Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta12516.09.20154

4710-2015 (010, 240)

Kulttuurilautakunnan lausunto rakennusjärjestykseen

Tiivistelmä: -

Kultlk § 125

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen:

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 10.8.2015 § 314 asettaa rakennusjärjestyksen nähtäville ja pyytää lausunnot rakennusjärjestysehdotukseen 30.9.2015 mennessä mm. kaupungin omilta lauta- ja johtokunnilta.

Nähtävillä oloajan jälkeen työryhmä käsittelee mahdolliset muistutukset ja tekee niiden johdosta tarvittavat muutokset rakennusjärjestysehdotukseen, joka saatetaan uudelleen kaupunginhallituksen käsittelyyn ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Kaupunginjohtaja nimesi 3.3.2015 § 31 rakennusjärjestyksen muuttamista valmistelevan työryhmän. Muutoksen valmistelu on tehty yhteistyössä kaupungin eri toimialojen välillä. Työryhmässä on jäseniä ympäristötoimialalta, kiinteistötoimialalta ja vapaa-aikatoimialalta. Työryhmän puheenjohtajana toimii apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja varapuheenjohtajana rakennusvalvontajohtaja Reima Ojala.

Uudistustyön tavoitteena on harkita uudelleen mm. tiettyjen rakennustoimenpiteiden luvanvaraisuuden keventämistä. Tavoitteena on myös selvittää, onko rakennusjärjestykseen tarvetta lisätä uusia säännöksiä tai muuttaa joiltain osilta voimassa olevia säännöksiä. Uudistustyön tavoitteena on myös yhtenäistää rakennusjärjestystä suhteessa ympäristökuntiin seudullisen yhteistyön sujuvoittamiseksi.

Vapaa-aikatoimialan museopalvelujen näkökulmasta suurin uudistus rakennusjärjestysehdotuksen sisällössä on se, että siinä rakennetun kulttuuriympäristön ja rakennusperinnön vaaliminen ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (RKY) nostetaan selkeään asemaan.

Rakennusjärjestyksen uusimisen tavoitteena oli keventää lupamenettelyä. Kevennys ei kuitenkaan koske esim. suojeltuja tai kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi määritettyjä pientaloja ym.  Kulttuurihistoriallinen arvolinjaus suhteessa suojeluasemaan on erittäin tärkeä, koska suuri osa Turun arvorakennuksista on vailla juridisesti pätevää suojelustatusta (asemakaava on vanha, joten niitä ei ole suojeltu MRL:n tarkoittamalla tavalla asemakaavalla). Jos helpotuksen piiristä olisi rajattu pois ainoastaan suojellut rakennukset, olisi moni arvokohde jäänyt vaille mahdollisuutta vaikuttaa niihin tehtäviin muutoksiin.

Oheismateriaali 1Turun kaupungin uusi rakennusjärjestys liitteineen

Toimialajohtaja Minna Sartes:                                      

EhdotusKulttuurilautakunta toteaa lausuntonaan, ettei sillä ole huomautettavaa rakennusjärjestykseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunginhallitus