Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta328.01.20153

2293-2013 (000)

Omatoimisten kirjastojen käyttö

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunta merkitsee tiedokseen omatoimisten kirjastojen käytön kokemukset ja sen vaikutukset henkilökunnan tehtäviin.

Kultlk § 3

Palvelupäällikkö Sanna Hernelahti 15.1.2015:

Turussa on otettu käyttöön omatoimiset kirjastopalvelut viidessä kirjastossa siten, että asiakkaat pääsevät sisälle kirjastoon kirjastokortilla arkipäivisin klo 9-19 ja viikonloppuisin 12-16. Henkilökunta on paikalla Paattisten, Vasaramäen ja Lausteen kirjastoissa kahtena päivänä viikossa sekä Hirvensalon ja Ilpoisten kirjastoissa arkipäivisin.

Vasaramäen kirjaston omatoimiaukioloaika otettiin käyttöön maaliskuussa, Paattisten lokakuussa, Lausteen ja Hirvensalon marraskuussa sekä Ilpoisten joulukuussa 2014. Pitkälle meneviä johtopäätöksiä kävijämääristä ei voi vielä tehdä kuin Vasaramäen kohdalla, mutta esimerkiksi Paattisten lainaus on noussut huomattavan 64 %, jos vertaillaan joulukuuta 2013 ja joulukuuta 2014.

Näyttää kuitenkin siltä, että jokaisessa kirjastossa omatoimisia kävijöitä riittää. Vasaramäessä omatoimisia kävijöitä on jo pääsääntöisesti enemmän kuin henkilökunnan ollessa paikalla. Muissa kirjastoissa kävijöitä on näiden aikojen ulkopuolella 20-30 % kävijöistä. Kävijämäärä tulee kasvamaan, kun ikäraja kirjastoon pääsemiseksi laskettiin vuoden 2015 alussa eli myös koululaiset pääsevät kirjastoon omatoimisesti Paattisten, Lausteen ja Vasaramäen kirjastoissa. Hirvensalossa ja Ilpoisissa henkilökunta on paikalla koulun jälkeen, eikä vastaavaa tarvetta toistaiseksi ole.

Ainakin alkuvaiheessa henkilökunta on hyvin tiiviisti kiinni myös omatoimisten kirjastojen pyörittämisessä. Kuljetukset kasvavat ja liikkuvan aineiston määrä on suuri. Tilojen siisteyteen pitää kiinnittää erityistä huomiota ja ihmisiä tulee opastaa kirjaston käyttöön erityisen huolellisesti. Omatoimikirjastojen käyttöä ja häiriöitä seurataan pääkirjastossa sekä kyseisissä lähikirjastoissa järjestelmän lokitietojen ja kameravalvonnan avulla. Uuden aineiston ja kuljetusten käsittelemiseen sekä hyllyjärjestyksen ylläpitoon pohditaan keskitetysti ratkaisuja.

Kirjastonhoitaja Elisa Kuusela kertoo kokouksessa kokemuksia omatoimikirjastoista ja sen vaikutuksesta henkilökunnan tehtäviin.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee tiedokseen omatoimisten kirjastojen käytön kokemukset ja sen vaikutukset henkilökunnan tehtäviin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.