Jean Sibelius 150 vuotta & Turun filharmoninen orkesteri 225 vuotta

 

Turun filharmoninen orkesteri (TFO) on suunnitellut huomioivansa mittavalla tavalla vuoden 2015 Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan. Samaan aikaan vietetään myös Turun filharmonisen orkesterin ja suomalaisen orkesterielämän 225-vuotisjuhlaa. TFO:n juuret vievät aina vuoteen 1790, jolloin Turun Soitannollinen Seura perustettiin. TFO on yksi maailman vanhimmista ja pisimpään yhtäjaksoisesti toimineista orkestereista.

 

Juhlavuoden kunniaksi orkesteri on suunnitellut laajan ohjelmiston, joka sisältää mm. kuuden tapahtuman Sibelius-juhlasarjan sekä orkesterin juhlalevyn ja historiikin tekemisen.

 

Anomme avustusta mittaviin juhlavuoden hankkeisiin

Visualisoitu Kullervo 5. ja 7.12.2014 Turun Logomossa ja Helsingin Musiikkitalossa

A Fairy Tale -maailmanlaajuinen lastentapahtuma 2015

 

 

Visualisoitu Kullervo Turun Logomossa ja Helsingin Musiikkitalossa 5. ja 7.12.2014

 

Turun filharmoninen orkesteri, Laulun Ystävät (Turku) ja Laulumiehet (Helsinki) sekä Turun AMK:n Taideakatemia tuottavat yhteistyössä laajan visualisoidun konserttikokonaisuuden Sibeliuksen Kullervo-sinfoniasta. Kokonaisuudesta luodaan koko sävellyksen kestoinen visuaalinen taideteos, jonka lopputoteutuksessa yhdistyy monta eri taidemuotoa.

 

Teoksen visualisointi rakentuu peilaamaan Kullervo-sinfonian ja Kalevalan syntyaikojen ja Suomen mytologian suhdetta nykypäivään ja nykykulttuuriin. Visualisoinnin suunnitteluun ja toteutukseen osallistuvat Taideakatemian kuvataiteen, valokuvan, animaation ja elokuvan opiskelijat maineikkaiden taiteilijoiden Andy Best ja Susana Nevado johdolla. Poikkitaiteellinen toteutus hyödyntää viimeisintä teknologiaa ja sen tarkoitus on myös avartaa visualisen taiteen opiskelijoiden maailmaa musiikin tulkitsemisen pariin. Projektin ”isä” Leif Segerstam osallistuu myös visualisen materiaalin ideointiin. Hankkeen aikana tehdään syvällistä analyysia musiikin ja visuaalisen taiteen yhteensovittamisesta.

 

Suurtuotannon musiikillisesta toteutuksesta vastaavat kaksi suomalaista mieskuoroinstituutiota, 100-vuotisjuhlaansa 2014 viettävät Laulumiehet ja Laulun Ystävät, TFO sekä Taideakatemian musiikin opiskelijat.

 

Tuotanto avaa näyttävästi Sibeliuksen juhlavuoden sekä Turun filharmonisen orkesterin 225-vuotisjuhlan. Konsertti järjestetään Turussa Logomossa 5.12.2014 ja Helsingin Musiikkitalossa 7.12.2014. Konserttien myötä avataan vuoden kestävä TFO:n juhlavuosi ja Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuosi.

 

 

A Fairy Tale – maailmanlaajuinen lastentapahtuma 2015

 

A Fairy Tale (En saga, Satu) -hanke on maailmanlaajuinen lastenhanke, joka toteutetaan virtuaalisesti ja paikan päällä Turussa. Hankkeen yksi osa tulee olemaan myös Japanin kiertueen aikana toteutettava lastenkonserttitapahtuma. Turun filharmoninen orkesteri on edelläkävijä internet-konserttitoiminnassa Suomessa. Orkesterin konsertteja pystyy jo nyt seuraamaan koko maailmassa suorien internetlähetyksien sekä nettiarkiston kautta. Vuonna 2011 TFO:n konsertteja seurasi netissä kuulijoita yli 140 maasta.

 

Orkesteri tulee levittämään Sibeliuksen En saga -teoksen maailmalle suuren lastenkilpailun myötä. Kilpailussa lapset kuuntelevat internetissä En sagan konserttitaltioinnin, jossa sinfoniaorkesteria johtaa kapellimestari Leif Segerstam. Taltioinnin yhteydessä näytetään myös kuvia suomalaisista lapsista ja luonnosta. Lapset lähettävät teoksen innostamia omia tarinoitaan ja piirustuksiaan internetportaalin kautta Suomeen, ja lasten teoksista kootaan laaja internet-näyttely ja tarinapankki.

 

Satu-hanke kertoo Sibeliuksen musiikin innoittamat eri maiden ja maanosien lapsien tarinat ja kokoaa piirrokset. Projektin tavoite on tuoda maailman lapsia lähemmäksi toisiaan ja musiikkia yhteisen taideprojektin myötä. Hanketta varten koottava raati valitsee myös taideteosten perusteella osallistujia kutsuttavaksi Turkuun, jossa lapset tapaavat toisiaan, suomalaisia koululaisia ja maestro Segerstamin ja tutustuvat toistensa kulttuureihin ja taideteoksiin.

 

Turun kaupunginorkesteri anoo suurtuotantotukea juhlavuosiproduktioiden kulujen kattamiseksi vuosina 2014-2015 yhteensä 64 436 €

 

BUDJETIT

 

 

ks. erittely alempana