Yhteisöt ja ryhmät voivat hakea avustuksia neljästä eri kategoriasta:

1. Taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustukset (vain sopimuksen tehneille)

    1 a. Toiminta-avustus         

    1 b. Taiteen perusopetus (vuosina 2009–2011 kategoria 5)

2. Kulttuuri- ja taideyhteisöjen toiminta-avustukset

3. Kulttuurin harrastustoiminta-avustus

4. Projektiavustus

Henkilökohtaisia apurahoja voi hakea kahdesta eri kategoriasta:

6. Taideapurahat

7. Aboa-apuraha

Taidealajako on seuraava:

1. Visuaaliset alat (kuvataide, valokuvataide, elokuvataide, taideteollisuus, muotoilu, animaatiotaide, mediataide)

2. Esittävä taide (näyttämötaide, performanssitaide, sirkustaide, tanssitaide)

3. Kirjallisuus ja sanataide

4. Säveltaide

5. Monitaide

Sopimuksen tehneet: kategoria 1, taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustukset

Sopimuksen tehneisiin toimijoihin kuuluu ammattitaiteilijoiden yhdistyksiä ja kulttuurilaitoksia, jotka ovat osoittaneet toimintansa vakiintuneeksi osaksi kaupungin kulttuurituotannon kenttää, ja jotka tukevat ammattilaisten työllistymistä tai ammattilaisten työn esille tuomista. Arvioinnin perustana ovat taiteellisen laadun ja kokemuksen lisäksi vakiintunut toiminta, kehittyminen eteenpäin ja jatkuvuus. Taiteen perusopetuksen avustukset on tarkoitettu sopimuksen tehneille toimijoille, joiden opetussuunnitelman kulttuurilautakunta on hyväksynyt. Sopimuskausi on kolmevuotinen, tämänhetkinen kausi on v. 2013–2015. Uusia sopimuskumppaneita ei oteta kesken sopimuskauden. Vapaa-aikatoimialan hallinto voi kutsua yhdistyksiä sopimusneuvotteluihin tai toimintansa vakiintuneeksi osoittanut taho voi hakea sopimusneuvotteluihin vapaamuotoisella anomuksella.

Ammattilaiset: Kategoria 2, kulttuuri- ja taideyhteisöjen toiminta-avustukset

Yhdistyksille ja työryhmille jaettavissa avustuksissa valmistelun päätavoitteena on tukea ammattilaisten työskentelyä. Avustukset on tarkoitettu turkulaisille yhdistyksille ja työryhmille, joiden taiteellista toimintaa ei tueta taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustuksista (kategoria 1). Valmistelun perusteena on kokemus ja tunnustus taiteellisesta työstä. Avustukset on tarkoitettu ainoastaan taiteellisen sisällön tuottamiseen, ei muihin kiinteisiin kuluihin, kuten vuokrakuluihin tai laitehankintoihin.

Ammattilaiset: Kategoria 4, projektiavustukset

Avustus on tarkoitettu turkulaisille taiteilijaryhmille uusien ja innovatiivisten projektien toteuttamiseen. Avustus on kertaluontoinen ja tarkoitettu ensisijaisesti ammattilaisryhmille. Avustukset on tarkoitettu ainoastaan taiteellisen sisällön tuottamiseen, ei muihin kiinteisiin kuluihin, kuten vuokrakuluihin tai laitehankintoihin. Projektin tulee tuottaa taiteellinen tulos Turun kaupunkiin tai sen tulee luoda uusia malleja kulttuuripalveluiden tuottamiseen. Arvioinnin perusteena on taiteellisen laadun lisäksi innovatiivisuus, kaupungin vetovoiman lisääminen sekä projektin monipuolisuus, yhteistyö muiden toimijoiden kanssa sekä yhteistyökumppaneiden määrä.

Ammattilaiset: Kategoriat 6 ja 7, henkilökohtaiset taideapurahat ja Aboa-apuraha

Henkilökohtaiset apurahat on tarkoitettu turkulaisille ammattitaitelijoille taidealasta riippumatta. Apurahojen valmistelun jakoperiaatteina ovat ammattilaisuus, taiteelliset perusteet sekä näyttö aiemmasta taiteellisesta työskentelystä. Apurahat on tarkoitettu ainoastaan taiteellisen sisällön tuottamiseen, ei muihin kuluihin, kuten tilavuokriin, matkoihin, laitehankintoihin tai opintoihin. Apurahaa kategoriasta 6 ei myönnetä samalle taiteilijalle kahta kertaa peräkkäin eikä henkilöille, joilla on yksi- tai monivuotinen valtion apuraha.

Vuosittain myönnetään myös yhdelle turkulaiselle ammattitaiteilijalle alasta riippumatta Aboa-apuraha, joka on vuoden työskentelyapuraha. Apurahan suuruus vaihtuu vuosittain Taiteen edistämiskeskuksen vahvistuksen mukaisesti. Apurahaan kuuluu mahdollisuuksien mukaan taiteellisen tuotoksen saaminen esille Turun kaupungin taidelaitoksissa. Vaihtoehtoisesti työn tulos voi olla muulla tavoin näkyvä osa Turun kaupungin kulttuuritarjontaa. Arvioinnin perusteena on taiteellinen laatu, ansioituminen ja kaupungin vetovoimaisuuden lisääminen.

Harrastajat: kategoria 3, harrastustoiminta-avustukset

Avustus on tarkoitettu turkulaisille taide- ja kulttuurityötä tekeville harrastusyhdistyksille ja -työryhmille, jotka tuottavat yleisölle avoimia tapahtumia Turussa. Avustukset on tarkoitettu ainoastaan taiteellisen sisällön tuottamiseen, ei muihin kiinteisiin kuluihin, kuten vuokrakuluihin tai laitehankintoihin, esiintymisasuihin tai -matkoihin. Avustusta ei ole tarkoitettu kaupunginosayhdistyksille. Arvioinnin perustana on asukkaiden hyvinvoinnin lisääminen, harrastaja- ja osallistujamäärät sekä toiminnan laatu.