Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta9122.05.20138

5648-2013 (065)

Omatoimisen kirjastonkäytön mahdollistavan varustuksen hankinta

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunnalle esitetään, että kirjaston laajennetun aukiolon ja omatoimisen kirjastonkäytön mahdollistavien ohjelmien ja laitteiden hankinnan kilpailutus vuosille 2013-2016 annetaan kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskuksen hoidettavaksi ja kirjastopalvelujohtaja valtuutetaan toteuttamaan hankinta kilpailutuksen perusteella.

Kultlk § 91

Palvelujohtaja Ulla-Maija Maunu ja kirjastopalvelujohtaja Inkeri Näätsaari:

Vasaramäen kirjasto peruskorjataan vuoden 2013 aikana koulun peruskorjauksen yhteydessä. Kirjasto on pieni yhden hengen hoidossa oleva kirjasto, joka on auki kolmena päivänä viikossa. Kirjasto on vilkkaasti käytetty, ja tavoitteena on laajentaa aukioloa, mutta sinne ei ole mahdollista lisätä henkilökuntaa. Kirjasto toimii samalla Vasaramäen koulun koulukirjastona.

Tästä syystä Vasaramäen kirjastossa on suunniteltu kokeiltavan ns. laajennettua aukioloa, jolloin kirjastonkäyttäjät pääsevät sisään kulkukortilla käyttämään kirjastoa omatoimisesti. Tällöin kirjasto voi olla käytettävissä aamusta iltaan, ja kirjaston henkilökunta on paikalla erikseen ilmoitettavina aikoina. Toimintamalli edellyttää hälytinporttien, videovalvontakameroiden ja kulunvalvontalaitteiden sekä niitä ohjaavien sovellusten hankkimista. Hankinta on järkevää toteuttaa peruskorjaukseen sisältyvien muiden asennusten yhteydessä, jolloin kustannukset ovat alhaisemmat kuin erillisenä toteutettuna.

Jatkossa laajennetun aukiolon kirjastoja on suunniteltu perustettavan muihinkin Turun kaupunginkirjaston toimipaikkoihin, mikäli kokemukset ovat myönteiset.

Vasaramäen kirjastoon tulee hankkia hälytinportit, videovalvontakamerat ja kulunvalvonta asennuksineen sekä niitä ohjaavat sovellukset. Myöhemmin toteutettavissa kirjastoissa voivat tulla hankittaviksi toimintaolosuhteista riippuen lisäksi valo- ja ääniohjaukset, hälytys-, turva-, kuulutusjärjestelmät ja ovien sähkölukitukset kaapelointeineen. Lisäksi selvitetään mahdollista toteuttaa etähallintayhteydet myös asiakastyöasemiin ja lainaus-/palautusautomaattiin.

Hankinta ylittää hankintalaissa määritellyn kansallisen kynnysarvon, joten se tulee kilpailuttaa. Kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskus kilpailuttaa hankintoja toimeksiannosta. Hankinnan arvioitu kokonaishinta asennuksineen on Vasaramäen kirjastossa noin 30.000-40.000 € ja myöhemmin toteutettavissa kirjastoissa noin 50.000-55.000 €. Koska hankinta ylittää toimialajohtajan valtuuden, toimeksiantoon tarvitaan lautakunnan päätös. Kilpailutuksen on tarkoitus kattaa hankinnat vuosina 2013–2016.

Ehdotan edelleen kulttuurilautakunnalle esitettäväksi, että lautakunta päättää antaa omatoimisen kirjastonkäytön mahdollistavien ohjelmien ja laitteiden kilpailutuksen vuosille 2013-2016 hankinta- ja logistiikkakeskuksen hoidettavaksi sekä valtuuttaa Turun kirjastopalvelujohtajan päättämään hankinnasta kilpailutuksen pohjalta.

Kuluvan vuoden hankinta maksetaan vapaa-aikatoimialan kirjastolle osoitetuista käyttöomaisuuteen varatuista rahoista, kustannuspaikka 26300, tilastolliset tilaukset 100185 (20 000 €) ja 100795 (10 000-20 000 €).

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää antaa omatoimisen kirjastonkäytön mahdollistavien ohjelmien ja laitteiden kilpailutuksen vuosille 2013-2016 hankinta- ja logistiikkakeskuksen hoidettavaksi sekä valtuuttaa kirjastopalvelujohtajan allekirjoittamaan hankinta-asiakirjat ja päättämään hankinnasta kilpailutuksen pohjalta.

Kuluvan vuoden hankinta maksetaan vapaa-aikatoimialan kirjastolle osoitetuista käyttöomaisuuteen varatuista rahoista, kustannuspaikka 26300, tilastolliset tilaukset 100185 (20 000 €) ja 100795 (10 000-20 000 €).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHankinta- ja logistiikkakeskus
tpvVapaa-aikatoimiala, kirjastopalvelut