Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta20418.12.201310

13859-2013 (115)

Turun maakuntamuseon 100-vuotismitalin jakaminen

Tiivistelmä: -

Kultlk § 204

Vs. museopalvelujohtaja Olli Immonen 4.12.2013:

Museotoimen 100-vuotisjuhliin v. 1982 lyötätettiin juhlamitali, jonka numeroituja kappaleita on jaettu erilaisissa tilaisuuksissa museoalalla merkittävää työtä tehneille. Mitalin jakamisesta on laadittu säännöt, joissa määrätyillä perusteilla mitali voidaan jakaa. Mitalin jakamisesta päättää kulttuurilautakunta maakuntamuseon esityksestä.

Pirkko Mikkola ja Juhani Kostet ovat kirjeessään 30.11.2013 esittäneet, että Turun kaupungin kulttuurilautakunta myöntäisi Hilkka Karpela-Uusitalolle Turun maakuntamuseon 100-vuotismitalin hänen ansioistaan Turun hovioikeuteen ja sen toimitiloihin liittyvän perinteen tallentamisessa. Hilkka Karpela-Uusitalo toimi vuodesta 1974 vuoteen 2006 Turun hovioikeuden notaarina ja informaatikkona. Akatemiatalon peruskorjauksen aikana 1977–1979 Hilkka Karpela-Uusitalo oli vapautettu jonkin aikaa omista (notaarin) töistään osallistuakseen peruskorjausta koskeviin kokouksiin ja hoitaakseen hovioikeuden edustajana peruskorjaukseen liittyviä käytännön asioita.

Peruskorjauksen yhteydessä hän taltioi hovioikeuden vanhaa esineistöä ja selvitti myöhemmin niiden käyttötarkoitusta ja historiaa. Esineitä on runsaasti esillä hovioikeuden tiloissa. Muun muassa peruskorjauksen yhteydessä Akatemiatalon ullakolta löytynyt C. W. Gyldénin laatima karttasarja Suomessa ennen vuotta 1845 olleista kaupungeista on kehystetty ja esillä toisen kerroksen käytävällä. Hän on myös kerännyt ja taltioinut hovioikeuden perinnetietoa, jota on julkaistu hovioikeuden henkilökuntalehdessä Scripturassa.

Hilkka Karpela-Uusitalo on oma-aloitteisesti perehtynyt Akatemiatalon ja hovioikeuden historiaan ja merkittävällä tavalla välittänyt historiatietoa eteenpäin. Hän on 1980-luvulta lähtien toiminut oppaana ja esitellyt Akatemiataloa hovioikeuden vieraille ja jatkanut opastuksia vielä eläkkeellä ollessaan.

Turun maakuntamuseossa on päätetty esittää mitalin nro 227 myöntämistä notaari Hilkka Karpela-Uusitalolle.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että Turun maakuntamuseon 100-vuotisjuhlamitali nro 227 jaetaan mitalin sääntöjen mukaisesti notaari Hilkka Karpela-Uusitalolle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvVapaa-aikatoimiala, museopalvelut