Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta18313.11.20137

12139-2013 (002, 524)

Turun museokeskuksen / Varsinais-Suomen maakuntamuseon maakunnallisen toiminnan suunnitelma vuosille 2014-2017

Tiivistelmä: -

Kultlk § 183

Kulttuuriperintö / Intendentti Maarit Talamo-Kemiläinen

Maakuntamuseoiden kauden 2014–2017 maakunnallisen työn painopisteistä ja tavoitteista neuvotellaan syksyllä 2013. Neuvottelut perustuvat valtioneuvoston asetukseen museoista 1192/2005 (museoasetus). Sen 2 §:n mukaan korotetun valtionosuuden (10%) saamisen edellytyksenä on, että maakuntamuseolla on suunnitelma alueellisen toiminnan painopisteistä ja tavoitteista. Näistä museot neuvottelevat Museoviraston kanssa nelivuotiskausittain. Neuvottelun tavoitteena on löytää toimintaa ohjaavat päätavoitteet alueelliselle toiminnalle seuraavaksi nelivuotiskaudeksi sekä kirjata ylös tavoitteellisia toimenpiteitä, jotka maakuntamuseo pyrkii suunnittelukaudella toteuttamaan.

Turun museokeskuksen / Varsinais-Suomen maakuntamuseon maakunnallisen toiminnan päätavoitteet kaudella 2014–17 ovat kulttuuriperinnön ja siihen liittyvän tiedon tallentamisen ja saavutettavuuden edistäminen sekä kulttuuriperinnön arvostuksen lisääminen.

Museoviraston laatima suunnitelmamatriisi on jaettu neljää tehtäväkokonaisuuteen

Alueellinen museotoiminnan kehittäminen

Kulttuuriympäristön säilymisen edistäminen

Kulttuuriperintötiedon saavutettavuus, saatavuus ja välittäminen

Alueellinen vaikuttaminen ja yhteistyö

Ohjeistuksen mukaan matriisiin tulee kirjata tehtäväkokonaisuuksittain mahdollisimman konkreettisesti ne tavoitteet, joihin museo maakunnallisessa toiminnassaan seuraavan kauden aikana eri tehtäväkokonaisuuksien osalta pyrkii sekä ne toimenpiteet, joilla tavoitteet saavutetaan. Toimenpidesarakkeita on kolme sen mukaan, mikä on museon kirjaaman toimenpiteen kohderyhmä tai minkä tahon kanssa yhteistyössä toimenpide pyritään toteuttamaan. Alueelliset palvelut -sarakkeeseen kirjataan toimenpiteitä, jotka kohdistuvat ensisijaisesti museon toimialueen museoihin ja kokoelmiin tai jotka toteutetaan yhdessä alueen museoiden kanssa. Alueelliset yleisöt -sarakkeeseen kirjataan toimenpiteitä, joissa museon toiminta kohdistuu suoraan yleisölle tai tietylle asiakasryhmälle, tai jotka toteutetaan vuorovaikutuksessa ja yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Alueelliset sidosryhmät -sarakkeeseen kirjataan toimenpiteet, jotka kohdistuvat sidosryhmiin tai jotka toteutetaan sidosryhmäyhteistyössä.

Turun museokeskuksen / Varsinais-Suomen maakuntamuseon keskeisenä tehtävänä on ihmisen aineellisen kulttuurin kerääminen, tallentaminen ja säilyttäminen, näytteille asettaminen ja kokoelmiin liittyvän tutkimuksen tekeminen, kulttuuri- ja rakennetun ympäristön dokumentointi ja niihin liittyvät viranomaistehtävät sekä kulttuuripalvelujen tuottaminen Varsinais-Suomen alueella.

Maakunnallisen toiminnan suunnitelman lähtökohtana on paikallisidentiteetin vahvistaminen, kulttuuriperinnön arvostuksen ja säilymisen sekä kulttuuriperintötiedon tallentamisen ja saavutettavuuden edistäminen. Ensisijaisia painopistealueita maakunnallisessa toiminnassa ovat paikallismuseoiden neuvonta ja yhteishankkeiden koordinointi sekä kokoelmienhallinta, arkeologisen tiedon kartuttaminen ja kohteiden suojelu sekä rakennetun ympäristön suojelu ja vaaliminen sekä maisemahistoriallinen tutkimus ja antikvaarinen toiminta ja vaikuttaminen maankäytön suunnitteluun.

Maakunnallista museotyötä tehdään vahvasti yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien kanssa, joista läheisimpiä ovat kunnat, paikallismuseot ja niiden taustayhteisöt, alueelliset viranomaiset, maankäytön suunnittelijat ja Varsinais-Suomen museot ry.

Tulevan nelivuotiskauden tavoitteiden ja tehtävien ohella neuvottelussa käydään läpi toteutuma edelliseltä neuvottelukaudelta.

Oheismateriaali 1Turun museokeskuksen/Varsinais-Suomen maakuntamuseon suunnitelmamatriisi 2014–2017

Oheismateriaali 2Maakunnallinen toiminta 2014–2017

Oheismateriaali 3Turun museokeskuksen/Varsinais-Suomen maakuntamuseon toteumamatriisi 2011–2013

Toimialajohtaja Minna Sartes

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hyväksyä Turun museokeskuksen / Varsinais-Suomen maakuntamuseon maakunnallisen toiminnan suunnitelman kaudelle 2014–2017.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVapaa-aikatoimiala, museopalvelut