Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta9310.06.20153

6992-2010 (002, 042, 016)

EVIVA- toimintaohjelman vuosiraportti 2014

Tiivistelmä: -

Kultlk § 93

Vapaa-aikatoimialan hallinto, hankekoordinaattori Katri Arnivaara:

Tausta ja tavoitteet

Kaupunginhallitus hyväksyi kulttuuri-, liikunta- ja nuorisolautakuntien kehittämän EVIVA-hankkeen suunnitelman 31.1.2011 § 55 ja palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja asetti hankkeen 24.2.2011 (§ 14). Hankkeen tavoitteet keskittyvät ennaltaehkäisevien vapaa-aikapalvelujen kehittämiseen yhteistyössä eri hallintokuntien ja kolmannen sektorin kesken vv. 2011 - 2015.

Toimintaohjelman tavoitteena on lisätä alueellista hyvinvointia lisäämällä asukkaiden osallisuutta ja yhteisöllisyyden tunnetta sekä saavuttaa täysin uusia vapaa-ajan palveluiden käyttäjiä. Toiminnassa on keskitetty luomaan alueellisen yhteistyön toimintamallia, jonka kautta tavoitteiden mukainen toiminta voi jatkua myös toimintaohjelman päätyttyä. Asukkaiden hyvinvoinnin lisääntymistä on vaikea mitata etenkin lyhyellä aikavälillä ja siksi

Alueellisen yhteistyön toimintamalli

Vuonna 2014 vakiinnutettiin vapaa-aikatoimialan aluetiimi – työtapa. Tiimi koostuu suuralueella työskentelevistä palvelualueiden työntekijöistä (kirjasto, nuoriso, liikunta). Runosmäki-Raunistula, Pansio-Perno ja Nummi-Halisten aluetiimit ovat kokoontuneet säännöllisesti ja niiden työtä on ohjattu EVIVAn toimesta. Varissuo-Lauste aluetiimi kokoontui syksystä alkaen.  Aluetiimit ovat tuottaneet osallistamistulosten pohjalta uusia asukaslähtöisiä palveluja. Keskeistä aluetiimien työskentelyssä on ollut toimintatapojen luominen pysyviksi sekä toimintasuunnitelmien ja arvioinnin menetelmien kehittäminen. Aluetyö on selkeästi tuotu osaksi vapaa-aikatoimialan strategista ja operatiivista aktivointityötä yhdessä kohderyhmätyön kanssa. Ohjaus on tapahtunut yhteisen ohjausryhmän avulla. Näin on varmistettu, ettei aluetyö jää irralliseksi vapaa-aikatoimialan aktivointityön kokonaisuudesta.

Vuonna 2014 on alueilla vahvistettu myös kaupungin aluetoimijoiden verkostojen toimintaa. Verkostoihin osallistuvat jokaisella suuralueella kaikkien  toimialojen edustajat. Kaupungin aluetoimijoiden verkostot ovat kokoontuneet Runosmäki-Raunistula, Pansio-Jyrkkälä ja Nummi-Halinen suuralueilla. Työtä on suunniteltu yhdessä kaupungin konsernihallinnon osallisuuden erityisasiantuntijan kanssa. Verkostot ovat edistäneet mm. kaupungin toimijoiden sisäistä viestintää alueella, viestinnän yhtenäistä suunnittelua sekä eri toimialojen hankkeiden nivomista osaksi alueen palveluiden kehittämistä sekä tarvittavien asukkaiden osallistamistapojen yhdessä kehittämistä.

Kolmannen sektorin kanssa yhdessä toteutettujen palveluiden lisäksi on EVIVAn toimesta tuettu yhdistys- ja järjestötoimijoita osallisuus- ja viestintä- sekä rahoitusosaamista koulutusten avulla. Yhteistyötä on tehty muun muassa Kaupunginosaviikkojen, Turku-seuran sekä Pientalojen keskusjärjestön kanssa.

Alueellisten vapaa-aika palveluiden viestinnän kehittäminen osana alueellista yhteistyötä 

Alueellisen viestinnän kehittämisen keinona on ollut kaupungin aluetoimijoiden verkosto. Verkosto/ryhmä on ollut keskeistä tavoitettaessa  inaktiivisia alueen asukkaita. Alueelliseen viestintään on edelleen kehitetty toiminnallisia viestinnän keinoja ja aluetiimien jäsenille järjestettiin koulutuksia viestintäosaamisen tukemiseksi. Tiimit tekivät myös ohjatusti viestintäsuunnitelman, joka on ollut osana toimintasuunnitelmaa.

EVIVAn  toiminnan tuloksista

EVIVAn toteuttamissa palveluissa käyntikertoja vuonna 2014 oli 50 352 ja aluetiimit tuottivat uusia erilaisia palvelutuotteita/malleja yhteensä 27 kpl. Kaupunginosaviikkojen kanssa toteutettiin neljä koulutustapahtumaa ja yhteistyötä alueilla tehtiin aluetiimin ja kaupunginosaviikkojen välillä sekä tiedotuksessa että tapahtumien järjestelyjen suhteen. Opetuskoti Mustikan kanssa kehitettiin maahanmuuttajanaisille suunnattuja palveluita Halisten alueella sekä laajentumissuunnitelma maahanmuuttajille suunnatun palvelunohjauksen toteutumisesta Pansion alueella v. 2015.

Kaupunkitasoisista palvelupiloteista Kimmoke –rannekkeesta  toteutettiin asiakkaille tyytyväisyys- ja kehittämiskysely. Tuotteeseen ja sen sisältöön oltiin hyvin tai erittäin tyytyväisiä ja Kimmokkeen palveluita laajennettiin asiakaspalautteen perusteella mm. perheet ja kesätoiminnot huomioiden.

Turun AMK:n sosionomiopiskelijat toteuttivat alueanalyysin ja erilaisia projekteja, joiden avulla mm. suunniteltiin asukkaiden tarpeiden mukaisesti turvallisuuskävelyyn liittyvää materiaalia sekä Runosmäen alueella kaavoitukseen liittyvää asukkaiden osallistamista.

EVIVAn kustannukset vuonna 2014 

Suurin osa hankkeelle vuodelle 2014 varatusta rahoituksesta on mennyt palvelujen ostoihin ja henkilöstökuluihin. Palvelujen ostot pitävät sisällään uusiin palvelutuotepilotteihin, viestintään, osaamisen tukemiseen ja asukkaiden osallistamiseen liittyviä kustannuksia. Henkilöstökuluihin kuuluvat uusien palvelutuotteiden toteuttamisiin liittyvät henkilöstökustannukset ja alueelliseen vapaa-aikaohjaajaan sekä kolmeen hankekoordinaattoriin liittyvät kustannukset.  EVIVA toimintaohjelman kokonaiskustannukset olivat vuonna 2014 yhteensä 468 604 €.

Liite 1EVIVA – ennaltaehkäisevä virikkeellinen vapaa-aika Vuosiraportti 2014 liitteineen

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee tiedoksi EVIVA- toimintaohjelman vuosiraportin 2014.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kultlk § 93
Liite 1:EVIVA - ennaltaehkäisevä virikkeellinen vapaa-aika Vuosiraportti 2014 liitteineen