Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta11910.09.20143

6992-2010 (002, 042, 016)

EVIVA - Ennaltaehkäisevä virikkeellinen vapaa-aika -hankkeen toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Tiivistelmä:

Vuonna 2015 EVIVAssa vakiinnutetaan alueellisen toiminnan malli sekä hyvät viestinnän ja palvelumallien toimintatavat. Alueellinen toiminta laajennetaan kaupungin kaikille suuralueille ja em. käytännöt linkitetään kaupunkitasoiseen osallisuuden ja vaikuttamisen toimintaan.

Kultlk § 119

Turun kaupungin kulttuuri-, liikunta- ja nuorisolautakuntien ja ao. palvelualueiden yhteisen ”EVIVA 2011–2015” –toimintaohjelman tavoitteena on ennaltaehkäisevien vapaa-aikapalvelujen merkittävä kehittäminen. Vuonna 2015 keskitytään EVIVAn hyvien käytäntöjen vakiinnuttamiseen toimialalla sekä koko kaupungissa. EVIVA vastaa kaupunginvaltuuston kesäkuussa 2014 hyväksymän strategisen ”Hyvinvointi ja aktiivisuus” –ohjelman tavoitteisiin, erityisesti vapaa-aikatoimialalle kohdistuvan ”Aktiivinen kaupunkilainen” –osion linjauksiin. Kuntalaisten vapaa-ajan aktiivisuuteen ja elämäntapojen muutoksiin tähtäävä työ on pitkäjänteistä ja tulee perustua asukkaiden todellisiin tarpeisiin.

Toimintaohjelman kunnianhimoisena tavoitteena on nostaa aktiivisesti vapaa-aikaansa viettävien kaupunkilaisten lukumäärää vuosien 2011–2015 aikana 10.000 henkilöllä ja tämän myötä leikata kasvussa olevaa tarvetta korjaaviin palveluihin. Tavoitteena on myös merkittävällä tavalla kehittää vapaa-aikapalvelujen sisältöjä sekä toimintamalleja, yhteistyössä muiden keskeisten ennaltaehkäisevää työtä tekevien toimialojen sekä kolmannen sektorin kesken. Tästä syystä vuonna 2015 EVIVA -toimintaohjelman käynnistämien toimenpiteiden tuloksia arvioidaan sekä sisäisen että ulkopuolisen seurannan avulla, ja arvioinnin tuloksia hyödynnetään toimialan kehittämistyössä tulevaisuudessa.

Kaupunginhallitus hyväksyi 31.1.2011 (§ 55) täydennetyn EVIVA -hankesuunnitelman. Vuoden 2011 aikana kartoitettiin hankkeen lähtötilanne ja määriteltiin toiminnan mittarit silloisen asukkaiden hyvinvointiohjelman pohjalta. Uusien vapaa-ajanpalvelujen ja viestintätoimenpiteiden kehittäminen käynnistettiin täysipainoisesti alkuvuodesta 2012. Vuosien 2012-2014 toimintaraportteja ja – suunnitelmia on käsitelty säännöllisesti kulttuurilautakunnassa ja viety tiedoksi nuoriso- ja liikuntalautakunnille.

EVIVA -toimintaohjelma keskittyy neljään teemaan: asukkaiden osallisuuden edistäminen, viestinnän kehittäminen, uusien palvelumallien kehittäminen sekä osaamisen tukeminen.

