Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta15419.11.20146

3136-2010 (065, 001)

Vaski-kirjastojen määräaikaisen verkkokirjastosopimuksen jatkaminen

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunnalle esitetään Vaski-kirjastojen määräaikaisen verkkokirjastosopimuksen jatkamista vuodeksi 2015 ja järjestelmähankinnan aloittamista.

Kultlk § 154

Kirjastopalvelujohtaja Inkeri Näätsaari ja seutupalvelupäällikkö Ulla-Maija Maunu 28.10.2014:

Vaski-kirjastojen yhteisenä tietojärjestelmänä on keväästä 2012 alkaen ollut Axiell Finland Oy:n toimittama Aurora-järjestelmä. Sen lisäksi järjestelmäkokonaisuuteen kuuluu internetissä toimiva asiakasliittymä, josta on kuluvan vuoden loppuun saakka voimassa määräaikainen Axiell-Vaski-Opac-verkkokirjastosopimus AVO (Kulttuurilautakunta 22.5.2013 § 90).

Kansallisena tavoitteena on ollut jo pitkään toteuttaa kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteiseksi asiakasliittymäksi opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja Kansalliskirjaston tuottama Finna-asiakasliittymä sekä sen yhteyteen toteutettu julkaisujärjestelmä. Finna kuuluu tärkeimpiin opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamiin kehittämishankkeisiin ja Vaski-kirjastot toimivat sen pilotteina yleisten kirjastojen osalta. Finna on toteutettu avoimen lähdekoodin ohjelmistolla ja se edistää avoimen datan periaatetta.

Finnan kehitystyö on edennyt suunniteltua hitaammin. Se on käytössä joissakin museoissa, arkistoissa ja yliopistokirjastoissa, mutta se ei vielä täytä yleisten kirjastojen vähimmäistarpeita. Rajapintoja Aurora-kirjastojärjestelmän ja Finnan välillä ei ole saatu luotettavasti toimimaan eikä puuttuvien toimintojen osalta ole saatu toteutusaikataulua. Puuttuvat toiminnot ovat perustavanlaatuisia ja estävät verkkokirjaston asiakaskäytön nykyisessä laajuudessa. Rajapintojen viivästymisen vuoksi ei myöskään ole pystytty toteuttamaan hakuliittymään liitettäviä verkkokirjaston muita palveluja. Tästä johtuen Vaski-kirjastot tarvitsevat edelleen väliaikaisen verkkokirjastosopimuksen, kunnes ongelmat on ratkaistu ja on saatu aikaan pidempiaikainen ratkaisu. Ellei rajapintaongelmia pystytä ratkaisemaan luotettavasti, joudutaan ratkaisemaan koko kirjastojärjestelmä (tuotantojärjestelmä ja verkkokirjasto). Vaihtoehtoina ovat avoimen lähdekoodin järjestelmä tai kaupallisen järjestelmäkokonaisuuden kilpailutus. Tässä tilanteessa on perusteltua selvittää molemmat vaihtoehdot.

Axiell Finland Oy on tarjonnut AVO-sopimuksen jatkamista vuodeksi 2015 nykyisillä ehdoilla kuitenkin niin, että käyttöoikeus- ja ylläpitokustannukset nousevat 1,2 % eli tilastokeskuksen ansiotasoindeksin vuosittaisen muutoksen verran. Vaski-kunnat maksavat sopimuksesta kukin oman osuutensa asukaslukujen mukaisessa suhteessa ja päättävät kukin jatkosta omalta osaltaan. Indeksikorotus mukaan lukien kustannukset ovat vuonna 2015 kaikkien Vaski-kirjastojen osalta 99.803 € ja Turun kaupunginkirjaston osalta 51.994 €.

Kaupungin it-palvelut puoltaa nykyisen verkkokirjastosopimuksen jatkamista ja uuden järjestelmän hankinnan valmistelua edellä mainittujen kahden vaihtoehdon pohjalta.

Tarjousasiakirjat nähtävänä kokouksessa.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää jatkaa Turun kaupunginkirjaston ja Axiell Finland Oy:n välistä sopimusta Axiell Vaski OPACin käyttöoikeudesta edelleen 1.1.2015 lähtien siihen asti että saadaan aikaan pysyvä ratkaisu, kuitenkin enintään 31.12.2015 asti.

Lisäksi lautakunta päättää, että kirjasto aloittaa tietojärjestelmähankinnan valmistelun vaihtoehtoina avoimen lähdekoodin ohjelma tai kaupallisen järjestelmän kilpailutus.

Turun osalta verkkokirjaston hankinta (51.994 €) maksetaan kirjastopalvelujen kustannuspaikalta 26370 menolajista 447250.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAxiell Finland Oy
tpvVapaa-aikatoimiala, kirjastopalvelut