Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta6921.05.20143

6992-2010 (002, 042, 016)

EVIVA- toimintaohjelman vuosiraportti 2013

Tiivistelmä:

EVIVA 2011 - 2015 eli ennaltaehkäisevien virikkeellisten vapaa-aikapalvelujen toimintaohjelma hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 31.1.2011 § 55. Ohjelman toiminnan keskiössä on alueellisten vapaa-aikapalvelujen kehittäminen yhteistyössä eri toimialojen ja kolmannen sektorin kesken vuosina 2011 - 2015. Tavoitteena on lisätä alueellista hyvinvointia lisäämällä asukkaiden osallisuutta ja yhteisöllisyyden tunnetta sekä saavuttaa uusia vapaa-ajan palveluiden käyttäjiä. Vuonna 2013 toiminnassa on keskitytty kehittämään uusi alueellinen toimintamalli, jolla varmistetaan tavoitteiden mukaisen toiminnan jatkuminen toimintaohjelman päätyttyä. Toiminta-alueina ovat olleet Runosmäki - Raunistula, Pansio - Perno ja Nummi - Halinen. Kulttuurilautakunnalle ja edelleen kaupunginhallitukselle esitetään vuoden 2013 vuosiraportin merkitsemistä tiedoksi.

Kultlk § 69

Vapaa-aikatoimialan hallinto, hankekoordinaattori Katri Arnivaara 16.5.2014:

Aktiivista toimintaa, osallisuutta ja viestintää

Runosmäki-Raunistulan, Pansio–Pernon ja Nummi – Halisten alueilla on toteutettu asukaslähtöisiä palveluja, jotka on kuvattu kattavasti vuosiraportissa. Monipuolisen kerho-, kurssi- ja tapahtumatoiminnan lisäksi esimerkkejä palveluista ovat perheiden yhdessäoloa ja päihteettömyyttä edistäneet ”Pansion peliperjantait”, yhteisöllisyyttä tukeva ja ilkivaltaa ehkäisevä ”Taidetalkkari” –toiminta Runosmäessä sekä sukupolvien ja kulttuurien kohtaamista edistävä ”Herukkahetki”, joita on suunniteltu ja toteutettu asukkaita osallistaen ja mm. yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. Varissuo-Lauste alueen mukaan ottamista EVIVAn toimintaan vuonna 2014 ja aluetiimin työskentelyn perustaksi Turun AMK:n ”Vapaa-aikaräätälit” kartoittivat loppuvuonna alueen asukkaiden palvelutarpeita osallistavilla menetelmillä.

Alueellisella yhteistyöllä on luotu uusia tapoja osallistaa asukkaita sekä kehitetty toiminnallisia viestinnän keinoja, kuten Runosmäessä ”Perheiden lauantain koulupäivä” ja ”Terveyden edistämisen päivä” sekä ”Pansio-Perno päivä”. Yhteistyössä kaupungin verkkouudistushankkeen (Drive Turku) kanssa aloitettiin Runosmäki- Raunistulan alueen verkkosivujen luominen. Toiminnasta ja palveluista tiedotettiin myös perinteisellä suorapostitusjakelulla, joka on ollut mm. Pansio-Pernossa toimiva viestinnän keino.

Positiivisia tuloksia

Tavoitteidensa mukaisesti EVIVA on edistänyt kaupunkilaisten vapaa-ajan aktiivisuutta kehittämällä alueellista toimintaa. Vuonna 2013 EVIVAn toteuttamassa toiminnassa ja palveluissa oli 50 467 käyntikertaa. Käyttäjäkyselyjen tulosten mukaan EVIVAn toimenpiteisiin osallistuneista 50 % oli vapaa-ajallaan inaktiivisia eli vähemmän kuin kaksi kertaa viikossa vapaa-ajallaan harrastavia asukkaita. Toiminnalla on siten onnistuttu tavoittamaan oikeita kohderyhmiä. Vastaajat olivat myös tyytyväisiä käyttämiinsä palveluihin. Kyselytulosten ja hanketoteuttajien tekemien arviointien perusteella EVIVA toimenpiteillä on ollut positiivinen vaikutus Runosmäen ja Pansio-Perno alueen vapaa-ajan palveluiden tarjontaan ja eri toimijoiden väliseen yhteistyöhön.

