Kuningatar Kristiina

Turun museokeskus / intendentti Joanna Kurth, vs. museopalvelujohtaja Olli Immonen:

Turun museokeskus hakee suurtuotantomäärärahaa Kuningatar Kristiinasta kertovan näyttelyn tuotteistamiseksi ja oheisohjelmakokonaisuuden toteuttamiseksi.

Ohjaaja Mika Kaurismäki on kuvannut Turun linnassa kevään 2014 aikana materiaalia vuoden 2015 alussa ensi-iltansa saavaa Girl King –elokuvaa varten. Vuoden 2015 alussa avautuu myös Turun museokeskuksen näyttely Ruotsin kuningatar Kristiinan (1626-1689) vaiherikkaasta elämästä. Näyttelyssä tullaan hyödyntämään Kaurismäen filmimateriaalia, sekä elokuvaa varten toteutettua rekvisiitta-aineistoa. Kulttuurihistoriallista alkuperäisesineistöä saadaan näyttelylainaan Ruotsista Livrustkammare –museosta ja Skoklosterin linnasta. Näyttelyn toteuttamiseen liittyvät kustannukset kohdentuvat pääasiallisesti kuluvaan talousarviovuoteen, ja ne katetaan museokeskuksen budjetista.

Kristiina –näyttelyn yhteyteen halutaan toteuttaa mittava oheisohjelmisto, johon suurtuotantohakemus kohdentuu. Suunnitelmien mukaan näyttelyä elävöitetään elokuvascreeningeillä, näyttelijä- ja ohjaajatapaamisilla, luennoilla ja muilla yleisötapahtumilla. Kattavan oheisohjelmistorungon lopullinen muodostaminen ja varmistaminen toteutetaan mahdollisen rahoituksen varmistuttua.

Näyttelyn tuotteistaminen ja oheisohjelman suunnittelu ja toteutus tehdään yhdessä laajan yhteistyöverkoston kanssa. Elokuvanteon yhteydessä muodostuneessa verkostossa ovat mukana mm. TSEK ja Länsi-Suomen Elokuvakomissio, TurkuTouring, Sodexo. Yhteistyöverkostoa täsmennetään ja laajennetaan. Uutena toimijana mukaan tulee Turun kaupunginkirjasto, jonka kanssa yhteistyössä mietitään sisältöjä heidän sisältöosaamisensa näkökulmista.