Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta16616.12.201511

12589-2015 (001, 012)

Aiesopimus Koha-Suomi Oy:n perustamisesta

Tiivistelmä:

Aiesopimus avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmän, Kohan, hankkimisesta

Kultlk § 166

Kirjastopalvelujohtaja Aart de Heer ja seutupalvelupäällikkö Ulla-Maija Maunu:

Mikkelin kaupunginkirjasto hallinnoi Kohti Kohaa -hanketta, jonka tavoitteena on selvittää, miten Koha-nimisen avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmän hallinta tulisi järjestää, kun Kohan käyttäjiksi liittyy useampia alueellisia kirjastoyhteistyöalueita Suomessa. Hankkeessa ovat mukana lisäksi Oulun kaupunginkirjasto, Joensuun seutukirjasto, Kouvolan kaupunginkirjasto ja Rovaniemen kaupunginkirjasto.

Joensuussa Koha otettiin käyttöön kesäkuussa 2014 ja muualla Pohjois-Karjalassa käyttöönotto on laajentunut niin, että viimeiset kirjastot tulevat mukaan marraskuussa. Etelä-Savon kirjastot siirtyivät Kohaan syyskuussa. Oulun ja Kouvolan seudun kirjastot ottavat Kohan käyttöön keväällä 2016. Muiden osalta aikataulut täsmentyvät myöhemmin.

Liitteenä olevalla aiesopimuksella sovitaan Koha-kirjastojärjestelmää käyttävien tai käyttöönottoa harkitsevien kirjastojen välisestä yhteistyöstä. Yhteistyön tarkoituksena on luoda rakenteet Koha-kirjastojärjestelmän ylläpidolle ja kehittämiselle niin, että kaikki mukana olevat kirjastot osallistuvat kehittämisen linjaamiseen ja siihen liittyvään päätöksentekoon. Kirjastojen tavoitteena on jakaa kustannuksia sekä hyödyntää yhteistä työpanosta.  

Kohti Kohaa -hankkeessa on selvitetty erilaisia organisoitumismalleja ja konsultoitu asiantuntijoita eri kaupungeista ja Kuntaliitosta. Selvitysten perusteella toimivin malli yhteistyön koordinoimiseksi on voittoa jakamaton osakeyhtiö, joka tarjoaa järjestelmän ylläpidon omistajilleen in-house -palveluntuotantona. Osakeyhtiön tarkoitus tulee olemaan tarjota omistajakunnilleen Koha-kirjastojärjestelmän kehittämispalvelut kustannustehokkaasti ja pitää kirjastojärjestelmän kehittäminen kuntien hallinnassa.

Aiesopimuksella sitoudutaan valmistelemaan Koha-Suomi Oy:n perustamista. Sopijaosapuolet sitoutuvat edistämään yhteisen Koha-version säilymistä ja yhteistyötä kirjastojärjestelmän kehittämisessä ja ylläpidossa. Aiesopimuksen aikana tapahtuvista käyttöönotoista jokainen kirjasto tai yhteistyöalue vastaa itse tai vastuu jaetaan alueellisen yhteistyösopimuksen mukaisesti. Aiesopimuksen kustannusvaikutus Turun kaupunginkirjastolle on valmistelutyöhön käytetty työaika.

Turun kaupunginkirjaston ja muiden Vaski-kirjastojen osalta Kohan käyttöönotosta päätetään myöhemmin erikseen.

Liite 1Aiesopimus Koha-Suomi Oy:n perustamisen valmisteluksi.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta hyväksyy aiesopimuksen Turun kaupungin osalta ja valtuuttaa toimialajohtajan allekirjoittamaan sopimuksen. Tällä päätöksellä ei sitouduta varaamaan pääomaa yhtiön perustamiseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvVapaa-aikatoimiala, kirjastopalvelut
tpvMaunu Ulla-Maija


Liitteet:

Kultlk § 166
Liite 1:Aiesopimus avoimeen lähdekoodiin perustuvan Koha-kirjastojärjestelmän ylläpitoon ja kehittämiseen liittyvästä yhteistyöstä