Hakemus sisältää Turun kaupunginorkesterin vuoden 2016 avajaisviikon tuotannon: Carmina Burana -suurtuotannon. Suurtuotantotukea anotaan 46.500 euroa. Alla esitellään hanke sekä budjetti.

Carmina Burana!

Vuosi 2016

Vuonna 2016 Turun filharmoninen orkesteri (TFO) viettää eräänlaista välivuotta 225-vuotisjuhlan ja itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan ja reformaation 500-vuotisjuhlan välissä (2017). Juhlavuosien välivuosi on haastava orkesterille – pitää ylläpitää uskollisen yleisön mielenkiinto ja vetää yhä uusia yleisöryhmiä puoleensa, jotta lipputulot ja nousujohteinen kehitys ei pysähdy välivuoden aikana.

Monen klassisen musiikin harrastajan ja ammattilaisen väkevimpiin musiikkielämyksiin kuuluu Carl Orffin teos Carmina Burana. Teos on kuvailtu sellaiseksi, joka ylittää maallisen ja uskonnollisen musiikin rajat ja tuo alkuvoimallaan myös kevyemmän musiikin harrastajat sankoin joukoin konserttisaleihin. Tällaisella teoksella on mainiota aloittaa tärkeä vuosi orkesterin historiassa.

Leif Segerstam on innostunut toteuttamaan Carmina Buranasta täysimittainen ja mieleenpainuva esitys.

Carmina Burana on näyttämökantaatti, jonka Carl Orff sävelsi vuosina 1935–1936 keskiaikaisesta Carmina Burana -käsikirjoitussarjasta valikoimiinsa teksteihin. Musiikkiteoksen täydellinen nimi on ”Carmina Burana: Cantiones profanae cantoribus et choris cantandae comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis” ("Beuernin lauluja: maallisia lauluja laulajille ja kuoroille laulettavaksi instrumenttien ja maagisten kuvien kanssa").

Carmina Buranan libretto käsittelee maallisia aiheita: varallisuuden ja omaisuuden ailahtelevaisuutta, elämän katoavaisuutta, riemua kevään paluusta sekä juomisen, ylensyömisen, pelaamisen ja ylellisyyden iloja.

Teokseen on tarkoitus kiinnittää valovoimainen sopraano-, tenori- ja baritonisolisti. Lisäksi pienempiä rooleja löytyy erityyppisille miesäänille. Teos vaatii lisäksi suuren sekakuoron, pienkuoron ja lapsikuoron käyttämistä. Mittavan kuorosatsauksen takia teos sopii erityisen hyvin Turkuun.

Carmina Burana -esitys on eräänlainen symbolinen loppu juhlavuodelle 2015. Symbolisen juomalaulun, krapulaneston tietoinen esiintuominen, ehkäisee ajatusta välivuodesta ja innostaa orkesteria ja yleisöä uuteen nousuun, varsinaisen ulkoisen juhlan puutteesta huolimatta. Maallinen juhlinta, samanaikaisten maagisten kuvien kanssa, innostavat orkesterin jälleen uutteen aluevaltaukseen ja elämykseen monimuotoisen taiteen ja säveltaiteen alalla.

Carmina Burana on alkujaan draamateos sisältäen tanssia, lavastuksia ja näyttämöllisiä elementtejä. Esitys sopisi parhaiten esitettäväksi Logomossa, jossa tekniikka ja lavarakenteet tulisi orkesterin käyttöön helpommin kuin Konserttitalossa.

Carmina Burana on toiminut innoittajana monelle taidemuodolle; elokuvateollisuus on tehokkaasti käyttänyt teosta hyväksi, kuten myös raskas metallimusiikki ja erilaiset monitaiteelliset kokonaisuudet. Siksi konsertin aihio tuntuu mitä parhaimmalta jalostamaan uuden polven kiinnostusta orkesteria kohtaan.

Teoksen yhteistyökumppaneiksi suunnitellaan mm. Tanssiteatteri Eriä, Chorus Cathedralis Aboensista, Puolalan musiikkiluokkien kuoroja.

Kustannusarvio