Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta12310.09.20147

9306-2014 (041, 015, 033)

6AIKA -hankehakemuksen edellyttämään omarahoitusosuuteen sitoutuminen vuosille 2015-2016

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi museopalvelujen sitoutuminen 6AIKA -hankkeen omarahoitukseen talousarvionsa puitteissa. Vuosille 2015 ja 2016 jakautuva omarahoitusosuus on noin 68 500 €.

Kultlk § 123

Museopalvelut / Vs. museopalvelujohtaja Olli Immonen, intendentti Joanna Kurth:

Eu-rahoituksen uusi ohjelmakausi 2014-2020 on tuonut muutoksia rahoituskanaviin. Uudella ohjelmakaudella kestävä kaupunkikehittäminen toteutetaan yhdennetyn alueellisen strategian pohjalta (ITI). Strategian nimi on ”6AIKA – Avoimet ja älykkäät kaupungit” ja sen laatijoina ja toteuttajina ovat ns kuutoskaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa, Oulu, Tampere ja Turku. 6AIKA korvaa aiemman EAKR-ohjelmaan kuuluneen ja suurten kaupunkien kehittämiseen kohdennetun toimintalinja 4:n. Uuden strategian mukaisesti rahoitettaviin hankkeisiin tarvitaan toimijoita vähintään kahdesta kaupungista (pilottihankkeet), ja kärkihankkeiden osalta pyritään kaikkien kuutoskaupunkien sitoutumiseen.

Nyt ensimmäisellä hakukierroksella rahoitettavaksi haetaan Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020-rakennerahasto-ohjelman toimintalinjan 2 mukaisia ja 6AIKA-strategian valittuihin painopisteisiin kohdentuvia EAKR-hankkeita. Kohdentuminen on tarkennettu niin, että toimintalinja 2:n osalta kohdennus on erityistavoitteeseen 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta. 6AIKA-strategian osalta valitut painopisteet ovat Avoimet innovaatioalustat sekä Avoin data ja rajapinnat.

Turun museokeskus on valmistellut 6AIKA-hakemusta yhteistyössä Turun seudun kehittämiskeskuksen sekä Oulun kaupungin projektitoimiston kanssa. Hakemus kohdentuu Avoimet innovaatioalustat -painopisteeseen. Turussa tapahtuneen valmistelun alustava otsikko on ”Tulevaisuus ja historia kohtaavat vierailu- ja innovaatiokeskuksessa”. Hankkeen sisältöjen osalta tavoitteena on vierailu- ja innovaatiokeskuksen toimintamalli: Kohtaamispaikka kaupungin palveluiden, yritysmaailman ja kaupunkilaisten välillä

Kahden vuoden pilottihankkeen aikana työstetään uudenlaisen monipalvelutilan toimintamallia, selvitetään mahdollisen tilan toimijatahot eritasoisten synergioiden näkökulmasta sekä tehdään liiketoimintasuunnitelma toimintamallin toteuttamiseksi ja ylläpitämiseksi.

Hankkeelle laskettu budjetti on Turun museokeskuksen osalta kahdeksi vuodeksi 207 000 €, joka suurelta osin muodostuu palkkakuluista. Hankkeen budjetti voi vielä tarkentua, tarkennuksien ollessa rajoissa +- 1 000 €. 6AIKA –rahoitus muodostuu EAKR 50%, valtio 17% ja kunta ja muu julkinen rahoitus 33% (omarahoitus). Omarahoituksen osalta Turun museokeskuksen tulee sitoutua noin 68 500 €, joka ajoittuu vuosille 2015 ja 2016. Omarahoitus hoidetaan laskennallisesti kohdentamalla olemassa olevia työresursseja hankkeen toteutukseen. Sitoutuminen omarahoitusosuuteen hoidetaan Turun museokeskuksen talousarvion puitteissa, eikä se tule aiheuttamaan ylityksiä talousarvion toteutumaan.

Aiemmasta ohjelmakaudesta poiketen, uuden ohjelmakauden mukaisissa hauissa hakijan tulee esittää kirjallinen todistus kaupungin sitoutumisesta esitettyyn rahoitusosuuteen. Kirjallisena todisteena käyvät esim. viranhaltijapäätös tai ote kunnanhallituksen/lautakunnan pöytäkirjasta, riippuen kunkin kunnan päätöksentekoprosesseista.

Edellä olevan perusteella Turun museokeskus pyytää kulttuurilautakunnan hyväksyntää museokeskuksen sitoutumiselle 6AIKA-hankkeeseen ”Tulevaisuus ja historia kohtaavat vierailu- ja innovaatiokeskuksessa” (työnimi) ja sen vuosille 2015 ja 2016 jakautuvaan noin 68 500 € omarahoitusosuuteen. Omarahoitusosuus varataan Turun museokeskuksen talousarvioon eikä se tule aiheuttamaan ylityksiä talousarvion toteutumaan.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hyväksyä museopalvelujen sitoutumisen 6AIKA-hankkeeseen ”Tulevaisuus ja historia kohtaavat vierailu- ja innovaatiokeskuksessa” (työnimi) ja sen vuosille 2015 ja 2016 jakautuvaan noin 68 500 € omarahoitusosuuteen. Omarahoitusosuus varataan museopalvelujen talousarvioon kustannuspaikalle 26426/Projektit, eikä se tule aiheuttamaan ylityksiä talousarvion toteutumaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVapaa-aikatoimiala, museopalvelut
tiedAhola Kaija
tpvKurth Joanna
tiedMamia Annele
tiedMäki-Salminen Miia
tiedMäkynen Ilkka
tiedSaarinen Leena
tiedSlipic Sanda
tiedTakomo Terhi