Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta14811.09.20133

6992-2010 (002, 042)

EVIVA - Ennaltaehkäisevä virikkeellinen vapaa-aika -hankkeen vuoden 2014 määräraha

Tiivistelmä: -

Kultlk § 148

Toimialajohtaja Minna Sartes:

Turun kaupungin kulttuuri-, liikunta- ja nuorisolautakuntien ja ao. palvelualueiden yhteisen ”EVIVA 2011–2015” –toimintaohjelman tavoitteena on ennaltaehkäisevien vapaa-aikapalvelujen merkittävä kehittäminen.

EVIVA vastaa osaltaan Turku-sopimuksessa ja valmisteilla olevassa strategisessa ohjelmassa vahvasti esille nostettuun hyvinvointiteemaan. Hankkeen kunnianhimoisena tavoitteena on nostaa aktiivisesti vapaa-aikaansa viettävien kaupunkilaisten lukumäärää vuosien 2011–2015 aikana 10.000 hengellä ja tämän myötä leikata kasvussa olevaa tarvetta korjaaviin palveluihin. Tavoitteena on myös merkittävällä tavalla kehittää vapaa-aikapalvelujen sisältöjä sekä rakenteita uudella vapaa-aikatoimialalla, yhteistyössä muiden keskeisten ennaltaehkäisevää työtä tekevien toimialojen sekä kolmannen sektorin kesken.

Kaupunginhallitus hyväksyi 31.1.2011 (§ 55) täydennetyn EVIVA -hankesuunnitelman. Vuoden 2011 aikana kartoitettiin hankkeen lähtötilanne ja määriteltiin toiminnan mittarit silloisen asukkaiden hyvinvointiohjelman pohjalta. Uusien vapaa-ajanpalvelujen ja viestintätoimenpiteiden kehittäminen käynnistettiin täysipainoisesti alkuvuodesta 2012.  

EVIVA -toimintaohjelman toimenpiteet on jaettu neljään kategoriaan: asukkaiden osallisuuden edistäminen, viestinnän kehittäminen, uusien palvelumallien kehittäminen sekä osaamisen tukeminen. EVIVA laajenee alueelta toiselle kolmivaiheisesti: käynnistysvaihetta seuraa toimintavaihe ja viimeisenä on juurruttamisvaihe, jonka aikana hyvät käytännöt ja toimenpiteet viedään osaksi normaalia palvelutuotantoa ja rakennemallia.

EVIVAssa on kehitetty ja pilotoidaan vapaa-aikatoimialalle alueellisen yhteistyön toimintamalli. Sen mukaisesti kaupungin suuralueille perustetaan vapaa-aikatoimialan työntekijöiden aluetiimit, joihin kuuluvat nuoriso-, liikunta-, kirjasto- ja museopalveluiden ko. alueella työskentelevät henkilöt. Aluetiimien työskentelyä tuetaan alkuvaiheessa EVIVAn toimesta. Vuonna 2013 aluetiimit toimivat jo Runosmäki - Raunistulan, Nummi - Halinen ja Pansio - Perno -alueilla. Keväällä 2014 aluetiimi perustetaan Varisuo - Lauste -alueelle. Alueellista yhteistyötä on edistetty kaikki toimialat ylittävällä sekä kolmannen sektorin kanssa tehtävällä yhteistyöllä. Toimintamalli on vahvistanut myös alueellista viestintää ja tämän jatkokehittäminen koetaan tärkeänä. Vuonna 2014 alueellisen yhteistyön toimintamallin toimivuutta arvioidaan ja kehitetään edelleen.

Palvelumuotoilumenetelmän koulutus aloitettiin vuonna 2013. Sen avulla vahvistetaan kaupungin työntekijöiden osaamista edistämään osallisuutta sekä tuottamaan asukkaiden tarpeita vastaavia vapaa-ajanpalveluja. Palvelumuotoilun avulla kehitetyt ensimmäiset palvelut otetaan käyttöön vuonna 2014.

Kohdennettuja palveluja on kehitetty sosioekonomisesti heikommassa asemassa oleville (Kimmoke -ranneke työikäisille). Työn alla on myös matalankynnyksen palveluiden kehittämistä alakouluikäisille ja heidän perheilleen, jotka tarvitsevat tukea hyvinvointinsa lisäämiseksi.

Kuntalaisten vapaa-ajan aktiivisuuteen ja elämäntapojen muutoksiin tähtäävä työ on pitkäjänteistä ja tulee perustua asukkaiden todellisiin tarpeisiin. EVIVA -toimintaohjelman käynnistämien toimenpiteiden, kuten alueellisen toimintamallin, osallisuuden edistämisen ja palvelumuotoilun käyttöönoton, arviointi ja juurruttaminen on toteutettava riittävän laajasti ja pitkäkestoisesti, jotta tavoitteiden mukaisia hyvinvointimuutoksia voi tapahtua.

EVIVA -toimintaohjelman toimintamallien edelleen kehittämiseen ja vakiinnuttamiseen sekä tavoitteiden saavuttamiseen tarvittava määräraha vuodelle 2014 on EVIVAn alustavan toimintasuunnitelman mukaisesti 500.000 €.

Liite 1Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2014

EhdotusKulttuurilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus osoittaa EVIVA-toimintaohjelmaan vuodelle 2014 kulttuurilautakunnan talousarvioon vapaa-aikatoimialan käyttöön 500.000 euroa sekä varaa taloussuunnitelmaan 2015 vuodelle 500.000 euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa esitteli kokouksessa hankekoordinaattori Katri Arnivaara.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Kultlk § 148
Liite 1:Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2014