Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta12910.09.201413

2293-2013 (000)

Selvitys Lapset suihkukaivon huolto-ongelmista ja nykyisestä tilanteesta

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunta merkitsee selvityksen tiedoksi vastauksena kokouksessa 27.8.2014 esitettyyn selvityspyyntöön.

Kultlk § 129

Museopalvelut, Konservointi-tulosyksikkö, Pääkonservaattori Mats Sjöström 4.9.2014:

Anja Ahon (1931–1992) teos Lapset pystytettiin asunto-osakeyhtiö Kasinonkulman aukiolle Yliopistonkatu 29 C:n eteen tehdyn suihkukaivon yhteyteen. Suihkukaivo luovutettiin kaupungille edellyttäen, että kaupunki huolehtii patsaan ympäristön hoidosta. Pronssiveistos paljastettiin 15.10.1959.

Altaan kunnostus

Allas kunnostettiin ja otettiin käyttöön keväällä 2012. Työn tilaaja ja rakennuttaja oli Kiinteistöliikelaitos ja urakoitsijana Turun Seudun Rakennustekniikka. Koristeallas luovutettiin 25.9.2012 Museokeskuksen ylläpitohallintaan, samalla päättyi Kilan ylläpitotilaus Kuntec Infraan. Luovutusmuistiossa sovittiin että Museokeskus ilmoittaa koristealtaan mahdolliset peruskorjaustarpeet Turun Kiinteistöliikelaitokselle ja että Museokeskus tilaa kustannuksellaan ko. koristealtaan käytön ja ylläpidon alkaen keväästä 2013. Luovutustilanteessa Kuntec Infran edustaja kertoi että altaan viemäri on ollut tukossa ja että altaan tyhjentämiseen oli käytetty imuautoa. Lisäksi vedessä havaittiin värimuutos jonka syy jäi tuntemattomaksi.

Altaan nykytilanne

Huhtikuussa 2014 konservointiyksikkö pyysi Turun seudun rakennustekniikan Talotekniikan LVI puolelta arviota viemärin kunnosta. TSR suoritti viemäriputken aukaisun, suodatinjärjestelmän huollon, vaihtoi uuden kierrätyspumpun sekä huuhteli kierrätysputkiston perusteellisesti. Tämän jälkeen allas otettiin taas koekäyttöön. Koekäytön aikana ilmeni että allas vuotaa kuiviin kahdessa vuorokaudessa ja vapun jälkeen pääkonservaattori Sjöström pyysi että allas tyhjennetään vedestä koska näin voimakas vuoto voi mahdollisesti vaurioittaa altaan perustuksia. Vuodosta ilmoitettiin Kiinteistöliikelaitokselle ja pyydettiin peruskorjausta altaalle. Viimeisin tieto Kiinteistöliikelaitokselta on, että betoniasiantuntija on tutkinut altaan kesällä ja että parhaillaan (syyskuu 2014) odotetaan kuntoraporttia ja mahdollisia suosituksia kunnostustöistä.

Altaan huolto

Teoksen sijaintipaikka on hyvin haasteellinen altaan huollon kannalta. Teoksen ympäristö on levoton, etenkin viikonloppuöinä. Allasta käytetään yleisenä roska-astiana, jopa käymälänä. Tämä johtaa siihen, että suodattimet ja putket tukkeutuvat toistuvasti, mikä vaatii päivittäistä altaan ja suodattimien puhdistamista. Vähäinenkin poikkeaminen huoltoaikataulusta aiheuttaa putkien tukkoon menemisen, joka voi johtaa pumpun ylikuumenemiseen ja moottorin rikkoontumiseen. Tämä hyvin tiheä huoltoväli aiheuttaa jatkossa paljon suurempia käyttökustannuksia verrattuna muihin suihkukaivoihin. Viikonloput ovat oma ongelmansa, koska huoltohenkilökuntaa ei ole silloin töissä kun allasta sotketaan eniten. Eräs ratkaisu tähän voisi olla pumpun sammuttaminen viikonloppuisin.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee selvityksen tiedoksi vastauksena kokouksessa 27.8.2014 esitettyyn selvityspyyntöön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.