Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta11026.08.20156

8468-2015 (055, 010)

Avustusten ja apurahojen jakorakenne, periaatteet ja ohjeet vuodelle 2016 ja siitä eteenpäin

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunta käy lähetekeskustelun asiasta.

Kultlk § 110

Vapaa-aikatoimialan hallinto, kulttuurisihteeri Mette Karlsson 19.8.2015:

Kulttuurilautakunta on 26.8.2009 (§ 154) päättänyt jakaa avustukset ja apurahat rakenteellisesti sopimuksen tehneisiin, ammattilaisiin ja harrastajiin. Tämä auttaa hahmottamaan avustusten ja apurahojen jakautumisen ammattitaiteilijoiden ja harrastajien välillä ja samalla linjaa kulttuurilautakunnan tehtävää turkulaisten ammattitaitelijoiden tukijana. Kulttuurilautakunta on kokouksessaan 13.11.2013 hyväksynyt avustusten ja apurahojen jakorakenteen ja -perusteet vuodelle 2014 ja siitä eteenpäin (§ 179).

Kulttuurilautakunnan avustukset ja apurahat on haettu ja raportoitu sähköisessä Kulta- järjestelmässä. Liikuntalautakunnan ja nuorisolautakunnan avustuksissa on siirrytty jo kokonaan tai osittain käyttämään Kulta2 -järjestelmää (ns. ”Uusi Kulta” -järjestelmä). Kulttuurilautakunnan avustuksissa ja apurahoissa tähän järjestelmään tullaan siirtymään seuraavassa haussa, joka avataan lokakuussa 2015 (toimialajohtajan päätös 10.11.2014).

Vuoden 2016 avustusten ja apurahojen hakuaika on lokakuussa 2015. Ennen haun avaamista on syytä päivittää lautakunnan myöntämien avustusten ja apurahojen jakoperiaatteita sekä tarkentaa niihin liittyvää haku- ja raportointiohjeistusta (oheismateriaali 1). Tavoitteena on, että selkeä ohjeistus hyödyttää avustuksen tai apurahan hakijaa sekä haku- että raportointivaiheessa.

Nyt laadittu ohjeistus voidaan jakaa kahteen osaan. Ensimmäinen osa käsittelee yleisiä avustuksen ja apurahan hakemiseen, käyttöön ja raportointiin liittyviä ohjeita. Tällaista yhtenäistä ohjeistusta ei aiemmin ole kattavasti laadittu ja avustettaville tahoille toimitettu. Ohjeen tarkoituksena on selkeyttää hakijalle sitä, mistä kategoriasta avustus tai apuraha tulee hakea, millä tavalla päätöksentekoprosessi toimialalla etenee, miten tulee toimia jos avustettava toiminta olennaisesti muuttuu, sekä miten ja milloin avustuksen tai apurahan käytöstä on raportoitava. Ohje tulee esille kaupungin nettisivuille haun yhteyteen ja se toimitetaan myönteisen avustus- tai apurahapäätöksen saaneille päätöksen yhteydessä.

Toinen osa sisältää avustusten ja apurahojen jaon kategorioihin, joissa on määritelty tarkemmat kriteerit hakijoille. Jako on tarkoitus pitää lautakunnan 2013 tekemän päätöksen mukaisena, joitakin teknisiä muutoksia tekstiin on tehty. Nämä muutokset käyvät ilmi esittelytekstin oheismateriaalista. Lisäksi mukana on uusi kategoria, josta avustetaan projekteja, joilla edistetään sosiaalista tasavertaisuutta, osallisuutta ja taiteen saavutettavuutta. Tuomalla mukaan uusi avustuskategoria nostetaan esiin sellaisia kulttuuri- ja taidehankkeita, joissa taiteellisen sisällön lisäksi luodaan hyvinvointivaikutuksia, sosiaalista tasavertaisuutta tai edistetään kaupunkilaisten yhteisöllisyyttä. Projekti voi olla suunnattu tietylle asuinalueelle/lähiöön tai kohderyhmälle, kuten ikä-, kulttuuri-, sosiaali- tai kieliryhmälle. Avustushakemuksessa arvioidaan erityisesti kohderyhmän/asukkaiden osallistaminen toiminnan suunnitteluun, yhteistyökumppaneiden määrä ja laajuus sekä toiminnan tasavertaisuutta edistävät vaikutukset. Kategoriaan voidaan lautakunnan päätöksellä asettaa eri vuosille painopisteitä, joita hakemusten arvioinnissa painotetaan. Uusi avustuskategoria on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2016 avustusten jaossa. Ensimmäiseltä kerralta saatujen kokemusten perusteella kategoriaa tullaan jatkossa kehittämään, mahdollisesti yhteistyössä hyvinvointitoimialan kanssa.

Kategoriaa numero 5 ei ole ollut jakorakenteessa mukana vuoden 2011 hausta lähtien, jolloin kategorian 5 - taiteen perusopetus avustukset siirrettiin kategorian 1 alle kohtaan 1b (kultlk 15.12.2010 § 219). Numeroinnin epäloogisuus voidaan nyt purkaa sijoittamalla uusi kategoria numeroinnissa kohtaan 5.

Oheismateriaali 1Avustusten- ja apurahojen haku- ja raportointiohje (luonnos)

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta käy asiasta lähetekeskustelun ja palauttaa sen uuteen valmisteluun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

palKarlsson Mette