Turku-Pietari näyttely-yhteistyön jatkaminen vuosina 2015-2016

Turun museokeskus / intendentti Joanna Kurth, vs. museopalvelujohtaja Olli Immonen:

Turun museokeskus hakee suurtuotantomäärärahaa Ilja Repinin tuotantoa esittävän näyttelyn toteuttamiseen siten, että vuodelle 2015 haetaan valmistelukustannuksiin 10 000 euron ja vuodelle 2016 näyttelyn toteutuskustannuksiin 110 000 euron suurtuotantotukea. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Suomen Kansallisgalleria Ateneumin kanssa sekä yhdessä venäläisten yhteistyökumppaneiden Venäläisen taiteen museon ja Tretjakovin gallerian kanssa.

Turun kulttuurilautakunnan päätöksellä 13.06.2012 § 115 Turun museokeskukselle myönnettiin suurtuotantotukea Turku-Pietari –hankkeelle, jonka puitteissa toteutetaan pitkäjänteistä asiantuntijavaihtoa ja näyttely-yhteistyötä Turun ja Pietarin museoiden välillä. Näyttely-yhteistyö konkretisoituu kesällä 2014 Wäinö Aaltosen museossa esillä olevassa pietarilaista nykytaidetta esittelevässä näyttelyssä sekä vuonna 2015 Turun linnaan esille tulevassa Pavlovskin palatsimuseon ainutlaatuista esineistöä esittelevässä näyttelyssä. Turku-Pietari –hankkeen puitteissa on asiantuntijavaihdon merkeissä uudistettu ja solmittu suhteita pietarilaisten museoammatillisten kanssa, mm. Pietarin kulttuurihistorialliseen museoon, Uskontojen historian museoon sekä Venäläisen taiteen museoon.

Ilja Repin (1844-1930) on kiistatta Venäjän taiteen suuria nimiä. Häntä pidetään ensimmäisenä venäläisenä taiteilijana, joka saavutti kansainvälistä kuuluisuutta maalaten erityisesti venäläisiksi miellettyjä aiheita tai aiheita Venäjän historiasta. Repin oli teknisesti loistava maalari, joka onnistui muotokuvissaan, historiallisissa maalauksissaan sekä tavallisen kansan ja arjen kuvauksissaan tavoittamaan vahvoja tunnelmia ja esittämään kuvauksensa kohteet aitoina persoonina. Edelleenkin Repin on tunnetuin yksittäinen venäläinen taiteilija, jonka teokset ovat ikonisoituneet osaksi taidehistoriallisesti tuttua kuvastoa. Näin merkittävän taiteilijan keskeisten teoksien saaminen Suomeen on ainutlaatuinen tapaus.

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Suomen Kansallisgalleria Ateneumin kanssa. Ateneumin omissa kokoelmissa on yli 100 Repinin teosta, joista suurin osa on piirroksia ja luonnoksia. Lisäksi Ateneumilla on hallussaan taiteilijan elämään liittyvää muuta aineistoa, kuten valokuvia. Repinin merkittävimmät teosomistajat Venäjällä ovat Venäläisen taiteen museo Pietarissa ja Tretjakovin galleria Moskovassa. Molempien museoiden kanssa on aloitettu näyttelyvalmistelut ja teoslainaneuvottelut hyvässä yhteistyöhengessä.

Näyttelyn yhteyteen tullaan toteuttamaan asiantuntijaopastuksia ja -vierailuja, luentoja sekä muuta oheisohjelmaa yhteistyössä Turun kaupunginkirjaston, Turun Suomi-Venäjä-Seuran, Pietari-Seuran ja yliopistojen kanssa.

Ilman suurtuotantotukea Turun museokeskuksella ei ole mahdollisuutta toteuttaa Ilja Repinin tuotantoa esittelevän näyttelyn kaltaista suuren mittaluokan projektia.