Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta15311.09.20138

9862-2013 (522, 129)

Tallennesopimuksen jatkaminen 2014-2017

Tiivistelmä:

Vapaa-aikatoimiala / kaupunginorkesteri esittää kulttuurilautakunnalle, että kaupunginorkesterin muusikoiden kanssa solmitaan ajalle 1.1.2014-31.12.2017 määräaikainen tallennesopimus, joka kattaa Turun kaupunginorkesterin muusikkojen kaikkien tekijänoikeuslaissa säädettyjen esittävän taiteilijan oikeuksien luovuttamisen. Nykyisen, kulttuurilautakunnan 21.10.2009 § 241 päätöksen nojalla tehdyn sopimuksen voimassaolo päättyy 31.12.2013.

Kultlk § 153

Toimialajohtaja Minna Sartes ja Turun kaupunginorkesterin intendentti Emilie Gardberg: 

Kaupunginorkesterin muusikoiden kanssa on voimassa sopimus tekijänoikeuslaissa säädettyjen esittävän taiteilijan oikeuksien luovuttamisesta kaupungille. Sopimus perustuu kulttuurilautakunnan päätökseen 21.10.2009 § 241. Nykyinen sopimus on voimassa 1.1.2010–31.12.2013 välisen ajan.

Tallennesopimuksella sovitaan muusikoiden tekijänoikeuden luovuttamisesta ja siitä maksettavista korvauksista. Sopimuksen osapuoleksi tulevat kaikki orkesterin toistaiseksi voimassa olevassa ja määräaikaisessa palvelussuhteessa olevat muusikot, jotka allekirjoittavat sopimuksen tai jotka myöhemmin allekirjoituksellaan liittyvät sopimukseen. Sopimuksella kaupunki ja muusikot sopivat määräaikaisesti keskinäisessä suhteessaan kaiken kattavasti tekijänoikeuslain (8.7.1961/404) 5 luvussa säädettyjen esittäville taiteilijoille kuuluvien oikeuksien siirtämisestä kaupungille yksinoikeudella ja siitä maksettavista korvauksista liittyen orkesterin esitysten ääni- ja kuvataltiointiin, näiden levittämiseen sekä näiden tallenteiden kopioimiseen sekä orkesterin esitysten radiointiin tai televisiointiin taikka levittämiseen internetin tai muun sähköisen kanavan kautta tai millä muulla tavalla tahansa joko suorana lähetyksenä tai tallenteiden avulla taikka osana jonkin muun tuottajan esitystä tai tallennetta. Sopimuksen piiriin kuuluvat kaikki ne orkesterin esitysten taltioinnit, jotka tehdään sopimuksen voimassaoloaikana. Sopimuskauden päättymisen jälkeenkin kaupungilla on edelleen rajoittamattoman ajan voimassa ilman eri korvausta tämän sopimuksen mukainen yksinoikeus kaikkiin niihin orkesterin esitysten taltiointeihin, jotka on tehty sopimuskauden aikana. Korvauksena kaupunki maksaa muusikolle hänelle maksettavasta varsinaisesta kuukausipalkasta laskettavan prosenttiosuuden mukaisen erilliskorvauksen, jonka määrä koko sopimuskauden ajan on kaksitoista prosenttia (12 %) varsinaisesta kuukausipalkasta.

