Museopalvelujohtaja Olli Immonen, intendentti Joanna Kurth 29.4.2015:

Turun museopalvelut hakee kulttuurilautakunnan suurtuotantomäärärahaa 115.000 € Wäinö Aaltosen museon 50-vuotisjuhlavuoden näyttelyihin ja tapahtumiin vuodelle 2017 ja juhlavuoden valmisteluihin suurtuotantomäärärahaa vuodelle 2016 10 000 €.

Museon merkkivuoden ohjelma juhlistaa myös samana vuonna 100 vuotta täyttävää itsenäistä Suomea.

Turun kaupungin taidemuseona toimivan Wäinö Aaltosen museon rakennus avattiin yleisölle 17.9.1967. Vuosipäivä ajoittuu vuonna 2017 samalle päivälle Turun päivän kanssa, ja kyseinen viikko kokonaisuudessaan muodostaa museon 50-vuotisjuhlavuoden kohokohdan.  

Juhlavuoden ohjelmiston päälinjoja

Kantavana teemana juhlavuodelle ovat yhteistyö ja uudistuminen. Ohjelmistoa toteutetaan yhteistyössä useiden muiden toimijoiden kanssa ja sisältöjen osalta haetaan uudenlaisia avauksia. Yhteistyötä tehdään mm Turun yliopiston, Turun kaupunginkirjaston ja paikallisten taiteilijaseurojen kanssa. Oleellinen yhteistyötaho on Turun filharmoninen orkesteri, jonka kanssa yhteistyössä tuotetaan juhlavuoden konserttisarja, jossa fokuksessa on Wäinö Aaltosen museon näyttelyt ja niistä syntyvät musiikilliset impulssit. Orkesteri ja museo toteuttavat yhteistyössä neljän konsertin kamarimusiikkisarjan, jossa keskitytään musiikin ja kuvataiteen yhteisiin rajapintoihin.

Juhlavuoden aikana näyttelyohjelmistossa keskiöön nostetaan Wäinö Aaltonen taiteilijana sekä hänen tuotantonsa itsenäisen Suomen kansallisen kuvan rakentajana. Näyttelyssä esitellään taiteilijan keskeistä tuotantoa kontekstoiden se toisaalta taiteen kenttään sekä myös aikansa kulttuurihistoriaan laajemmin. Näyttelyn sisältötyötä tehdään yhteistyössä Turun yliopiston kanssa. Näyttelyyn liittyy julkaisu. WAMin näyttelyn aikana tarkoitus on toteuttaa Turun kaupunginkirjastoon Wäinö Aaltosen henkilökohtaista kirjastoa esittelevä kirjanäyttely. Aaltonen keräsi elämänsä aikana 8000 niteen kirjaston. Hartaan bibliofiilin kiinnostuksen kohteina olivat taidekirjallisuuden lisäksi laajemmin suomalainen ja ulkomainen kauno- ja tietokirjallisuus. Wäinö Aaltosen juhlanäyttelyn yhteyteen suunnitellaan yhdessä Turun filharmonisen orkesterin kanssa kaksi kamarimusiikkikonserttia. Toisessa keskitytään monumentaaliseen ja herooiseen kansallistunnetta kuvaavaan musiikkiin, ja toisessa Wäinö Aaltosen omaehtoisen suhteeseen musiikin, musiikkiaiheisiin veistoksiin ja teoksiin. Molemmissa konserteissa on tarkoitus tarkastella myös turkulaisen säveltaiteen vaiheita, ja Wäinö Aaltosen aikalaisten sävellyksiä. Wäinö Aaltosen töitä on esillä museossa jo vuodesta 2016 (Aaltosen kuolemasta on vuonna 2016 kulunut 50 vuotta) ja koko juhlavuoden 2017 ajan nykyistä merkittävästi laajemmin.

Kesäkaudelle suunnitellaan kansainvälistä nykytaiteen näyttelyä. Tarkoitus on toteuttaa merkittävän amerikkalaisjapanilaisen taiteilijan vahvasti elämyksellinen, uusia ja WAMin tiloihin toteutettavia teoksia esittelevä näyttely. Näyttelyn yhteyteen suunnitellaan konsertti japanilaisten säveltäjien ympärille, jossa tuodaan esille mm. Toru Takemitsun kamarimusiikkituotantoa. Takemitsun sävellystuotanto on erittäin visuaalista, ja tunnetuin hän lieneekin nimenomaan elokuvamusiikistaan. Länsimainen taidemusiikki oli pitkään tuntematonta Japanissa, mutta nykyään se on integroitu tärkeäksi osaksi japanilaista musiikkikulttuuria.

