Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta4519.03.20145

1051-2014 (525)

Vastaus valtuutettu Sakari Hihnalan ym. valtuustoaloitteeseen

Tiivistelmä:

Valtuutettu Sakari Hihnala ym. ovat tehneet valtuustoaloitteen kirjaston säilyttämiseksi Jäkärlässä senkin jälkeen kun Yli-Maarian koulu ja kirjasto valmistuvat. Kulttuurilautakunta antaa vastauksen aloitteeseen.

Kultlk § 45

Kirjastopalvelujohtaja Inkeri Näätsaari 11.3.2014:

Valtuutettu Sakari Hihnala ym. ovat tehneet 27.1.2014 valtuustoaloitteen kirjaston säilyttämiseksi Jäkärlässä senkin jälkeen kun Yli-Maarian koulu ja kirjasto valmistuvat. Aloitteen mukaan Jäkärlän asukkaiden vaihtoehto ei siinä tapauksessa ole Yli-Maarian kirjasto vaan keskustan pääkirjasto.

Liite 1Hihnalan aloite

Esitän kulttuurilautakunnalle ehdotettavaksi seuraavaa vastausta aloitteeseen:

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman 18.4.2011 § 82. Suunnitelman mukaan Yli-Maarian koulurakennukseen sijoitetaan 276 oppilaan alakoulu, 105 lapsen päiväkoti, kirjasto ja lastenneuvola. Suunnitelman mukaan Yli-Maarian koulutilaan siirtyvät nyt Jäkärlässä toimiva Maarian kirjasto ja Moision koululla toimiva Moision pieni kirjasto. Koulun valmistumisvuositavoitteena on tällä hetkellä vuosi 2018.

Kirjaston on luontevaa toimia koulun yhteydessä, jolloin se voi tehokkaasti palvella oppimista ja opetusta, ja se on helposti saavutettavissa paikassa, jossa suuri osa asukkaista muutenkin käy. Uudessa koulussa kirjasto voi myös saada nykyvaatimuksia vastaavan tilan. Samalla kirjastopalveluja voidaan tarjota ns. omatoimipalveluna myös perinteisten aukioloaikojen ulkopuolisina aikoina.

Maarian kirjasto toimii nyt Jäkärlässä erillisessä vanhassa rakennuksessa koulun ja nuorisotalon tuntumassa. Kirjaston toiminnan jatkuminen nykyisissä tiloissa edellyttää rakennuksen kunnostusta: ainakin sähköjen uusimista, katon korjausta, ulkoseinien maalausta ja salaojitusta. Myös sisätiloissa tulisi tehdä muutoksia, sillä tila on kirjaston toiminnan kannalta epäkäytännöllinen. Erillisenä toimiva yhden hengen kirjasto on myös hyvin haavoittuva ja sen aukioloajat ovat rajoitetut. Sen vuoksi pienet kirjastot pyritään sijoittamaan muiden palvelujen yhteyteen, jolloin toiminta on vakaampaa, turvallisempaa ja taloudellisempaa. Tuottamalla palveluja yhdessä voidaan tarjota pidemmät käyttöajat ja monipuolisemmat palvelut.

Tällä hetkellä ei ole taloudellisesti mahdollista lisätä kirjastojen määrää. Järkevin vaihtoehto Yli-Maarian koulurakennuksen valmistuttua on tarjota nuorisotalon yhteydessä mahdollisuus lainaamiseen ja palauttamiseen sekä lehtien lukemiseen ja tietokoneiden käyttöön. Palvelua voisi käyttää omatoimisesti arkisin ja kirjaston henkilökunta olisi paikalla erikseen sovittuina aikoina opastamassa lukemiseen ja tietoyhteiskuntataitoihin. Joillakin paikkakunnilla asukasyhdistykset käyttävät kirjastotiloja erikseen sovitusti omaan toimintaansa ja/tai valvovat niiden käyttöä sovittuina aikoina. Myös tällaista mallia voidaan kokeilla, mikäli asukkailla on siihen halukkuutta.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää antaa edellä esitetyn vastauksen valtuutettu Sakari Hihnalan ym. tekemään valtuustoaloitteeseen kirjaston säilyttämiseksi Jäkärlässä senkin jälkeen kun Yli-Maarian koulu ja kirjasto valmistuvat.

PäätösAsia pantiin pöydälle Pätärin Grannaksen kannattamana tekemästä ehdotuksesta.


Liitteet:

Kultlk § 45
Liite 1:Hihnalan aloite