Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta8721.05.201424

4756-2014 (525)

Vastaus Maarian kyläyhdistyksen aloitteeseen Maarian kirjaston nykyisten tilojen ja palvelutason säilyttämisen puolesta

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunta antaa vastauksen Maarian kyläyhdistyksen aloitteeseen

Kultlk § 87

Kirjastopalvelujohtaja Inkeri Näätsaari 15.5.2014:

Maarian kyläyhdistys ry on jättänyt toimialajohtajalle 9.4.2014 aloitteen Maarian kirjaston nykyisten tilojen ja palvelutason säilyttämisen puolesta (dnro 4756-2014). Yhdistys ei hyväksy nykyisiä suunnitelmia ja tehtyjä päätöksiä Maarian kirjaston siirtämisestä Yli-Maariaan rakennettavan koulun yhteyteen.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman 18.4.2011 § 82. Suunnitelman mukaan Yli-Maarian koulurakennukseen sijoitetaan 276 oppilaan alakoulu, 105 lapsen päiväkoti, kirjasto ja lastenneuvola. Koulun valmistumisvuositavoitteena on tällä hetkellä vuosi 2018. On tärkeää, että uuden koulun yhteyteen tulee kirjasto, jolloin se voi tehokkaasti palvella oppimista ja opetusta, ja se on helposti saavutettavissa paikassa, jossa suuri osa asukkaista muutenkin käy. Uudessa koulussa kirjasto voi myös saada nykyvaatimuksia vastaavan tilan. Samalla kirjastopalveluja voidaan tarjota ns. omatoimipalveluna myös perinteisten aukioloaikojen ulkopuolisina aikoina. Siksi hankesuunnitelman mukaan nyt Jäkärlässä toimiva Maarian kirjasto siirtyy Yli-Maarian koulutilaan.

Maarian kirjasto toimii nyt Jäkärlässä erillisessä vanhassa rakennuksessa koulun ja nuorisotalon tuntumassa. Kirjaston toiminnan jatkuminen nykyisissä tiloissa edellyttää rakennuksen kunnostusta: tilapalveluilta saadun tiedon mukaan ainakin sähköjen uusimista, katon korjausta, ulkoseinien maalausta ja salaojitusta. Myös sisätiloissa tulisi tehdä muutoksia, sillä tila on kirjaston toiminnan kannalta epäkäytännöllinen. Korjauksista huolimatta kirjasto jäisi erilliseksi yhden hengen yksiköksi. Erillisenä toimiva yhden hengen kirjasto on myös hyvin haavoittuva ja sen aukioloajat ovat rajoitetut. Sen vuoksi pienet kirjastot pyritään sijoittamaan muiden palvelujen yhteyteen, jolloin toiminta on vakaampaa, turvallisempaa ja taloudellisempaa.

Vuonna 2013 Maarian kirjastossa oli vajaat 21.000 käyntiä, ja se oli kävijämäärältään Moision kirjaston jälkeen Turun vähiten käytetty kirjasto. Yhtenä vaihtoehtona on tarjota Yli-Maarian koulun valmistumisen jälkeen nuorisotalon yhteydessä kevennettynä kirjastopalveluna mahdollisuus lainaamiseen ja palauttamiseen sekä lehtien lukemiseen ja tietokoneiden käyttöön.

Taloudellisesti ei ole mahdollista lisätä kirjastojen määrää. Lisäksi kaupungin henkilöstön vähennykset koskevat myös kirjastoa, ja henkilökohtaista palvelua joudutaan supistamaan vähiten käytettyinä aikoina ja vähiten käytetyissä palveluissa. Koska Yli-Maarian koulun aikataulu ei ole lopullisesti vahvistunut, on järkevää jatkaa Maarian kirjaston toimintaa nykyisessä tilassa ja arvioida tilanne uudelleen, kun Yli-Maarian koulun toteutus ja Jäkärlän alueen asuinrakentaminen konkretisoituvat.

Kulttuurilautakunta päätti 9.4.2014 § 60, että Maarian kirjaston toiminnan jatkosta tuodaan lautakunnalle selvitys siinä vaiheessa, kun Yli-Maarian koulun ja kirjaston rakennusaikataulu on täsmentynyt.

Liite 1Maarian kyläyhdistys ry:n aloite

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää antaa edellä olevan vastauksena Maarian kyläyhdistys ry:n aloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastMaarian kyläyhdistys ry


Liitteet:

Kultlk § 87
Liite 1:Maarian kyläyhdistyksen aloite Maarian kirjaston nykyisten tilojen ja palvelutason säilyttämisen puolesta