Talous vuonna 2013

Vuodelle 2013 kaupunginvaltuusto hyväksyi EVIVA -toimintaohjelman 500 000 euron rahoituksen. Suurin osa vuoden 2013 rahoituksesta käytettiin palvelujen ostoihin ja henkilöstökuluihin. Palvelujen ostot pitävät sisällään uusiin palvelutuotepilotteihin, viestintään, osaamisen tukemiseen ja asukkaiden osallistamiseen liittyviä kustannuksia. Henkilöstökuluihin sisältyvät kolmen hankekoordinaattorin ja alueellisen vapaa-aikaohjaajan palkat sekä uusien palvelutuotteiden toteuttamisiin liittyvät henkilöstökustannukset.  EVIVA toimintaohjelman kokonaiskustannukset olivat vuonna 2013 yhteensä 487 448 €.

Alueellisen yhteistyön toimintamalli

Alueellisen yhteistyön toimintamallin avulla varmistetaan EVIVAn aikana aloitetun toiminnan jatkuminen hankkeen päättymisen jälkeen sekä toteutetaan kaupungin osallisuuden ja vaikuttamisen toimintaohjelman tavoitteita. Toimintamallin myötä kaupungin suuralueilla toimii vapaa-aikatoimialan aluetiimi, kaupungin aluetoimijoiden verkosto sekä toteutetaan asukkaat ja kolmannen sektorin toimijat kattavia aluefoorumeita. Alueellista yhteistyötä on vuoden 2013 aikana kehitetty ja mallia testattu Runosmäki-Raunistulan, Pansio-Pernon ja Nummi-Halisten alueilla.

Vapaa-aikatoimialan aluetiimi koostuu suuralueella työskentelevistä kirjasto-, nuoriso- ja liikuntapalvelujen työntekijöistä täydennettynä tarpeen mukaan museopalvelujen henkilöillä. Runosmäki-Raunistula, Pansio-Perno ja Nummi-Halisten aluetiimit ovat vuoden 2013 aikana kokoontuneet säännöllisesti ja työskentelyä on ohjattu EVIVAn toimesta suunnitelmallisemmaksi, ja tuettu mm. palvelumuotoilukoulutuksella. Koulutus lisäsi aluetiimien osallisuusosaamista ja tuki asukkaiden osallistamista toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa.

Kaupungin aluetoimijoiden verkostoon osallistuvat vapaa-aikatoimialan lisäksi suuralueella työskentelevät hyvinvointi-, kiinteistö-, sivistys- ja ympäristötoimialojen edustajat. Verkostot toimivat edellä mainituilla pilottialueilla. Verkosto on lisännyt suunnitelmallista alueellista yhteistyötä toimialojen välillä. Kaupungin aluetoimijoiden verkosto on toiminut viestintäkanavana, jonka kautta on voinut tiedottaa oman toimialan palveluista ja suunnitelmista sekä kuulla mitä muilla on meneillään. Tämä on ollut keskeistä sosioekonomisesti huonommassa asemassa olevia tai inaktiivisia alueen asukkaiden osallistamisessa sekä ohjaamisessa oikeiden palvelujen piiriin.

Aluefoorumi -toimintatapaa kokeiltiin vuonna 2013 vain Pansio-Perno Päivän suunnittelussa ja toteutuksessa. Kokemus oli onnistunut, mutta toimintatavan kehittämiseen panostetaan vielä tulevina vuosina.

Liite 1EVIVA – ennaltaehkäisevä virikkeellinen vapaa-aika Vuosiraportti 2013 liitteineen

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää merkitä tiedoksi EVIVA- toimintaohjelman vuosiraportin 2013 ja lähettää sen edelleen tiedoksi kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa oli kokouksessa esittelemässä projektikoordinaattori Katri Arnivaara.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Kultlk § 69
Liite 1:EVIVA - ennaltaehkäisevä virikkeellinen vapaa-aika Vuosiraportti 2013 liitteineen