Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta12810.09.201412

2293-2013 (000)

Wäinö Aaltosen teosten esilläolo

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunta merkitsee selvityksen tiedoksi vastauksena kokouksessa 27.8.2014 esitettyyn selvityspyyntöön.

Kultlk § 128

Vapaa-aikatoimiala / Museopalvelut / Näyttelyt-tulosyksikkö, Intendentti Satu Reinikka:

Suomen taideakatemian – Finlands konstakademi puheenjohtaja Antti Linnovaara lähetti Suomen taideakatemian puolesta Turun kaupunginhallitukselle 14.11.2013 päivätyn kyselykirjeen (dnro 13081-2013) koskien Wäinö Aaltosen tuotannon esittelyä Wäinö Aaltosen museossa (WAM). Kirjeen mukaan WAMin näyttelypolitiikka on ristiriidassa museota perustettaessa taiteilijan kanssa tehtyjen sopimusten kanssa. Siinä vedottiin Turun kaupunginhallitukseen, että Turku kulttuurikaupunkina noudattaisi akateemikko Wäinö Aaltosen kanssa tehtyjä sopimuksia.

Kulttuurilautakunta antoi aloitteeseen vastauksensa 9.4.2014 (Kult.ltk. 9.4.2014 § 59). Vastauksessa todetaan, että Wäinö Aaltosen kanssa tehdyt sopimukset ja lahjakirjat eivät ota kantaa taideteosten esilläpitoon liittyviin kysymyksiin, ja että Wäinö Aaltonen itse toivoi nimikkomuseonsa toimivan elävän taiteen ja nuorten taiteilijoiden tuotannon esityspaikkana. Turun kaupunki, Museopalvelut ja WAM kunnioittavat aidosti ja monialaisesti Wäinö Aaltosen elämäntyötä osana Turun kaupungin ja Suomen taidehistoriaa sekä arvokasta kulttuuriperintöä.

Kuluvana vuonna on kulunut 120 vuotta Aaltosen syntymästä ja Museopalvelut on osallistunut Wäinö Aaltos-symposiumin järjestelyihin. Tapahtumaan liittyen WAMissa oli perhe-aiheinen näyttely, jossa oli esillä kaikkiaan 21 Wäinö Aaltosen teosta. Lisäksi esillä oli Wäinö Aaltosen valokuvia ja kokoelmaesineistöä. Tässä yhteydessä järjestettiin myös opastuksia Wäinö Aaltosen kirjastoon. Kaupungin konsernihallinnon tiloissa (Yliopistonkatu 27) avattiin Turkulainen Wäinö Aaltonen -näyttely huhtikuussa 2014. Wäinö Aaltosen 120-juhlanäyttely Kauneus sydämessäni asukoon on esillä 15.8.–16.11.2014 Pyhän Henrikin ekumeenisessa taidekappelissa. Näyttelyssä on esillä Wäinö Aaltosen veistoksia ja maalaustaidetta pohjautuen taiteilijan kauneuskäsityksiin. Kaikki esillä olevat teokset kuuluvat Turun kaupungin taidekokoelmaan.

Museopalvelut tuottaa WAMiin Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kaikkia museon päätiloja hyödyntävän Wäinö Aaltonen -juhlanäyttelyn, jossa kokoelmaa ja taiteilijan muuta tuotantoa esitetään kulttuurihistoriallisesti kontekstoivana kokonaisuutena. Näyttely avataan syksyllä 2016, jolloin tulee kuluneeksi 50 vuotta taiteilijan kuolemasta, ja se jatkuu kevätkauden 2017 loppuun. Työ näyttelyn eteen on jo aloitettu, ja siitä tullaan nostamaan 1–3 pienempää intro-näyttelyä Museopalveluiden Vanhan Suurtorin gallerioihin ennen varsinaista juhlanäyttelyä. Näissä intro-näyttelyissä tullaan esittelemään mm. otoksia Wäinö Aaltosen merkittävästä valokuvakokoelmasta.

Museopalveluiden taidemuseotoiminnan painopiste on Turun kaupungin, Vapaa-aikatoimialan ja Kulttuurilautakunnan strategioita noudattaen osallistavassa, aktivoivassa ja uudistuvassa toiminnassa. Kaupungin uudistamisohjelman mukaisesti myös Museopalvelut on toiminnassaan sitoutunut tulojen kasvattamiseen ja nämä tavoitteet ovat riippuvaisia vaihtuvien näyttelyiden mukanaan tuomista lipputuloista. Myös yleisö odottaa vaihtuvia taidenäyttelyitä ja uudistuvia sisältöjä. WAMin vaihtuvien näyttelyiden ohjelmisto on tällä hetkellä kiinnitetty vuoteen 2017 asti.

Wäinö Aaltosen tuotantoa on jatkuvasti esillä WAMin sisääntulokerroksen näyttelytiloissa (näyttelytilat arkkitehtuurin sydämessä olevan atriumpihan ympärillä). Turun museokeskuksen ja Museopalveluiden toiminta-aikana täällä on ollut 9 erilaista Wäinö Aaltonen -näyttelykokonaisuutta. Nämä atrium-näyttelyt tullaan jo tulevasta syksystä alkaen sitomaan kiinteämmin WAMin näyttelyohjelmistoon. Itsenäisyyden juhlavuoden Wäinö Aaltonen -näyttelyn jälkeen, vuodesta 2017 alkaen, Wäinö Aaltosen teosten esilläolo kytketään aiempaa laajemmin osaksi WAMin näyttelykokonaisuutta käyttäen joustavasti hyväksi museon päänäyttelytiloja.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee selvityksen tiedoksi vastauksena kokouksessa 27.8.2014 esitettyyn selvityspyyntöön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.