Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta3218.02.201513

1590-2015 (041, 015, 033)

6AIKA -hankehakemuksen (työnimi Kulttuuriympäristötietoa kaikille) edellyttämään omarahoitusosuuteen sitoutuminen vuosille 2015-2016

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi museopalvelujen sitoutuminen 6AIKA -hankkeen omarahoitukseen talousarvionsa puitteissa. Vuosille 2015 ja 2016 jakautuva omarahoitusosuus on noin 68 500 €.

Kultlk § 32

Museopalvelut / Tutkija Paula Saarento, intendentti Maarit Talamo-Kemiläinen

Eu-rahoituksen uusi ohjelmakausi 2014-2020 on tuonut muutoksia rahoituskanaviin. Uudella ohjelmakaudella kestävä kaupunkikehittäminen toteutetaan yhdennetyn alueellisen strategian pohjalta. Strategian nimi on ”6AIKA – Avoimet ja älykkäät palvelut” ja sen laatijoina ja toteuttajina ovat ns kuutoskaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa, Oulu, Tampere ja Turku. Strategia yhdistää rakennerahasto-ohjelman toimintalinjat, mm. TL 4 Koulutus ammattitaito ja elinikäinen oppiminen sekä TL 5 Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta.

6Aika-strategiassa on kolme painopistealuetta: avoimet innovaatioalustat, avoin data ja rajapinnat sekä avoin osallisuus. Strategian mukaisesti rahoitettaviin hankkeisiin tarvitaan toimijoita vähintään kahdesta kaupungista (pilottihankkeet), ja kärkihankkeiden osalta pyritään kaikkien kuutoskaupunkien sitoutumiseen. Nyt toisella hakukierroksella rahoitettaviksi haetaan painopistealueita Avoin data (5.1) ja Avoimet innovaatioalustat (4.1), joihin molempiin haetaan pilotti- ja kokeiluhankkeita.

Avoin data-painopisteen avulla pyritään avaamaan tietovarantoja mahdollisimman laajasti avoimeksi dataksi koko kaupunkiyhteisön hyödynnettäväksi. Avointa dataa eli avointa julkista tietoa voivat käyttää kaikki kansalaiset ja yritykset omiin tarkoituksiinsa tasavertaisesti julkisen hallinnon kanssa. Tähän pyritään kehittämällä yhteisiä toimintamalleja, julkaisualustoja ja rajapintoja. Lopputuloksena syntyy parempia palveluita kaupunkilaisille.

Turun museokeskus on valmistellut 6AIKA-hakemusta yhteistyössä Tampereen kaupungin ja Museokeskus Vapriikin kanssa. Hakemus kohdentuu Avoin data ja rajapinnat -painopisteeseen. Turussa tapahtuneen valmistelun alustava otsikko on ”Kulttuuriympäristötietoa kaikille”. Hankkeen sisältöjen osalta tavoitteena on avata Turun museokeskuksen inventointiportaalissa (MIP) olevat rakennusperintötiedot avoimeksi dataksi. Kaksivuotisessa pilottihankkeessa eheytetään tietojärjestelmässä olevat inventointitiedot, jotta ne voidaan avata avoimen datan mukaisesti. Koko dataa ei sellaisenaan voida avata, koska se pitää sisällään tietoja, joiden avaaminen loukkaisi yksityisyyden suojaa. Eri aikoina kerätty aineisto on myös laadultaan kirjavaa. Aineisto käydään läpi ja muokataan, siten että jokaisesta kohteesta julkaistaan yhteneväiset kuvaukset kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta ja mahdollisesti valokuva. Laajemmista rakennetun kulttuuriympäristön kokonaisuuksista avataan tekstit, joissa kerrotaan alueen historiasta ja ominaispiirteistä, sekä valokuvia mahdollisuuksien mukaan. Tietomassasta erotellaan matkailuun soveltuvat kohteet. Tiedot avataan paikkatietomuotoisena ja koneluettavana. Analysoitua ja järjestettyä tietoa erilaisten toimijoiden on helppo hyödyntää ja jatkojalostaa omiin tarpeisiinsa sopivaksi. Tietojärjestelmän rajapintaa ja valokuvajärjestelmää uudistetaan yleisten standardien mukaiseksi, siten että tulevaisuudessa kerätyistä tiedoista ja valokuvista voidaan valikoidut tiedot ja valokuvat julkaista avoimena datana automatisoidusti.

Hankkeelle laskettu budjetti on Turun museokeskuksen osalta kahdeksi vuodeksi 170 000 €, joka muodostuu palkkakuluista sekä tietokannan kehittämiseen tarvittavista ostopalveluista. Hankkeen budjetti voi vielä tarkentua. 6AIKA –rahoitus muodostuu EAKR 50%, valtio 17% ja kunta ja muu julkinen rahoitus 33% (omarahoitus). Omarahoituksen osalta Turun museokeskuksen tulee sitoutua noin 55 000 €, joka ajoittuu vuosille 2015 ja 2016. Sitoutuminen omarahoitusosuuteen hoidetaan Turun museokeskuksen talousarvion puitteissa, eikä se tule aiheuttamaan ylityksiä talousarvion toteutumaan.

Aiemmasta ohjelmakaudesta poiketen, uuden ohjelmakauden mukaisissa hauissa hakijan tulee esittää kirjallinen todistus kaupungin sitoutumisesta esitettyyn rahoitusosuuteen. Kirjallisena todisteena käyvät esim. viranhaltijapäätös tai ote kunnanhallituksen/lautakunnan pöytäkirjasta, riippuen kunkin kunnan päätöksentekoprosesseista.

Edellä olevan perusteella Turun museokeskus pyytää kulttuurilautakunnan hyväksyntää museokeskuksen sitoutumiselle 6AIKA-hankkeeseen ”Kulttuuriympäristötietoa kaikille” (työnimi) ja sen vuosille 2015 ja 2016 jakautuvaan noin 55 000€ omarahoitusosuuteen. Omarahoitusosuus varataan Turun museokeskuksen talousarvioon eikä se tule aiheuttamaan ylityksiä talousarvion toteutumaan.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hyväksyä museopalvelujen sitoutumisen 6AIKA-hankkeeseen ”Kulttuuriympäristötietoa kaikille” (työnimi) ja sen vuosille 2015 ja 2016 jakautuvaan noin 55 000€ omarahoitusosuuteen. Omarahoitusosuus varataan museopalvelujen talousarvioon kustannuspaikalle 26420/Kulttuuriperintö, eikä se tule aiheuttamaan ylityksiä talousarvion toteutumaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvVapaa-aikatoimiala, museopalvelut