Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta11226.08.20158

3676-2015 (041)

Osavuosikatsaus 2/2015 - Toiminnan ja talouden seuranta- ja ennustetiedot

Tiivistelmä: -

Kultlk § 112

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen:

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2015 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Toinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.–30.6.2015. Osavuosikatsaus sisältää toiminnan ja talouden katsauksen sekä ennusteen toiminnallisten, taloudellisten ja henkilöstötavoitteiden toteutumisesta. Toisen osavuosikatsauksen yhteydessä kaupunginhallitukselle raportoidaan strategisissa sopimuksissa vahvistettujen strategisten tavoitteiden toteutuminen sekä tiliryhmätasoisten taloudellisen tavoitteiden toteutuminen. Strategisiin sopimuksiin sisältyvät tiedoksi annettavat tunnusluvut raportoidaan tilinpäätöksen yhteydessä. Kaupungin yhteiset henkilöstön hyvinvointi ja työelämän laatuun liittyvät tavoitteet raportoidaan Henkilöstö voimavarana -ohjelman seurannan yhteydessä.

Osavuosikatsauksen yhteydessä esitetään talousarviomuutokset niistä projekteista ja hankkeista, jotka eivät sisälly kaupunginvaltuuston vahvistamaan vuoden 2015 talousarvioon tai joista talousarvioon sisältyy vain omarahoitusosuus (eli budjetoitu nettomääräisenä). Talousarviomuutoksina esitetään projektien/hankkeiden bruttomenot, bruttotulot ja toimintakate. Talousarviomuutos käsitellään ao. toimielimessä, joka esittää talousarvionmuutoksen kaupunginhallituksen esitettäväksi edelleen kaupunginvaltuustolle.

Vapaa-aikatoimialalla nettokäyttömenojen ennustetaan alittuvan talousarvioon nähden 83 000 eurolla ja investoinnit 17 000 eurolla.

 

 

Kulttuurilautakunnan nettokäyttömenot alittuvat ennusteen mukaan 25 000

euroa ja investoinnit ylittyvät 17 000 eurolla.

 

Strategisen sopimuksen toteutuminen

Vapaa-aikatoimialan yhteinen strateginen sopimus.

Liite 1Vapaa-aikatoimialan osavuosikatsaus 2, strategisten ja muiden sitovien tavoitteiden seuranta

Operatiivisten sopimusten toteutuminen

Palvelualuekohtaiset operatiiviset sopimukset raportoidaan samassa yhteydessä.

Liite 2Kirjastopalveluiden operatiivisen sopimuksen toteuma 2015

Liite 3Museopalveluiden operatiivisen sopimuksen toteuma 2015

Liite 4Kaupunginorkesterin operatiivisen sopimuksen toteuma 2015

Liite 5Hallinnon operatiivisen sopimuksen toteuma 2015

Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen

Liite 6Talousarvion toinen toteutumisennuste 2015, määrärahat ja tuloerät

Palvelualueiden kommentit:

Kirjastopalvelut

Kirjaston 2015 toiminnan painopisteenä ovat tietoyhteiskuntataitojen ja monilukutaidon edistäminen, lukeminen elämäntavaksi, asukkaiden oma toiminta, uudistuvat kokoelmat, ajantasaiset verkkopalvelut, uudistuvat palvelutuotteet, yhteistuotannot, kaikkien yhteinen tila sekä pääkirjasto vetovoimatekijänä.

Kirjaston toimintoja joudutaan jossakin määrin supistamaan ja kokoelmien uudistamista vähentämään kiristyneeseen talouteen sopeutumiseksi.

Vuonna 2014 Hirvensalon, Ilpoisten, Lausteen, Paattisten ja Vasaramäen kirjastoissa otettiin käyttöön omatoimipalvelut ja vähennettiin varsinaisia aukioloaikoja. Tällä pyritään paitsi kirjaston käytön helpottamiseen myös henkilö- ja tilaresurssien tehokkaampaan käyttöön. Parhaillaan selvitetään kuvailun ja muiden toimintaprosessien yksinkertaistamismahdollisuuksia sekä niiden vaikutuksia kirjaston talous- ja henkilöresurssien tehokkaampaan käyttöön. Em. keinoin kirjasto pysyy talousarviossa ja asetetussa htv-tavoitteessa, 151,5.

1.7.2015 toteutettu hinnoitteluryhmämuutos aiheuttaa kirjaston henkilöstökuluihin huomattavan lisäyksen, mistä johtuen kirjasto on toteuttanut alla mainittuja toimenpiteitä. Tilannetta on hieman helpottanut tilaliikelaitoksen tänä vuonna hyvittämät kahvila Siriuksen vuokra-tuotot vuosilta 2013 ja 2014.

Tehdyt toimenpiteet:

Ensimmäisen puoliskon perusteella kirjasto saavuttaa toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteensa

Museopalvelut

Seuranta-ajankohdalla tammi-kesäkuun 2015 museokeskuksen kävijämäärät ovat nousseet lähes 20 000 kävijää verrattuna viime vuoteen (2015 – 126 816 ja 2014 – 107 779). Luvut sisältävät Suurtorin ulosvuokrattavien tilojen kävijämäärän 10 126 henkilöä. Linnassa Kristiina –näyttely ja siihen liittyvä oheistoiminta kuten opastukset ovat olleet kysyttyjä. Luokkaretkeilijöitä oli runsaasti. Kävijämäärien suurimmat nousut olivat Turun linnassa ja Kuralan kylämäessä. Toukokuun alussa käyttöön otettua valtakunnallista museokorttia myytiin kesäkuun loppuun mennessä 251 kpl ja kortilla on käyty museokeskuksen museoissa yhteensä 874 kertaa. Eniten korttia on myyty Wäinö Aaltosen museossa. Kortin myynti on lähtenyt kokonaisuudessaan hyvin liikkeelle.

