Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta8621.05.201420

4116-2014 (525)

Vastaus valtuutettu Riikka Oksasen aloitteeseen Maarian ja Moision kirjastojen säilyttämiseksi

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunta antaa vastauksen valtuutettu Riikka Oksasen aloitteeseen.

Kultlk § 86

Valtuutettu Riikka Oksanen 7.4.2014:

Kulttuurilautakunta päätti 16.3.2011 käsitellessään Yli-Maarian koulun yhteyteen tulevaa kirjastoa, että se korvaa nykyiset Maarian ja Moision kirjastot.

Ehdotan, että asia otetaan uuteen käsittelyyn ja päätöksestä poistetaan näiden kirjastojen lakkautus.

Maarian ja Moision kirjastot ovat toiminnallaan perustelleet olemassaolonsa jatkossakin. Ne ovat molemmat aktiivisesti ja virkeästi käytössä. On selkeä palveluiden huononnus alueen eri-ikäisille asukkaille, jos nämä lähipalvelut poistuvat. Kirjastopalvelut ovat parasta lähipalvelua.

Kirjastopalvelujohtaja Inkeri Näätsaari 14.5.2014:

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman 18.4.2011 § 82. Suunnitelman mukaan Yli-Maarian koulurakennukseen sijoitetaan 276 oppilaan alakoulu, 105 lapsen päiväkoti, kirjasto ja lastenneuvola. Koulun valmistumisvuositavoitteena on tällä hetkellä vuosi 2018. On tärkeää, että uuden koulun yhteyteen tulee kirjasto,jolloin se voi tehokkaasti palvella oppimista ja opetusta, ja se on helposti saavutettavissa paikassa, jossa suuri osa asukkaista muutenkin käy. Uudessa koulussa kirjasto voi myös saada nykyvaatimuksia vastaavan tilan. Samalla kirjastopalveluja voidaan tarjota ns. omatoimipalveluna myös perinteisten aukioloaikojen ulkopuolisina aikoina. Taloudellisesti ei ole mahdollista lisätä kirjastojen määrää.S iksi hankesuunnitelman mukaan Yli-Maarian koulutilaan siirtyvät nyt Jäkärlässä toimiva Maarian kirjasto ja Moision koululla toimiva Moision pieni kirjasto.

Moision kirjaston osalta lautakunta päätti 9.4.2014 § 57, että kirjastotila siirtyy nuorisopalvelujen hallintaan 1.8.2014. Kirjasto tarjoaa jatkossakin lapsille ja nuorille kohdistettuja palveluja ja aineistoa, ja toteuttaa yhteistyössä nuorisopalvelujen kanssa lapsille ja nuorille suunnattua mediataitojen valmennusta. Nykyistä kirjastotilaa voi edelleen käyttää lainojen palautus- ja varausten noutopaikkana sovittuina aikoina. Muuten pääasiallinen lainauspalvelu hoidetaan kirjastoauton avulla, joka jo nyt käy viikoittain Moision liikekeskuksessa.

Maarian kirjasto toimii nyt Jäkärlässä erillisessä vanhassa rakennuksessa koulun ja nuorisotalon tuntumassa. Yhtenä vaihtoehtona on tarjota Yli-Maarian koulun valmistumisen jälkeen nuorisotalon yhteydessä mahdollisuus lainaamiseen ja palauttamiseen sekä lehtien lukemiseen ja tietokoneiden käyttöön. Kulttuurilautakunta päätti 9.4.2014 § 60, että Maarian kirjaston toiminnan jatkosta tuodaan lautakunnalle selvitys siinä vaiheessa, kun Yli-Maarian koulun ja kirjaston rakennusaikataulu on täsmentynyt.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää antaa edellä olevan vastauksena kaupunginvaltuutettu Riikka Oksasen Maarian ja Moision kirjaston säilyttämiseksi tekemään valtuustoaloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastOksanen Riikka