Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta1028.01.201510

3021-2014 (055)

Suurtuotantomäärärahan käyttötarkoituksen muutos

Tiivistelmä: -

Kultlk § 10

Turun museokeskus/ma. museopalvelujohtaja Olli Immonen, intendentti Joanna Kurth:

Turun museokeskuksen Turku-Pietari yhteistyöhankkeelle myönnettiin kulttuurilautakunnan kokouksessa 11.6.2014 § 93 suurtuotantomäärärahaa 60.000 € vuodelle 2016, käyttötarkoituksena Ilja Repinin tuotantoa esittelevän näyttelyn toteuttaminen. Yhteistyötahojen muuttuneiden aikataulujen takia kyseistä näyttelyä joudutaan siirtämään myöhemmäksi. Repinin näyttelyn tilalle osaksi Turku-Pietari yhteistyökokonaisuutta esitetään pietarilaisen, valtiollisen Uskontojen historian museon kokoelmista koottavaa näyttelyä. Teemoiltaan ajankohtainen näyttely toteutettaisiin Wäinö Aaltosen museossa syksyllä 2016.

Pietarissa sijaitseva Uskontojen historian museo on ainoa kyseisen aihealueen valtiollinen museo Venäjällä. Vuonna 1932 perustetun museon ainutlaatuiset ja laajat kokoelmat kartoittavat uskonnollisuuden ja siihen liittyvien ilmenemismuotojen historiaa maailmanlaajuisesti. Esineistö sisältää mm. taideteoksia, julkaisuja, rituaaliesineitä sekä myös uskonnonvastaista propaganda-aineistoa, jotka kaikki avaavat omista näkökulmistaan paitsi uskontoon liittyviä sosiaalisia ja aikasidonnaisia aspekteja, myös nostavat esiin uskoon ja uskonnollisuuteen liittyvää psykologista ja syvästi henkilökohtaista puolta. Kokoelmista koottavan näyttelyn sisältöpainotukset tulevat alustavien suunnitelmien mukaan rakentumaan erilaisten uskoon ja uskontoon liittyvien kysymysten ja pohdintojen kautta tarkoituksena, ottaen myös huomioon uskonnon nykytilan ja historian Venäjällä ja entisessä Neuvostoliitossa.  

Näyttelyn yhteyteen pyritään rakentamaan laajasti keskeisiä teemoja lähestyvä oheisohjelma, johon haetaan yhteistyötahoja niin luterilaisesta kuin ortodoksisestakin kirkosta sekä yliopistomaailmasta. 

Uskontojen historian museon kokoelmista koottavan näyttelyn varmistamiseksi lautakunnan tulisi hyväksyä näyttely osaksi Turku –Pietari –hanketta ja päättää, että vuodelle 2016 myönnettyä suurtuotantotukea 60.000 € voidaan käyttää näyttelyn toteuttamisesta aiheutuviin kuluihin. Lisäksi lautakunnan tulisi valtuuttaa museopalvelujohtaja neuvottelemaan ja allekirjoittamaan näyttelystä tehtävä sopimus.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta hyväksyy Uskontojen historian museon kokoelmista koottavan näyttelyn osaksi Turku –Pietari –hanketta ja päättää, että vuodelle 2016 myönnettyä suurtuotantotukea 60.000 € voidaan käyttää näyttelyn toteuttamisesta aiheutuviin kuluihin.

Lisäksi lautakunta päättää valtuuttaa museopalvelujohtajan neuvottelemaan ja allekirjoittamaan näyttelystä tehtävän sopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhola Kaija
tiedEk Minna
tpvKurth Joanna
tiedMamia Annele
tiedMäki-Salminen Miia
tiedMäkynen Ilkka
tiedSaarinen Leena
tiedSlipic Sanda
tiedTakomo Terhi