Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta5025.03.20157

3069-2015 (011, 012)

Selvitys Vaski-kirjastojen verkkokirjastojärjestelmätilanteesta ja käytettävän järjestelmäkokonaisuuden vahvistaminen

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunnan päätettyä 19.11.2014 § 154 mm. aloittaa kirjaston tieto-järjestelmähankinnan valmistelu, on Finna verkkokirjasto saatettu asiakkaiden testikäyttöön ja sen rajapinnat toimivat. Kulttuurilautakunnan päätettäväksi esitetään että vuoden 2016 alusta kirjastojärjestelmä koostuu Axiell Finlandin Aurora-järjestelmästä ja että avoimen lähdekoodin järjestelmään siirtyminen tuodaan lautakunnan käsiteltäväksi myöhemmin eräiden edellytysten täytyttyä. Selvitys tilanteesta merkittäneen tiedoksi.

Kultlk § 50

Kirjastopalvelujohtaja Aart de Heer ja seutupalvelupäällikkö Ulla-Maija Maunu 2.3.2015

Kulttuurilautakunta päätti kokouksessaan 19.11.2014 § 154 jatkaa Turun kaupunginkirjaston ja Axiell Finland Oy:n välistä sopimusta Axiell Vaski OPACin käyttöoikeudesta edelleen 1.1.2015 lähtien siihen asti että saadaan aikaan pysyvä ratkaisu, kuitenkin enintään 31.12.2015 asti.

Lisäksi lautakunta päätti, että kirjasto aloittaa tietojärjestelmähankinnan valmistelun vaihtoehtoina avoimen lähdekoodin ohjelma tai kaupallisen järjestelmän kilpailutus.

Lautakunnan päätöksen jälkeen kirjaston nykyinen järjestelmätilanne on olennaisesti muuttunut. Tuolloin rajapinta Axiell Finland Oy:n järjestelmän, Auroran ja verkkokirjastona toimivan kansallisen digitaalisen kirjaston asiakasliittymän, Finnan, välillä oli vielä puutteellinen. Nyt rajapinnat toimivat ja Finna-verkkokirjasto on parhaillaan asiakkaiden testikäytössä. Saatu palaute on ollut lähes pelkästään positiivista.

Mikäli rajapintaa ei olisi saatu toimimaan, olisi edessä ollut järjestelmäkilpailutus tämän vuoden aikana. Tätä vaihtoehtoa on valmisteltu selvittämällä tämän hetken järjestelmätilannetta Suomessa.  Varteenotettavaa ja paremmin toimivaa vaihtoehtoa Aurora-järjestelmän tilalle ei kaupallisella puolella ole tällä hetkellä tarjolla. Selvitys järjestelmistä on liitteenä.

Turun kaupunginkirjasto ja muut Vaski-kirjastot ovat mukana Mikkelin kaupunginkirjaston hallinnoimassa hankeavustushakemuksessa, jossa on tarkoitus kehittää avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmää, Kohaa. Hankkeessa ovat Mikkelin seudun ja Vaski-kirjastojen lisäksi Lapin kirjastot, Oulun ja Kouvolan seudut. Koha on tällä hetkellä Suomessa käytössä Joensuun seutukirjastoalueella. Järjestelmä on vielä monella tapaa puutteellinen eikä tasoltaan vielä täytä Vaski-kirjastojen vaatimuksia, mutta sitä kehitetään hankkeessa ns. Koha-Suomi – yhteistyönä. Turun ja muiden Vaski-kirjastojen osalta Auroran vaihtaminen Koha-järjestelmään on ajankohtaista siinä vaiheessa, kun se toiminnallisuudeltaan on vähintään Auroran tasoinen ja kun siitä saadaan toimivat rajapinnat Finna-verkkokirjastoon.

Finna-verkkokirjasto toimii jo nyt avoimen lähdekoodin järjestelmänä. Se tulee koostumaan Finna-hakuliittymästä sekä Drupal-pohjaisesta julkaisujärjestelmästä. Julkaisujärjestelmä toteutetaan yhteistyössä Drive Turku – hankkeen, Kansalliskirjaston ja valtakunnallisen yleisten kirjastojen verkkopalvelun, Kirjastot.fi:n kanssa.

Selvityksen perusteella on tarkoituksenmukaista, että vuoden 2016 alusta kirjastojärjestelmä koostuu Axiell Finlandin Aurora-järjestelmästä ja avoimen lähdekoodin järjestelmästä, Finnasta. Turun kaupunginkirjasto ja muut Vaski-kirjastot ovat mukana kansallisessa hankkeessa kehittämässä toimintamallia koskien avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmää (Koha).  Aurora-järjestelmän vaihtaminen avoimen lähdekoodin järjestelmäksi on ajankohtaista siinä vaiheessa, kun avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmä (Koha) toiminnallisuudeltaan täyttää Vaski-kirjastojen vaatimukset ja on vähintään nykyisen järjestelmän, Auroran, tasoinen. Kohan ja Finna-verkkokirjaston välille tulee myös rakentaa toimivat rajapinnat.

Liite 1Selvitys kirjastojärjestelmistä

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee Vaski  – kirjastojen verkkokirjastojärjestelmätilanteen selvityksen tiedoksi ja päättää,

että vuoden 2016 alusta kirjastojärjestelmä koostuu Axiell Finlandin Aurora-järjestelmästä ja avoimen lähdekoodin verkkokirjasto, Finnasta ja että siirtyminen avoimen lähdekoodin järjestelmään tuodaan lautakunnan käsiteltäväksi kun järjestelmä täyttää Vaski-kirjastojen vaatimukset ja on vähintään Aurora- järjestelmän  tasoinen. Lautakunta edellyttää myös, että avoimen lähdekoodin järjestelmän (Koha) ja Finna-verkkokirjaston välille rakennetaan toimivat rajapinnat.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVapaa-aikatoimiala, kirjastopalvelut


Liitteet:

Kultlk § 50
Liite 1:Selvitys kirjastojärjestelmistä