Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta5709.04.20143

3488-2014 (011, 530, 525)

Moision kirjastotilan siirtäminen nuorisopalvelujen käyttöön

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään Moision koulun yhteydessä olevan kirjastotilan siirtämistä nuorisopalvelujen hallintaan. Kirjasto jatkaa koulun yhteydessä lasten ja nuorten palvelua yhteistyössä nuorisopalvelujen kanssa. Muut Moision kirjastopalvelut hoidetaan nykyiseen tapaan kirjastoautolla, joka käy viikoittain liikekeskuksen yhteydessä.

Kultlk § 57

Kirjastopalvelujohtaja Inkeri Näätsaari ja nuorisopalvelujen osastopäällikkö Eeva Roiha 25.3.2014:

Moision koulun yhteydessä on pieni 63 m2:n suuruinen lähikirjasto sekä nuorisopalvelujen tila. Nuorisopalvelut pitää yllä lasten aamu- ja iltapäiväkerhoa, ja tila on iltaisin auki nuorille. Kirjasto on auki ensisijaisesti koulun oppilaita varten yhtenä päivänä viikossa (ti klo 10-16) lukukausien aikana. Koska nuorisotila on käynyt liian ahtaaksi, myös kirjastotila on muina aikoina nuorisopalvelujen käytössä. Kirjasto on maksanut kokonaan kirjastotilan vuokran 10.568,82 €/v ja on myös huolehtinut sen kunnosta.

Moision kirjastossa oli viime vuonna 14.817 käyntiä ja 12.562 lainaa. Lainoista 85 % (10.650) oli lasten ja 15 % (1.912) aikuisten lainoja. Suurin osa käynneistä osuu ajankohtaan, jolloin tila oli nuorisopalvelujen käytössä.

Koska nuorisotila on tarpeeseen nähden riittämätön ja Moision kirjaston käyttäjistä valtaosa on lapsia ja nuoria, nuorisopalvelujen ja kirjastopalvelujen edustajat ovat neuvotelleet muutoksista kirjastotilan käyttöön. Järkevintä on siirtää kirjastotila nuorisopalvelujen hallintaan, ja kohdistaa kirjastopalvelut nykyistä selvemmin lapsille ja nuorille. Kirjaston henkilökuntaa on edelleen paikalla yhtenä päivänä viikossa, mutta palvelukonseptia muutetaan niin, että kirjaston ja nuorisopalvelujen henkilökunta kehittää yhteistyössä lapsille ja nuorille suunnattua mediavalmennusta. Tällöin myös kirjastohenkilökunnan paikallaoloaika kohdistuu lasten ja nuorten aktiiviseen käyttäjäkoulutukseen sekä luku- ja mediataitojen valmennukseen.

Nuorisopalvelujen ja kirjastopalvelujen kesken käytyjen neuvottelujen pohjalta esitetään edelleen lautakunnalle ehdotettavaksi, että Moision koulun yhteydessä oleva kirjastotila siirtyy nuorisopalvelujen hallintaan 1.8.2014 ja että nuorisopalvelut maksaa sen tilavuokran 1.8.2014 alkaen. Kirjasto tarjoaa jatkossakin lapsille ja nuorille kohdistettuja palveluja ja aineistoa, ja toteuttaa yhteistyössä nuorisopalvelujen kanssa lapsille ja nuorille suunnattua mediataitojen valmennusta. Nykyistä kirjastotilaa voi edelleen käyttää lainojen palautus- ja varausten noutopaikkana sovittuina aikoina. Muuten pääasiallinen lainauspalvelu hoidetaan kirjastoauton avulla, joka jo nyt käy viikoittain Moision liikekeskuksessa.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että Moision koulun yhteydessä oleva kirjastotila siirtyy nuorisopalvelujen hallintaan 1.8.2014 ehdolla että nuorisopalvelut ottaa vastattavakseen tilavuokran 1.8.2014 alkaen

Kirjasto tarjoaa jatkossakin lapsille ja nuorille kohdistettuja palveluja ja aineistoa, ja toteuttaa yhteistyössä nuorisopalvelujen kanssa lapsille ja nuorille suunnattua mediataitojen valmennusta. Nykyistä kirjastotilaa voi edelleen käyttää lainojen palautus- ja varausten noutopaikkana sovittuina aikoina. Muuten pääasiallinen lainauspalvelu hoidetaan kirjastoauton avulla, joka jo nyt käy viikoittain Moision liikekeskuksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedNuorisolautakunta
tpvVapaa-aikatoimiala, kirjastopalvelut
tpvVapaa-aikatoimiala, nuorisopalvelut