Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta1029.01.20149

2632-2012 (055)

Kirjastopalvelujen raportti suurtuotantomäärärahan käytöstä

Tiivistelmä: -

Kultlk § 10

Kirjastopalvelujohtaja Inkeri Näätsaari 17.1.2014:

Vuonna 2013 Turun kaupunginkirjasto juhli 150-vuotista toimintaansa ja 110 vuotta täyttävää vanhaa kirjastotaloa. Kulttuurilautakunta myönsi 13.6.2012 § 115 kirjastolle 80.000 € suurtuotantomäärärahaa juhlavuoden tapahtumien ja näyttelyiden toteuttamiseen. Kirjaston henkilökunta tuotti ohjelman osana normaalia työtään niin, että suurtuotantomääräraha voitiin käyttää kokonaan ohjelmasisältöihin. Juhlavuoden ohjelma sidottiin osaksi kirjaston muuta tapahtumaohjelmistoa niin, että vuosi näkyi kaikissa kirjaston toimipaikoissa ja viestinnässä kautta koko vuoden.  Myös monet kirjaston jo perinteisiksi muodostuneista ohjelmista muuntuivat osaksi juhlatapahtumia. Osa suurtuotantorahasta kohdistettiin museopalvelujen tuottamaan ohjelmaan. Kirjaston ja museokeskuksen näyttelyt kietoutuivat toisiinsa myös yhteisin tapahtumin ja esittelyin.

Kirjaston toimintatavan mukaan pääpaino oli asiakaslähtöisyydessä, moniarvoisuudessa ja erilaisissa yhteistyöproduktioissa. Juhlavuoden tapahtumat ja näyttelyt koskettivat kaikkia kirjaston asiakkaita ja työntekijöitä, ja kirjaston laajasta ja monipuolisesta yhteistyökumppaneiden verkostosta moni oli mukana tässäkin hankkeessa. Juhlavuoden ohjelmassa oli 150 tapahtumaa, joissa oli yli 100 esiintyjää ja yli 6.500 osanottajaa. Lisäksi kirjastoissa oli viisi juhlavuoteen liittynyttä laajaa näyttelyä tai näyttelysarjaa ja useita pienempiä esittelyjä, joihin kaikki kirjastossa kävijät pääsivät tutustumaan.

Turun kansankirjasto aloitti toimintansa 1.1.1863, ja Turun kaupunki vastaanotti kauppaneuvos Fredric von Rettigin lahjoittaman kirjastotalon 17.9.1903. Nämä ajankohdat rytmittivät merkkivuoden kohokohtia, ja tapahtumat kirjastoissa jatkuivat juhlimisen merkeissä koko vuoden. Ohjelmissa nostettiin esiin Turun kaupunginkirjaston kunniakas historia, jota peilattiin nykyhetkeen ja tulevaisuuden näkymiin.

Kirjaston kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta vanhasta kokoelmasta poimittiin juhlan kunniaksi esille kirjan ja lukuharrastuksen historiaa, hankintapolitiikkaa, lahjoituksia, kirjojen sijoittelua kirjastotilassa samoin kuin kirjastosta käytyä keskustelua, joita esiteltiin luennoissa ja pienoisnäyttelyissä kautta vuoden. Varsinaissuomalaisen kirjallisuuden, kirjailijoiden ja kirjallisen toiminnan esitteleminen eri aikakausina oli keskeinen osa ohjelmatarjontaa. Tämä toteutui monissa eri toimintamuodoissa studia generalia -luentosarjasta Turku-aiheista lasten ja nuortenkirjallisuutta esittelevään vinkkivihkoseen sekä paikallisia kirjailijoita esitteleviin kirjailijakävelyihin Aurajoen rantamilla.

Minun kirjastoni -tapahtumasarjassa nostettiin esiin kirjastonkäyttäjien näkemyksiä, lukemisen ja tiedon merkitystä sekä kirjoja ja kirjastoa ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Ohjelma kiersi vuoden aikana kaikki kaupunginkirjaston toimipaikat.

Talous

Esiintyjien palkkiot ja matkakulut32.507
Painatus- ja ilmoituskulut: Turun kaupunginkirjasto tunnissa ja muut esitteet, ohjelmat, näyttelymateriaalit, julisteet29.352
Yleisötilaisuuksien tarjoilut ja muut järjestelyt: Minun kirjastoni ja kutsuvierasjuhlat, (16 tilaisuutta)13.961
Muut kulut (näyttelytarvikkeet, digitointi, karttapalvelut ym.)5.542
Yhteensä81.362

Kirjaston inkind-osuuteen sisältyi oman työn osuus noin 2,3 htv (noin 75.000 €) ja tilojen käyttökustannukset noin 5.000 €.

Esitän edelleen kulttuurilautakunnalle ehdotettavaksi, että se hyväksyy kirjaston raportin suurtuotantomäärärahan käytöstä Kirjasto 150 vuotta –juhlavuoden ohjelmaan.

Liite 1Turun kaupunginkirjasto 150 vuotta. Juhlavuoden loppuraportti.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee raportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVapaa-aikatoimiala, kirjastopalvelut


Liitteet:

Kultlk § 10
Liite 1:Turun kaupunginkirjasto 150 vuotta. Juhlavuoden loppuraportti