Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta21118.12.201317

12475-2013 (010)

Vaski-kirjastojen kokoelmalinjat

Tiivistelmä:

Vaski-kirjastot ovat laatineet yhteiset kokoelmalinjat, jotka tuodaan kulttuurilautakunnalle tiedoksi.

Kultlk § 211

Kirjastopalvelujohtaja Inkeri Näätsaari 10.12.2013:

Vaski-kirjastot ovat laatineet kuluvan vuoden aikana yhteiset kokoelmalinjaukset.

Vaski-kirjastojen tavoitteena on kirjastolain mukaisesti ”edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen, kirjallisuuden ja taiteen harrastukseen, jatkuvaan tietojen, taitojen ja kansalaisvalmiuksien kehittämiseen, kansainvälistymiseen sekä elinikäiseen oppimiseen”.

Vaski-kirjastojen palvelujen perustana on yhteiskäyttöinen, kattava, helposti löydettävä ja asiantuntevasti hoidettu Vaski-kokoelma, joka muodostuu yksittäisten kirjastojen kokoelmista. Vaski-kokoelma rakentuu yhteistyölle ja se laajentaa yksittäisten kirjastojen kokoelmia ja palveluja. Kokoelmia kehitetään käyttäjäkunnan tarpeiden ja alueen väestörakenteen mukaan, ja niiden saatavuutta edistetään kirjastojen yhteistyöllä ja tehokkailla kuljetuksilla.

Kirjastolain 3 §:n mukaan asiakkaiden käytettävissä tulee olla kirjasto- ja tietopalvelualan henkilöstöä sekä uusiutuva kirjastoaineisto ja -välineistö. Jokainen kirjasto uudistaa kokoelmiaan yhteisesti sovittujen linjausten mukaisesti ja kukin kunta vastaa omalta osaltaan kokoelman kartuttamisesta ja uudistamisesta oikeudenmukaisessa suhteessa. Kokoelmaa uudistetaan myös karsimalla siitä vähän kysyttyä, huonokuntoista ja sisällöltään vanhentunutta aineistoa.

Vaski-kokoelmien keskeisiä arvoja ovat moniarvoisuus, monipuolisuus ja sananvapaus. Aineistojen tarjonnassa hyödynnetään kirjastoammattilaisten eri alojen asiantuntemusta sekä uusia tilastollisia menetelmiä, joilla tarkennetaan kokoelmien ja käyttäjien kohtaamista. Kokoelmiin hankitaan aineistoja eri tallennemuodoissa ja eri aihealueilta.

Kokoelmien käyttöä helpotetaan lisäksi Vaski-verkkokirjaston, aktiivisen tarjonnan ja erilaisten esittelyjen avulla.

Liite 1Vaski-kirjastojen kokoelmalinjat

EhdotusKulttuurilautakunta päättää merkitä Vaski-kirjastojen kokoelmalinjat tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kultlk § 211
Liite 1:Vaski-kirjastojen kokoelmalinjat