys ry
tiedKarlsson Mette