Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta1327.01.201610

699-2016 (032)

Muutokset kirjastopalvelujen maksuissa 1.3.2016 alkaen

Tiivistelmä:

Kirjastopalvelujen maksumuutokset

Kultlk § 13

Kirjastopalvelujohtaja Aart de Heer 12.1.2016:

Kirjaston omien kokoelmien käyttö kirjastossa ja niiden lainaus on maksutonta. Yleisten kirjastojen keskuskirjaston ja maakuntakirjastojen yleisille kirjastoille antamat kaukolainat ovat maksuttomia. Muista kirjaston suoritteista kunta voi periä enintään suoritteen omakustannusarvoa vastaavan maksun. (Kirjastolaki 1998/904).

Hallintosäännön mukaan lautakunnan tehtävänä on

-       päättää tehtäväalueen palveluiden ja tuotteiden hinnoittelusta kaupunginvaltuuston tai kaupunginhallituksen hyväksymien periaatteiden ja perusteiden mukaisesti.

Vaski-kirjastoissa noudatetaan yhtenäisiä maksuja, joten maksujen korotus edellyttää yhtenäistä päätöstä kaikissa Vaski-yhteistyön kirjastoissa. Lainauskiellon raja on tällä hetkellä 10 €. Summa on kuitenkin osoittautunut alhaiseksi ja lainauskiellon raja voi täyttyä jo yhdellä asioinnilla. Erityisesti tämä hankaloittaa lainausta omatoimisesti käytettävissä kirjastoissa, sillä kirjaston käyttäjillä ei toistaiseksi ole mahdollisuutta maksaa maksuja verkon kautta. Vaski-kirjastojen johtajat ovat päätyneet nostamaan lainauskiellon aiheuttavan maksun rajan 15 euroon 1.3.2016 alkaen.

Turun kaupunginkirjastossa tulosteiden ja kopioiden hinta on 20 senttiä A4 – kokoiselta ja mustavalkoiselta kopiolta/tulosteelta ja 40 senttiä A3 – kokoiselta tai värilliseltä kopiolta/tulosteelta. Kopioiden/tulosteiden hinnat on syytä yhtenäistää 20 sentiksi kaikilta tulosteilta ja kopioilta, sillä kolikkoautomaatilla maksettaessa on mahdollista käyttää vain yhtä hintaa. Lisäksi omatoimikirjastoissa on voitava tulostaa ja kopioida maksutta silloin, kun henkilökunta ei ole paikalla. Omat paperit on tällöin oltava mukana.

MaksutyyppiVanha maksuUusi maksu
Kopiot ja tulosteet A4 ja mustavalkoinen0,20 €0,20 €
Kopiot ja tulosteet A3 ja väri0,40 €0,20 €
Lainauskiellon raja10 €15 €

Kirjaston muihin maksuihin ja laina-aikoihin ei tule muutoksia.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hyväksyä kirjastopalveluiden maksumuutokset 1.3.2016 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKoskivaara Nina
tpvMaunu Ulla-Maija
tpvNeuvonen Teija