Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta7417.04.201315

4220-2013 (055)

Turun kaupunginorkesterin, Åbo Svenska Teaterin ja Turun musiikkijuhlien yhteisoopperatuotantoihin myönnetyn avustuksen uudelleenkohdistaminen ja tuotantosuunnitelman muuttaminen

Tiivistelmä: -

Kultlk § 74

Turun kaupunginorkesterin intendentti Emilie Gardberg, Åbo Svenska Teaterin teatterinjohtaja Dick Holmström ja Turun musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Liisa Ketomäki:

Turun kaupungin kulttuurilautakunta on, päätöksellään 31.8.2011 § 150 myöntänyt Turun kaupunginorkesterin, Åbo Svenska Teaterin ja Turun musiikkijuhlien kolmikantayhteistyöhön 280.000 euroa kolmen oopperan tuottamista varten ajanjaksolla 2012–2015. 

Esityksen mukaan kolmikantayhteistyönä tuotetaan kolme oopperaa: 2013 Figaron Häät, 2014 Tristan ja Isolde sekä 2015 Julie. Oopperoiden kokonaisbudjetit olivat hakemuksen mukaan Figaro 370.000 euroa, Tristan ja Isolde 675.000 ja Julie 370.000 euroa.

Vuonna 2012 kävi ilmi että Kansallisooppera valmistelee Tristan ja Isolde -oopperan esittämistä samana ajankohtana. Tämän johdosta oopperan yhteistyöryhmä muutti suunnitelmaansa ja vuoden 2014 tuotannoksi ehdotettiin niin ikään Wagnerin säveltämää oopperaa Mestarilaulajat.

Figaron häät -oopperan valmisteluiden aikana kävi ilmi, että aikaisemman kokemuksen perusteella realistisena pidetty valtionavustus ei toteudu oopperan osalta. Avustuspäätöksen tekijä on perustellut valtionavustuksen myöntämättä jättämistä sillä, että alueen erilaiset oopperatoimijat olivat lähestyneet niin monella hakemuksella, että ns. vahva yhteistyöryhmä oli jätetty avustusten ulkopuolelle. Tilanne on ainutlaatuinen ja varsin odottamaton.

Figaron häät -oopperan budjettiin on merkitty tulona valtionavustus 40.000 €.

Toteamme, että Wagnerin kaltaista suurtuotantoa ei voida toteuttaa ilman, että siihen on varmistettavissa merkittävä valtionavustus.

Esitämme, että Figaron häät -oopperan budjetista toteutumatta jäävä valtionavustus 40.000 euroa katetaan jo kulttuurilautakunnan myöntämistä suurtuotantorahoista siten, että seuraavien tuotantojen budjetit vastaavasti pienenevät.

Edelleen esitämme, että Tristan ja Isolde sekä Julie -oopperatuotantojen sijaan vuonna 2014 toteutetaan pienempi kokeilullinen kamarituotanto, jossa Åbo Svenska Teater ei olisi mukana ja vuonna 2015 tuotettaisiin Figaron kaltainen ja suuruinen oopperatuotanto Åbo Svenska Teaterin isolle näyttämölle.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hyväksyä edellä esitetyn Turun kaupunginorkesterin, Åbo Svenska Teaterin ja Turun musiikkijuhlien yhteisoopperatuotantoihin myönnetyn avustuksen uudelleenkohdistamisen ja tuotantosuunnitelman muuttamisen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Musiikkijuhlat
aoÅbo Svenska Teater
aoKaupunginorkesteri
tiedLempa Heli