Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta4419.03.20144

2957-2014 (001, 525)

Turun kaupunginkirjaston liittyminen valtakunnalliseen Yleisten kirjastojen konsortioon

Tiivistelmä:

Lautakunnalle ehdotetaan Turun kaupunginkirjaston liittymistä Yleisten kirjastojen konsortioon ja Yleisten kirjastojen yhteistyösopimuksen tekemistä Helsingin kaupungin kanssa.

Kultlk § 44

Kirjastopalvelujohtaja Inkeri Näätsaari 12.3.2014:

Kirjastot ovat valmistelleet Helsingin kaupunginkirjaston johdolla Yleisten kirjastojen konsortiota, jonka tarkoituksena on tiivistää yleisten kirjastojen välistä yhteistyötä erityisesti sähkökirjojen hankinnassa ja e-aineisto-osaamisessa, ja myöhemmin myös muilla osa-alueilla (mm. metatietojen hallinnassa). Yhteistyön tueksi on laadittu Yleisten kirjastojen yhteistyösopimus, jossa määritellään yhteistyöhankkeen tarkoitus, tavoitteet, yhteistyön muoto, kustannukset ja jäsenyys. Yhteistyön avulla tavoitellaan kirjastoissa työaikasäästöjä, parempaa uusien aineistojen hallintaa ja hankintojen volyymihyötyjä.

Helsingin kaupunginkirjasto on laatinut sopimuksen yhteistyössä maakuntakirjastojen ja Helsingin kaupungin oikeuspalvelujen kanssa, ja siinä on konsultoitu Kuntaliittoa ja KL-Kuntahankintoja.

Sopimuksen mukaan kukin kunta on sopimussuhteessa Helsingin kaupunkiin, ja yleisten kirjastojen keskuskirjastona Helsingin kaupunginkirjasto koordinoi yhteistyöhanketta. Sopijapuolet pääsevät hyödyntämään yhteisen kehittämistyön tuloksia, muiden kirjastojen tietotaitoa ja mahdollisuutta päästä mukaan yhteisiin kilpailutuksiin. Yhteishankinnat toteutetaan toistaiseksi KL-Kuntahankinnat Oy:n kautta.

Kukin kirjasto toimii yhteistyön osapuolena itsenäisesti eikä sopimus vaikuta kunnan päätöksentekovaltuuksiin. Sopimus ei myöskään velvoita yhteishankintoihin, se vain antaa siihen mahdollisuuden.

Tarkoituksena on saada kaikki kunnat kirjastoineen mukaan vaiheittain. Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta on osaltaan hyväksynyt sopimuksen 28.1.2014 § 3.

Hanke pyritään ensisijaisesti rahoittamaan Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksen turvin. Mikäli rahoitusta ei saada täysimääräisesti kolmannelta osapuolelta, tulee jokaisen konsortion jäsenen osallistua kustannuksiin yhteistyösopimuksessa esitetyn asukaslukuun perustuvan maksuosuuden mukaan. Turun asukasluvun mukainen maksuosuus olisi vuonna 2014 enintään 2.850 €.

Yhteistyön alkuvaiheessa keskitytään yleisille kirjastoille ajankohtaisiin e-aineistoihin ja niiden yhteishankintaan. Tällä hetkellä hankintayhteistyötä pilotoidaan KL-Kuntahankintojen kanssa. Seuraavaksi keskitytään metatietoprosessien tehostamiseen. Myöhemmin voi tulla muita yhteishankintojen muotoja.

Esitän edelleen kulttuurilautakunnalle ehdotettavaksi, että se hyväksyy Turun kaupunginkirjaston liittymisen Yleisten kirjastojen konsortioon ja valtuuttaa kirjastopalvelujohtajan allekirjoittamaan Yleisten kirjastojen yhteistoimintasopimuksen.

Liite 1Yleisten kirjastojen yhteistoimintasopimus

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hyväksyä Turun kaupunginkirjaston liittymisen Yleisten kirjastojen konsortioon ja valtuuttaa kirjastopalvelujohtajan allekirjoittamaan Yleisten kirjastojen yhteistoimintasopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

mtpvVapaa-aikatoimiala, kirjastopalvelut
tpvNäätsaari Inkeri


Liitteet:

Kultlk § 44
Liite 1:Yleisten kirjastojen yhteistoimintasopimus