Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta12616.09.20155

1715-2011 (653)

Kulttuurilautakunnan lausunto Yli-Maarian koulun päivitetystä hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä: -

Kultlk § 126

Kirjastopalvelujohtaja Aart de Heer:

Strateginen tilojen ohjaus pyytää Yli-Maarian koulun päivitetystä hankesuunnitelmasta lausuntoja 12.10.2015 mennessä. Hyväksyessään hankesuunnitelman tulee toimialojen lausunnoissaan ilmoittaa sitoutuvansa hankkeesta aiheutuviin vuokrakustannuksiin.

Kulttuurilautakunta päätti kokouksessaan 16.3.2011 § 51 osaltaan hyväksyä Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman ja että Yli-Maarian koulun yhteyteen tuleva kirjasto korvaa nykyiset Maarian ja Moision kirjastot. Moision kirjaston tilat siirrettiin nuorisopalveluiden käyttöön 1.8.2014 alkaen (kulttuurilautakunta 9.4.2014 § 57).

Yli-Maarian koulu- ja päiväkotihankkeen hankesuunnitelma hyväksyttiin Turun kaupunginvaltuustossa 18.4.2011. Hankkeen toteuttamisajankohtaa on sittemmin siirretty. Kaupunginhallitus hyväksyi periaatelinjauksen 23.3.2015, että Yli-Maarian koulun hankesuunnitelma päivitetään siten, että Yli-Maariaan voidaan toteuttaa yhtenäiskoulu, joka voisi aloittaa toimintansa 1.8.2018.

Käyttäjiksi Yli-Maarian koulu- ja päiväkotirakennukseen tulevat Sivistystoimialalta varhaiskasvatus, esiopetus, iltapäivä- ja aamupäivätoiminta sekä perusopetus. Vuosiluokat 1-9, 696 oppilasta, muodostavat Yli-Maariaan yhtenäiskoulun. Vapaa-aikatoimialalta käyttäjiksi tulevat kirjasto- ja nuorisopalvelut. Hyvinvointitoimiala tuo kohteeseen kouluterveydenhuollon, neuvolan ja psykologin. Lisäksi kohteeseen tehdään valmistuskeittiö.

Nuorisolautakunta teki päätöksen hankkeeseen osallistumisesta kokouksessaan 27.8.2015. Merkittävin nuorisotilojen siirtoa puoltava tekijä on yläkoulutoiminnan tuleminen Yli-Maariaan, jolloin palvelutarjonta on lähellä kohderyhmäänsä.

Päivitetyn hankesuunnitelman mukainen laajuus hankkeelle on 8 582 hum2 ja hinta-arvio 24 000 000 euroa. Tästä vapaa-aikatoimialan osuus on 131 500 €/vuosi (kirjastopalvelut 77 500 €/vuosi ja nuorisopalvelut 54 000 €/vuosi). Maarian kirjaston säästyvät vuotuiset vuokrakulut ovat noin 34 000 euroa (2014).

Maarian kirjaston siirtäminen Yli-Maarian koulun yhteyteen on edelleen perusteltua. Yhtenäiskoulun yhteydessä myös koulukirjastona toimiva kirjasto saavuttaa parhaalla mahdollisella tavalla sekä oppilaat että perheet. Maarian nykyinen kirjasto on rakennuksena huonokuntoinen ja tulisi Yli-Maarian yhtenäiskoulun valmistumisen jälkeen sijaitsemaan erillään Maarian alueen muusta palvelutoiminnasta. Nykyisiä kirjastotiloja ei kannata muuttaa omatoimisiksi. Jotta Maarian alueen asukkaille voidaan hankkeen toteuttamisen jälkeenkin turvata toimivat lähikirjastopalvelut, on perusteltua, että rakennetaan kulkuyhteys Maarian ja Yli-Maarian välille päivitetyn hankesuunnitelman mukaisesti.

Yli-Maarian kirjaston nuorten tilat suunnitellaan yhteisiksi nuorisopalveluiden kanssa. Kirjastotila mahdollistaa eri toimijoiden välisen tiiviin yhteistyön. Kirjasto on avoinna alueen asukkaille joka päivä omatoimisesti. Se toimii viihtyisänä, julkisena kokoontumistilana, joka edistää asukkaiden aktiivisuutta ja yhteiskuntaan kuulumista.

Oheismateriaali 1Yli-Maarian koulun päivitetty hankesuunnitelma liitteineen

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää kirjastopalvelujen osalta hyväksyä päivitetyn Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman ja sitoutuu suunnitelmassa esitettyihin huoneistomenoihin, vuoden 2015 hintatasossa 77 500 €/vuosi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavalla lisäyksellä:

Kirjastopalvelujen tulee yhteistyössä kaupungin eri tahojen kanssa tehdä esitys siitä, miten ja millaisia kirjastopalveluja Länsi-Maaria Jäkärlän alueella on mahdollisuus toteuttaa. Selvitys tuodaan lautakunnan käsiteltäväksi viimeistään lautakunnan toukokuun 2016 kokoukseen.

Päätös tehtiin puheenjohtajan ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus