Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta5125.03.20158

3074-2015 (065)

Kansallisen digitaalisen kirjaston asiakasliittymä Finnan palvelusopimus

Tiivistelmä:

Turun kaupunginkirjasto ja muut Vaski-kirjastot ovat olleet pilotteina kehittämässä yleisten kirjastojen kansallisen digitaalisen kirjaston asiakasliittymä Finnaa. Osa organisaatioista on ottanut Finnan tuotan-tokäyttöön, minkä vuoksi tulee kansalliskirjaston kanssa allekirjoittaa Finna-sopimus. Kaikkien Vaski-kirjastojen on tarkoitus ottaa Finna tuotantokäyttöön viimeistään vuoden 2016 alusta. Tällä hetkellä Vaskin Finna on asiakkailla testikäytössä. Kulttuurilautakunnalle esitetään sopimuksen tekemistä.

Kultlk § 51

Seutupalvelupäällikkö Ulla-Maija Maunu 2.3.2015:

Kansallisen digitaalisen kirjaston asiakasliittymä Finna on keskitetysti ylläpidetty verkkopalvelu, joka mahdollistaa pääsyn arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoihin ja palveluihin. Finnasta käyttäjät voivat hakea tietoa sekä käyttää siihen liitettyjä digitaalisia palveluita. Finnassa jokaisella konsortion jäsenellä tai jäsenten yhteenliittymällä voi olla halutessaan oma näkymänsä. Konsortion jäsen hallinnoi, ylläpitää ja kehittää omaa näkymäänsä ja valitsee sen kautta saatavilla olevat aineistot ja niihin liitetyt palvelut.

Finnaan indeksoidaan aineistojen metatiedot. Digitaaliset aineistot säilyvät organisaatioiden omissa taustajärjestelmissä. Erikseen voidaan sopia, että Finnan indeksiin haravoidaan metatiedon lisäksi myös muuta tietosisältöä.

Finnan tietotekniset ratkaisut toteutetaan avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin perustuvalla asiakasliittymäohjelmistolla. Kansalliskirjasto ylläpitää ja kehittää asiakasliittymäohjelmistoa ja tarjoaa sen konsortion jäsenten käyttöön. Asiakasliittymäohjelmisto julkaistaan avoimen lähdekoodin lisenssillä.

Vaski-kirjastot ottavat asiakasliittymäohjelmiston käyttöönsä, tekemällä oman näkymän Finnaan sekä asettamalla metatietonsa Finnan indeksoitavaksi, jolloin metatiedot voidaan valita esimerkiksi kansallisen näkymän tai minkä tahansa muun näkymän haun piiriin. Finna-hakuliittymällä ja sen yhteyteen rakennettavan julkaisujärjestelmällä korvataan Vaski-kirjastojen nykyinen, Axiell Finlandin Arena-verkkokirjasto 1.1.2016 alkaen.

Muut Vaski-kirjastot valtuuttavat Turun kaupunginkirjaston allekirjoittamaan sopimuksen Vaski-kirjastojen puolesta.

Sopimuksella ei ole kustannusvaikutuksia.

Liite 1Finnan palvelusopimus

Liite 2Finnan palvelutasoliite

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että kansalliskirjaston kanssa tehdään Finna-palvelusopimus ja päättää valtuuttaa kirjastopalvelujohtaja Aart de Heerin allekirjoittamaan sopimuksen Turun kaupunginkirjaston osalta. Muut Vaski-kirjastot antavat Turulle erikseen oman valtuutuksensa allekirjoitukseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvVapaa-aikatoimiala, kirjastopalvelut


Liitteet:

Kultlk § 51
Liite 1:Finnan palvelusopimus
Liite 2:Finnan palvelutasoliite (sopimuksen liite)