Vuodesta on kulunut 50 % Tulot (52,21%) ja menot (46,78%) ja sitä kautta nettototeuma on 45,46 %. Kun verrataan talouden toteumaa vuoteen 2014, tilanne on parempi samoin jos verrataan sitä tälle vuodelle budjetoituun. Sisäisten vuokrien osalta on saatu kertaluontoinen, uuteen laskentaan perustuva maksettujen vuokrien palautus ja vuoden 2014 ylijäämän siirto myös varmistaa taloutta. Avoimien vakanssien määrä vaikuttaa palkkakustannusten säästöön, mutta sillä on merkittävä heijastusvaikutus näyttely-, kokoelma- ja pedagogisen toiminnan supistamiseen loppuvuoden ja tulevan vuoden osalta. Kävijämäärän ja talouden positiivisesta kehityssuunnasta voidaan arvioida, että Museokeskus tulee pysymään talousarviossa ja myös ylijäämäinen tulos on mahdollinen.

Orkesteri

Konserttien ja tapahtumien kävijämäärä kesäkuun loppuun mennessä on 33.063 (33.090 vuonna 2014), joka on tavoitetasoon nähden hyvä. Sinfoniakonserttien täyttöaste on kevätkauden 2015 ollut keskimäärin 93,50, joka on todella korkea. Edellisenä vuonna samaan aikaan täyttöaste oli 84,80 %. Lasten tapahtumissa kävi kevätkauden aikana 5.753 henkilöä ja yleisökasvatustapahtumissa 2.143 henkilöä, molemmat luvut ovat tavoitetason nähden hyviä.  Konserttitalon ulosvuokrauksia toteutui kevätkauden aikana 29 kappaletta, joka on yksi enemmän kuin edellisenä vuonna.

Kesäkuun loppuun mennessä budjetoiduista menoista oli toteutunut 50,00 % (viime vuonna samaan aikaan 49,83 %) ja tuloista oli toteutunut 49 % (2014: 51,99 %). Kaupunginorkesterin ja konserttitalon laskennallinen nettotulos huhtikuun lopussa oli 50,2 % kun se edellisenä vuona vastaavaan aikaan oli 49,5 %. Ennusteen mukaan kaupunginorkesteri pysyy budjetissaan.

Kaupunginorkesterin työvoiman käyttö on kesäkuun loppuun mennessä tilastolukujen mukaan pienentynyt aavistuksen edellisestä vuodesta (2015: 88,8 htv, 2014: 88,9 htv). Orkesterin vahvistetut henkilötyövuosiluku on 92. Raportin luvut on korjattu osa-aikaisten kirjausten osalta, jolloin htv-luku laski noin 10 htv:llä. Sijaisten osuus on edelliseen vuoteen verrattuna hiukan pienentynyt 16,3% (2015) 16,6% (2014).

Hallinto

Vapaa-aikatoimialan hallinnon menot olivat kesäkuun loppuun mennessä 61,1 % budjetoidusta kun vuodesta on kulunut 50 %. Avustukset toteutuvat budjetoidusti. Avustuksien maksatusaikataulu on alkuvuosi, joka nostaa prosentuaalista toteutumista verrattuna tasaiseen kulutukseen. Kaupunkikulttuurin kustannuspaikan menojen toteuma on 38,3 %. Kaupunkikulttuurin kustannuspaikalla on eri hankkeiden menot. Toimialan hallinnon, avustusten ja kaupunkikulttuurin talous ennustetaan toteutuvan budjetoidusti.

Toimialan hallinnossa oli tammi-kesäkuussa 45 henkilötyövuotta, joka on 5,2 henkilötyövuotta vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2014. Tämä johtuu pääsääntöisesti siitä, että toimialan hallinnosta on siirretty 2 vakanssia kaupunginorkesteriin, 1 vakanssi museopalveluihin ja yksi vakanssi sivistystoimeen. Hallinnon vahvistettu henkilötyövuosimäärä on 45, joka ennustetaan toteutuvan. Sairauspoissaolot ovat laskeneet viime vuodesta ollen 3,3 % (4,5 %).

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee asian tiedokseen ja päättää esittää kaupunginhallitukselle edelleen kaupunginvaltuustolle esitettäväksi, talousarviomuutoksena valtuuston hyväksymään talousarvioon 2015 kuulumattomia projekti- ja hankerahoituksia seuraavasti:

Toimintatuotot                     538 477 euroa

Toimintakulut                      538 477 euroa

Toimintakate                       0 euroa

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Hyväksyttiin tarkennetut liitteet 1 ja 5.

Liite 1Vapaa-aikatoimialan osavuosikatsaus 2, strategisten ja muiden sitovien tavoitteiden seuranta (tarkennettu).

Liite 5Hallinnon operatiivisen sopimuksen toteuma 2015 (tarkennettu).

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Kultlk § 112
Liite 1:Vapaa-aikatoimialan osavuosikatsaus 2, strategisten ja muiden sitovien tavoitteiden seuranta (tarkennettu)
Liite 2:Kirjastopalveluiden operatiivisen sopimuksen toteutuma 2015
Liite 3:Museopalveluiden operatiivisen sopimuksen toteutuma 2015
Liite 4:Kaupunginorkesterin operatiivisen sopimuksen toteutuma 2015
Liite 5:Hallinnon operatiivisen sopimuksen toteutuma 2015 (tarkennettu)
Liite 6:Talousarvion toinen toteutumisennuste 2015, määrärahat ja tuloerät