Tallennetoiminta on yksi kaupunginorkesterien keskeistä tehtävistä ja kuuluu kaikkialla maailmassa ammattimaisesti toimivien sinfoniaorkesterien säännölliseen perustoimintaan. Tallenteiden kautta Turun kaupunginorkesteri saa jatkuvaa valtakunnallista ja kansainvälistä julkisuutta. Samalla tehdään suomalaista ja erityisesti turkulaista kulttuuria tunnetuksi sekä tallennetaan arvokasta kulttuuriperintöä tuleville sukupolville. Tallennesopimus ja sen tuoma mahdollisuus konserttien suoriin ilmaislähetyksiin (mm. nettikonserttien avulla) mahdollistaa myös kaupunginorkesterin toiminnan näyttämisen ainutlaatuisen laajasti mm. hoitolaitoksissa, kouluissa, vankiloissa sekä kirjastoissa. Lisäksi laaja nettiarkisto mahdollistaa konserttien kuuntelemisen ja katsomisen ajasta ja paikasta riippumatta ja on siksi myös suosittu opetusväline. Ilman voimassa olevaa tallennesopimusta jokainen yllä mainittu suorite on neuvoteltava ja korvattava erikseen. Ilman sopimusta useampi suorite jäisi tekemättä sekä taloudellisten että suunnittelullisten vaikeuksien takia.

Lukuisat orkesterit käyttävät tallennetoimintaa käyntikorttina, kun neuvotellaan kansainvälisistä vierailuista tai kutsutaan merkittäviä taiteilijoita ja toimijoita vierailemaan orkesterin kanssa. Laadukas ja aktiivinen tallennetoiminta, sisältäen mm. levytykset, internetlähetykset, radioinnit, televisioinnit ja DVD -nauhoitukset, on paras käyntikortti ja ikkuna ulkomaailmaan. Tallennetoiminnan avulla orkesteri houkuttelee uusia yleisöjä ja saa levitettyä toimintaansa myös talon ulkopuolelle. Ikäluokkien vanhetessa ja virtuaalimaailman jatkuvassa kehityksessä kaupunginorkesteri haluaa olla edelläkävijä, joka mahdollistaa aktiivisen elämän kaikille kansalaisille, riippumatta iästä, sosioekonomisesta statuksesta tai asuinpaikasta.

Sopimuksen voimassaoloaikana kaupunginorkesteri on hyödyntänyt tallennetoimintaa ennätyksellisen laajasti. Vuoden 2012 loppuun mennessä orkesteri oli osallistunut kahdeksan CD-levyn ja DVD:n tekoon, radiointeihin, televisiointeihin sekä 35 suoran nettikonsertin lähetykseen. Näillä suoritteilla on ollut lukuisia käyttötapoja, josta yhtenä mainittakoon nettikonserttien tuoma julkisuus ja kansainvälinen tunnettuus.

Konsertteja on seurattu yli 100 maassa sitten 2010 alun ja orkesterilla on kuulijoita verkon välityksellä keskimäärin 100.000 vuodessa.

Tallennesopimuksen solmiminen on osoittautunut taloudellisesti edullisemmaksi kuin vaihtoehtoisesti maksettavat erilliset kertaluonteiset tallennekorvaukset. Oheismateriaalina oleva laskelma viimeksi kuluneiden kolmen vuoden kustannuksista ja vertailu tilanteeseen, jossa tallennesopimus ei olisi ollut voimassa osoittavat, että ilman tallennesopimusta korvauksia olisi maksettu yli 150.000 euroa enemmän kolmivuotiskautena kuin nyt, voimassaolevan tallennesopimuksen kanssa.

Ilman kaikkia muusikoita kattavaa tallennesopimusta joudutaan sopimus solmimaan jokaisen muusikon kanssa erikseen jokaisen tallennettavan suoritteen osalta. Käytännössä tämä tarkoittaa 74 erillistä henkilökohtaista sopimusta mm. levytysten, televisiointien ja internetlähetysten yhteydessä. Pitkäaikaisen sopimuksen myötä toimintaa on pystytty suunnittelemaan pitkäjänteisesti ja huolellisesti. Samalla toistuvilta sopimusneuvotteluilta välttyminen on säästänyt sekä intendentin että palkanmaksun henkilöstöresursseja kun palkanlaskenta on sopimuskorvauksen myötä selkiytynyt ja nopeutunut. Ilman tallennesopimusta orkesteri menettäisi lisäksi imagollisesti hyvän yhteistyökumppanin statuksen, kun pitkäjänteisiä tallennesuunnitelmia olisi vaikea toteuttaa pitkien neuvotteluiden ja toiminnan riskialttiuden vuoksi.

