Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta7221.05.20146

2632-2012 (055)

Muutosesitys myönnettyyn suurtuotantotukeen

Tiivistelmä: -

Kultlk § 72

Turun museokeskus / intendentti Joanna Kurth, vs. museopalvelujohtaja Olli Immonen 8.5.2014:

Turun kulttuurilautakunnan päätöksellä 13.06.2012 § 115 Turun museokeskukselle myönnettiin suurtuotantotukea Turku-Pietari –hankkeelle, jonka puitteissa toteutetaan pitkäjänteistä asiantuntijavaihtoa ja näyttely-yhteistyötä Turun ja Pietarin museoiden välillä. Päätöksen mukainen myöntö oli 50 000 € vuodelle 2014 ja 60 000 € vuodelle 2015. Päätöksen pohjana olleen toimintasuunnitelman mukaisesti vuodelle 2014 kohdentui Turun linnaan toteutettava Pavlovskin palatsimuseon kokoelmista koottava näyttely ja vuodelle 2015 venäläisen taiteen suurnimen tuotantoa esittelevä näyttely.

Venäläisten yhteistyökumppanien aikataulumuutoksista johtuen myönnettyyn suurtuotantotukeen tehtiin kulttuurilautakunnalta muutosesitys, jonka lautakunta hyväksyi kokouksessaan 12.06.2013 § 112. Muutosesityksen mukaisesti vuoden 2014 näyttely-yhteistyö konkretisoituu Wäinö Aaltosen museossa 13.6.-17.8.2014 esillä olevaan pietarilaista nykytaidetta esittelevään näyttelyyn Pavlovskin palatsimuseon näyttelyn siirtyessä myöhemmäksi, ja vuoden 2015 näyttelynä tuossa vaiheessa oli vielä tarkoitus toteuttaa venäläisen taiteen suurnimen Ilja Repinin tuotantoa esittelevä näyttely yhteistyössä Ateneumin taidemuseon ja Venäläisen taiteen museon kanssa.

Vuodelle 2015 suunniteltu yhteistyönäyttelyn aikataulua on jouduttu kevään aikana tarkistamaan ja myöhentämään. Myöhentämisen takana ovat venäläisten yhteistyökumppaneiden aikataulutukset, Ateneumin taidemuseon organisaatiomuutos ja johtajanvaihdos sekä museoille tullut toive kohdentaa näyttely Helsingissä esillä olevaksi Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Lisäksi mukaan näyttely-yhteistyöhön on Venäjällä tullut Tretjakovin galleria. Muuttuvassa tilanteessa Turun museokeskus on aikatauluttanut Ilja Repinin tuotantoa esittelevän suurnäyttelyn toteutuksen syksylle 2016, jolloin näyttely avautuisi Wäinö Aaltosen museossa, ja josta se siirtyy Ateneumin taidemuseoon. Kyseiseen Repinin näyttelyn esivalmisteluun ja toteuttamiseen on jätetty uusi erillinen suurtuotantohakemus.

Aikataulumuutos Repinin näyttelyn myöhentymisen osalta on mahdollistanut Pavlovskin palatsimuseon kokoelmista koottavan Keisarillisia lahjoja – Aarteita Pavlovskin palatsimuseosta –näyttelyn ottamisen vuoden 2015 ohjelmistoon. Turun linnaan esille tuleva näyttely ja siihen liittyvä julkaisu toteutetaan yhteistyössä Lappeenrannan museotoimen kanssa. Näyttelyn esineistö koostuu Venäjän keisarillisen perheen saamista lahjoista, sekä perheenjäsenten välisistä lahjoista, ja mukana on mm Fabergén ja muiden tunnettujen keisarillisten hovihankkijoiden valmistamia ylellisiä esineitä.

Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyy jo myönnetyn 60 000 € suurtuotantotuen kohdentumisen vuonna 2016 Keisarillisia lahjoja – Aarteita Pavlovskin palatsimuseosta –näyttelyn toteuttamiseen. Lisäksi kulttuurilautakunnan tulisi valtuuttaa vs. museopalvelujohtaja neuvottelemaan ja allekirjoittamaan näyttelystä tehtävä sopimus.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hyväksyä Turun museokeskuksen muutosesityksen vuodelle 2015 myönnetyn 60 000 euron suuruisen suurtuotantotuen kohdentumiseen siten, että kyseinen tuki voidaan kohdentaa Keisarillisia lahjoja – Aarteita Pavlovskin palatsimuseosta –näyttelyn toteuttamiseen. Lisäksi kulttuurilautakunta valtuuttaa vs. museopalvelujohtajan neuvottelemaan ja allekirjoittamaan näyttelystä tehtävän sopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvVapaa-aikatoimiala, museopalvelut