Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta16416.12.20159

8499-2015 (041)

Vuoden 2016 talousarvioon ja vuosien 2016 - 2019 taloussuunnitelmaan sisältyvien strategisten ja operatiivisten sopimusten sekä määrärahajakojen tarkistaminen vastaamaan kaupunginvaltuuston päätöksiä

Tiivistelmä: -

Kultlk § 164

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen 10.12.2015:

Täytäntöönpanoa koskeva ohjeistus

Lautakuntien tulee tarkistaa toimielimen talousarvio ja -suunnitelmaehdotus kaupunginvaltuuston päätöksiä vastaavaksi sekä päättämään omalta osaltaan tehtävien toteuttamisesta ja määrärahojen tai toiminta tulojen käytöstä. Lautakuntien tulee ryhtyä välittömästi valtuuston päättämien sitovien toiminnallisten tavoitteiden sekä menojen ja tulojen kohdentamiseen siten, että kaupunginvaltuuston asettamat toiminnalliset tavoitteet toteutuvat, toiminta ylläpidetään talousarvioon merkittyjen määrärahojen puitteissa ja että talousarvion mukaisten tulot toteutuvat.

Lautakunnan tulee määritellä sitovuustaso toimielimen sisällä ja tulee määritellä millaiset muutokset sen käyttöön osoitetun määrärahan sisällä edellyttävät lautakunnan hyväksymisen etukäteen sekä valvottava tämän päätöksen noudattamista.

Tarkemmat määräykset talousarvion noudattamisesta tultaneen hyväksymään kaupunginvaltuustossa 14.12.2015.

Kaupungin strategia jalkautetaan toimialoille sopimusohjauksen avulla (Kv 16.6.2014 § 267). Sopimusohjausmalli on kaupungin toimintamalliin perustuva johtamisjärjestelmän osa kaikilla toimialoilla ja konsernihallinnossa. Käytännössä sopimusohjaus on Turun kaupungin toiminnan ja talouden suunnittelun sekä seurannan malli.

Sopimusohjaus koostuu toimialojen strategisista ja operatiivisista sopimuksista. Strateginen sopimus sisältää kaupunginvaltuuston hyväksymän talousarvion ja -suunnitelman sekä sitä täydentävät kaupunginhallituksen hyväksymät osat. Strategisten sopimusten mittarit toimivat strategisten ohjelmien ja niiden sisältämien linjausten toimeenpanon arvioinnin välineenä.

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 7.12.2015 kaupunginhallituksen ja toimielinten väliset strategiset sopimukset. Toimialojen tulee valmistella ja hyväksyä operatiiviset sopimukset osana talousarvion täytäntöönpanoa. Toimialojen tulee valmistella operatiiviset sopimukset siten, että lautakunnat voivat hyväksyä ne sekä osaltaan strategiset sopimukset 18.12.2015 mennessä.

Kaupunginvaltuuston 16.11.2015 hyväksymä vuoden 2016 talousarvio ja vuosien 2016 – 2019 taloussuunnitelma

Kulttuurilautakunnan talousarvioesitys on pysynyt lautakunnan syyskuussa tekemän esityksen mukaisena muuten, paitsi kaupunginvaltuusto hyväksyi ehdotetun 131 426 euron sijasta 100 000 euron lisämäärärahan kirjastolle. Lisäksi Joulun viestintä ja markkinointirahat 24 000 euroa siirrettiin konsernihallinnolle. Toimintatuottojen ja -kulujen osalta muut lukumuutokset johtuvat kasvaneista vuokrakustannuksista, jotka on kompensoitu hyväksytyssä talousarviossa.

Oheismateriaali 1Strateginen sopimus

Oheismateriaali 2Operatiivinen sopimus toimialan hallinto

Oheismateriaali 3Operatiivinen sopimus kaupunginorkesteri

Oheismateriaali 4Operatiivinen sopimus kirjastopalvelut

Oheismateriaali 5Operatiivinen sopimus museopalvelut

Oheismateriaali 6Tulojen ja menojen kohdentaminen

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää osaltaan hyväksyä strategisen sopimuksen, operatiivisen sopimuksen ja tulojen ja menojen kohdistamisen eri toiminnoille ja käyttöomaisuusinvestointeihin.

Lisäksi kulttuurilautakunta päättää, että sitovuustaso lautakuntaan nähden on toimielintaso. Kuitenkin niin, että merkittävät muutokset palvelualueiden välillä tuodaan lautakunnan päätettäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.