Tallennesopimuksen tuleville vuosille on suunnitteilla mm. TFO:n 225-vuotisjuhlan johdosta tehtävä juhlajulkaisu ja juhlavuoden 2015 yhteyteen suunnitellut kiertueet, vierailut ja laaja kansainvälinen lasten ohjelma. Lisäksi on suunnitelmana osallistua Sibeliuksen kaikki orkesteriteokset kattavaan levytysprojektiin Naxos levy-yhtiön kanssa. Complete Sibelius julkaistaan 2015 Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan kunniaksi ja se tulee olemaan merkittävä julkisuuden tuoja myös TFO:lle juhlavuoden aikana. Tämän rinnalla TFO jatkaa laajaa nettikonserttitoimintaa, joka parhaillaan tavoittaa kuuntelijoita yli 100 maasta ja joka helppokäyttöisyyden ansiosta mahdollistaa uusien ihmisten hakeutumisen kulttuuriharrastuksen pariin. Tulevina kausina jatketaan myös yhteistyötä Yleisradion, Radio Classicin ja televisiokanavien kanssa.

Ilman voimassa olevaa tallennesopimusta jokaisesta tallenteesta sovitaan jokaisen muusikon kanssa erikseen. Tallenteet korvataan minuuttimääräisenä, ja esim. suunnitteilla oleva juhlalevytyssarja kustantaisi tekijänoikeuskorvauksina noin 490.000 euroa (tallenteen minuuttihinta 13,80 €, tapauskohtaisesti sovittava). Yksittäinen tallenne on kalliimpi ilman sopimusta, esim. Eerik XIV:n oopperasta tehdyn DVD:n hinta olisi ilman sopimusta ollut yli 250.000 euroa, mikä jo yksistään vastaa tallennesopimuksen kokovuotista hintaa.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen 3.9.2013:

Turun kaupungin ja Turun kaupunginorkesterin muusikoiden välinen sopimus esittävän taiteilijan oikeuksien luovuttamisesta ja siitä maksettavista korvauksista (ns. tallennesopimus) päättyy 31.12.2013. Konsernihallinnon lakiasiain vastuualue ja vapaa-aikatoimiala/kaupunginorkesteri ovat laatineet luonnoksen sopimuksen jatkamiseksi vuosille 2014-2017.

Strategisen HR:n vastuualue toteaa, että sopimusluonnos on asialliselta sisällöltään vuoden 2013 lopussa päättyvän sopimuksen periaatteiden mukainen ja että oikeuksien luovuttamisesta maksettava prosenttimääräinen erilliskorvaus on luonnoksessa samansuuruinen (12 %) kuin päättyvän sopimuksen vuodelle 2013 määritelty korvaus ja että vastuualueella ei ole huomautettavaa sopimusluonnoksen suhteen.

Liite 1Tallennesopimusluonnos

Oheismateriaali 1Tallennesopimuksen piiriin kuuluvat suoritteet / tallenteet 1.1.2010–31.12.2012

Oheismateriaali 2Tallennesopimuksen kustannuslaskelma vv 2010–2012

Oheismateriaali 3Suunnitellut projektit vuodesta 2014 alkaen

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että Turun kaupunginorkesterin muusikoiden kanssa solmitaan edellä olevan liitteen 1 mukainen tallennesopimus ajalle 1.1.2014 - 31.12.2017 ja että orkesterin intendentti Emilie Gardberg oikeutetaan allekirjoittamaan sopimus ja tekemään siihen mahdollisesti tarvittavat vähäiset tekniset korjaukset. Kustannukset katetaan kaupunginorkesterin kustannuspaikalta 26200 pääkirjatili 409500.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunginorkesteri
tpvGardberg Emilie


Liitteet:

Kultlk § 153
Liite 1:Tallennesopimuksen jatkaminen 2014-2017