Asukkaiden osallisuuden edistämiseksi EVIVAssa on kehitetty ja toteutetaan alueellisen yhteistyön toimintamallia. Siinä kaupungin suuralueille perustetaan vapaa-aikatoimialan työntekijöiden aluetiimit, joihin kuuluvat nuoriso-, liikunta-, kirjasto- ja museopalveluiden ko. alueella työskentelevät henkilöt. Jo aikaisemmin perustettujen ja toimivien aluetiimien työskentelyä tuetaan edelleen EVIVAn toimesta vuonna 2015 Runosmäki – Raunistula, Nummi – Halinen, Pansio – Perno ja Varissuo-Lauste -alueilla. Keväällä 2015 perustetaan viidelle uudelle suuralueelle aluetiimit. Alueet ovat Keskusta, Skanssi - Uittamo, Länsikeskus, Maaria – Paattinen ja Hirvensalo – Kakskerta. Alueellisen yhteistyön toimintamallin mukaisten kaupungin aluetoimijoiden verkostojen toiminnan käynnistäminen suunnitellaan yhdessä konsernihallinnon osallisuuden erityisasiantuntijan kanssa. EVIVAn vastuulla on kaupungin johtoryhmässä sovitulla tavalla arvioida, kehittää ja tukea kaupungin aluetoimijoiden verkostojen toimintaa. Kolmannen sektorin kanssa tehtävää yhteistyötä alueilla kehitetään edelleen ja sitä tehdään myös yhteistyössä vapaa-aikatoimialan palvelualueiden järjestötyötä koordinoivien henkilöiden kanssa.

Keskeistä alueellisen toimintamallin edistämiselle ja uusien aluetiimien toiminnalle on alueen asukkaat tavoittavan viestinnän kehittäminen. Aluetiimien kanssa tehdään aluekohtainen viestinnän suunnitelma ja pohditaan koulutustarpeet yhteistyössä vapaa-aikatoimialan markkinointi- ja viestintätiimin kanssa. Koulutusten päämääränä on mahdollistaa aluetiimien osittain itsenäinen viestintä alueella esim. suorapostitusten laatiminen. Toiminnallisia viestinnän keinoja ovat esimerkiksi perheiden koulupäivä alakoululaisille ja ”Avoimet ovet yläkouluikäisille” perheineen sekä PopUp –fillarin käyttö.

Osaamisen tukemiseksi on toteutettu palvelumuotoilumenetelmän koulutusta v. 2013 ja 2014. Sen avulla vahvistetaan kaupungin työntekijöiden osaamista ottaa asukas mukaan palveluntuotannon suunnitteluun ja toteutukseen. Vuonna 2015 palvelumuotoilukoulutus (”Tehdään yhdessä”-talkoot) järjestetään kaikille uusille alueille ja jo aikaisemmin koulutuksen käyneiden osaamista syvennetään. Tämän lisäksi osallisuuskoulutusta järjestetään yhteistyössä konsernihallinnon ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa osana kaupungin osallisuuden ja vaikuttamisen edistämistä.

Uusien palvelumallien kehittämisen pääpaino on alueellisissa palvelumalleissa, joita syntyy aluetiimin työskennellessä yhdessä asukkaiden kanssa. Tarkoituksena on löytää tavat osallistaa alueen asukkaita palvelujen suunnitteluun ja toteutukseen. Vastatakseen alati monipuolistuviin palvelutarpeisiin, kaupungin pitää ottaa asukkaat jatkossa entistä vahvemmin mukana määrittämään omia palvelutarpeitaan. Asukkaat täytyy myös saada osaksi palvelutuotannon prosessia, jolla nämä tarpeet täytetään.

Asukkaiden kanssa yhdessä tuotettujen palveluiden tavoitteena on uusien tarpeiden ennaltaehkäisy sekä asukkaiden hyvinvoinnin ja elämänlaadun turvaaminen. Uusilla palvelumalleilla tuetaan yksittäisten asukkaiden ja yhteisöjen mahdollisuuksia ja kykyjä huolehtia itsestään ja toisistaan.   

Tätä työskentelytapaa tuetaan aluetiimin jäsenten koulutusten avulla. Keskeistä on myös alueittain tarkentaa kohderyhmä tai kohderyhmät, joiden kanssa palvelua kehitetään.

EVIVA -toimintaohjelman toimintamallien edelleen kehittämiseen ja vakiinnuttamiseen sekä tavoitteiden saavuttamiseen tarvittava talousarvio vuodelle 2015 on EVIVAn toimintasuunnitelman mukaisesti 500.000 €.

Liite 1Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee tiedoksi EVIVA-toimintaohjelman toimintasuunnitelman vuodelle 2015.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLiikuntalautakunta
tiedNuorisolautakunta


Liitteet:

Kultlk § 119
Liite 1:EVIVA-toimintaohjelman toimintasuunnitelma vuodelle 2015