Syksyksi on suunniteltu Tom of Finlandin (Touko Laaksonen) tuotantoa esittelevää näyttelyä, jota täydentää valikoitujen suomalaisten nykytaiteilijoiden uusista teoksista kuratoitu kommentointiosuus. Näyttelyn yhteydessä tehdään suunnitelman mukaan yhteistyötä Turun nuorisopalvelujen kanssa. Tavoitteena heidän kanssaan on näyttelyn teemojen avaaminen ja käsittely nuorten kanssa. Näyttelyn yhteyteen on suunniteltu suomalaisen ja amerikkalaisen nykymusiikkiin esittelevä konserttiohjelma, jossa tutustutaan Sibelius-Akatemiassakin opiskellen, Kaarinasta lähtöisin olevan Touko Laaksosen musiikilliseen profiiliin, ja musiikin rooliin hänen taideteoksissaan.

Näyttelyohjelmisto täydentää runsas tapahtumaohjelma, jota toteutetaan yhdessä yhteistyötahojen kanssa. Lasten viikonloppujen aikana esiintymässä ja osana työpajatoimintaa ovat eri taiteenlajien edustajat, luentosarjassa ja seminaarissa kuullaan eri alojen asiantuntijoita. Turkulaisille tarjotaan mahdollisuuksia osallistua toimintaan ja tulevan toiminnan suunnitteluun. Juhlaviikon aikana järjestetään sekä suurelle yleisölle avoimia tilaisuuksia, että sidosryhmille tarkoitettuja kutsutilaisuuksia. Juhlavuoden ohjelmisto rakennetaan yhteistyössä linkittäen WAMissa toimivan valokuvakeskus Perin ja heidän itsenäisyyden juhlavuoden 2017 ohjelmistonsa kanssa.

Juhlavuoden suunnittelu on käynnistynyt ja jatkuu jo kuluvana vuonna 2015 ja valmistelu tiivistyy vuonna 2016, johon kohdistuu jo jonkin verran suutuotantomäärärahan kustannuksia.

Toimenpiteet 2016 ja kustannusarvio

TOIMINTOKUSTANNUSARVIO
Matka- ja majoituskustannukset10.000 €
Julkaisun ja oheisohjelmiston valmistelukustannukset10.000 €
YHTEENSÄ20.000 €

Alustava ohjelmisto 2017 ja kustannusarvio

OHJELMAKUSTANNUSARVIO

Wäinö Aaltosen näyttely

näyttelyn aikana:

-       Konsertit

-       Kirjanäyttely

-       Lasten viikonloppu

-       Luennot

-       Seminaari

42.000 €

Nykytaiteen näyttely

näyttelyn aikana:

-       Konsertit

-       Lasten viikonloppua

60.000 €

Tom of Finland

näyttelyn aikana:

-       Konsertit

-       Nuorten viikonloppu

-       Luennot

39.500 €

Viikon verran juhlaa! ohjelma

-       sis. mm seminaarin, kansalaisille avointa ohjelmaa

-       kutsuvierastilaisuus

-       Turun päivä

12.000 €

Tulevaisuuden museo = Unelmien museo

-       sis mm. kansalaistyöpajan tulevaisuuden museon ideoimiseksi, sidosryhmätyöpaja museosisällöistä

7.000 €
YHTEENSÄ160.500 €

Kustannukset vuodelle 2016 ovat yhteensä 20 000 € (ei sisällä henkilöstökustannuksia) , josta haettavan määrärahan osuus on 10 000 €. Valmisteluun vuonna 2016 kohdentuu lisäksi määrärahoja Museokeskuksen talousarvion puitteissa 10 000 €.

Kustannukset juhlavuodelle 2017 ovat yhteensä 160.500 € (ei sis. työpanosta), josta haettavan avustuksen osuus 115.000 €. Museokeskuksen talousarvion puitteissa juhlavuoteen suuntaama rahoitusosuus on 45.500 € ja In kind –osuus 57.000 €. Haettavasta määrärahasta Turun filharmonisen orkesterin osuus on 10.000 € ja Turun kaupunginkirjastoon toteutettavan kirjanäyttelyn osuus on 2.800 €.

Suurtuotantomäärärahaa haetaan siiis

Vuosi 2016 10.000€

Vuosi 2017 115.000€

Suurtuotannon Wäinö Aaltosen museo 50 vuotta, itsenäisyyden  juhlavuoden 2017 tarkoituksena ei ole pelkästään luoda näkymää Turun kaupungin taidemuseon Wäinö Aaltosen museon kuluneisiin vuosikymmeniin tai itsenäisyyden juhlavuoteen. 

Tarkoitus on samalla rakentaa museon paras toimintavuosi kuin koskaan aiemmin - ja ennen kaikkea yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa kaikkien turkulaisten kanssa löytää uusia avauksia ja suuntaviivoja museon tuleville vuosille.